Corupţie în Portul Constanţa. Licitaţie de 3 milioane de euro, „pregătită” lângă seif

Stenogramele DNA din ancheta „Corupţie în Portul Constanţa” sunt fulminante şi arată un tablou general al unor „aranjamente” aproape incredibile.

Urmărește
853 afișări
Imaginea articolului Corupţie în Portul Constanţa. Licitaţie de 3 milioane de euro, „pregătită” lângă seif

Corupţie în Portul Constanţa. Licitaţie de 3 milioane de euro, „pregătită” lângă seif

Personajele implicate păreau a fi intangibile, iar discuţiile interceptate de procurorii anticorupţie oferă detalii şocante despre nivelul la care ajunsese corupţia în Portul Constanţa.

Petrică Buduru, Cătălin Creţu, Jean-Paul Tucan, Aktimur Munur, Cătălin Viorel Cristea, Vasile Costea şi Daniel Liliac au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

În acelaşi timp, au fost propuse pentru arestare şi alte 9 persoane implicate în acest mega-dosar al DNA:

Bogatu Eugen – fost director portuar
Pilcă Aurelian-Cătălin
Stamat Marius
Ion Dumitru
Ţăranu Laurenţiu
Chirilă Florin-Laurenţiu
Mocanu Luciana-Izabel
Boja Luminiţa
Vişan George-Gabriel – director comercial în cadrul Compania Naţională Administratia Porturilor Maritime şi fost deputat PSD.

Procurorii anticorupţie au beneficiat de informaţiile esenţiale obţinute prin intermediul unor anchetatori sub acoperire, iar cei vizaţi în anchetă au căzut, în cele din urmă, în plasa întinsă de DNA.

În exclusivitate, Gândul prezintă alte informaţii-şoc din această anchetă de amploare, iar cuvântul de ordine în întreg scenariul este „şpaga”. Pentru a obţine diferite contracte, cei interesaţi erau pregătiţi să introducă, adânc, mâinile în buzunare, pentru a-şi asigura un profit imens pe termen lung.

În data de 19 decembrie 2024, unul dintre investigatorii sub acoperire a avut o întâlnire cu Vasile Costea, patronul firmei ABC VAL.

„Mi-a spus că Viorel Cristea (n.red. – adus în compania de stat – Compania Naţionale Administraţia Porturilor Maritime – de fostul şef, Valeriu Ionescu, pe post de consilier al directorului general) a semnat documentul prin care i se aproba firmei sale să nu i se perceapă penalităţi pentru întârzierea cu 58 de zile a termenului de finalizare a unor lucrări din contractul Danei 10-12, însă mai este nevoie şi de semnătura altor angajaţi ai CN Administraţia Porturilor Maritime SA.

Totodată, a ţinut să precizeze că firma sa a primit de la CNAPM o adresă care cuprinde nouă pagini în care se solicită clarificări cu privire la licitaţia la care el s-a înscris, pentru lucrările de la Poarta 9 a Portului Constanţa şi mi-a indicat ca pe viitor, managerul comisiei din CNAPM să se consulte cu mine înainte să ceară clarificări de la firma sa.

Costea Vasile mi-a mai sugerat că, dacă vreau ca pe viitor sa îmi remită sumele de bani cu titlu de mită în alte locuri decât sediul firmei sale, să parchez maşina în parcarea unui mall, să îi dau o cheie de la aceasta, iar el să îmi pună banii în interior. Am fost de acord şi i-am spus că ar fi bine să pună suma de bani într-o cutie, pe care eu o să o las acolo, aşezată în partea din faţă dreapta”, a declarat investigatorul sub acoperire al DNA.

În timpul acestei discuţii, potrivit stenogramelor DNA, s-a discutat şi despre o viitoare licitaţie de 3 milioane de euro pe care Vasile Costea dorea, neapărat, să o câştige, motiv pentru care era dispus să ofere mită.

„Referitor la licitaţia în valoare de 3.000.000 euro, despre care Costea Vasile mi-a spus că ar vrea să o câştige, i-am comunicat că directorul general a semnat documentele în vederea iniţierii procedurii, iar dacă se va obţine aprobarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii până la începutul săptămânii viitoare, ne vom întâlni din nou în data de 23.12.2024 pentru remiterea unei sume de bani cu titlu de mită.

L-am întrebat pe Costea Vasile dacă suma pe care mi-o va da acum este în euro, iar acesta mi-a răspuns că nu, pentru că şoferul său, pe care voia să-l trimită la o casă de schimb valutar pentru a schimba banii din lei în euro s-a îmbolnăvit.

Acesta a scos din seif o sumă de bani pe care a introdus-o într-o pungă de hârtie, de culoare albastră şi mi-a oferit-o.

L-am întrebat dacă în această pungă se găseşte echivalentul sumei de 15.000 de euro plus cei 6.000 de lei pe care eu trebuia să-i fi dat lui Cristea Viorel, aşa cum convenisem la întâlnirea anterioară, iar el a zis că a uitat despre promisiunea făcută referitoare la banii pentru Cristea Viorel şi mi-a spus că ar putea să mi-i dea în data de 27.12.2024, dar mai bine ar fi ca eu să-i ofer 5.000 de lei din suma de bani pe care i-o pusese în pungă.

Nu am fost de acord cu asta, fapt pentru care Costea Vasile a zis că o să suplimenteze suma oferită azi cu încă 6.000 de lei, pe care o să mi-i dea ulterior.

La final, Costea Vasile mi-a spus că este foarte mulţumit de faptul că Cristea Viorel a fost numit manager de proiect al comisiei de licitaţie, după care am plecat de la întâlnire, am numărat banii pe care mi i-a dat, rezultând suma de şaptezeci şi cinci de mii de lei”, a mai declarat investigatorul DNA sub acoperire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici