Guvernul a adoptat, la finalul săptămânii, o ordonanţă de urgenţă pentru a repara, cât s-a putut, întârzierea cu care a trimis în Parlament proiectul de lege privind starea de alertă. Chiar dacă nu a impus sancţiuni, Guvernul a restrâns, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, libertatea de circulaţie a românilor, în ciuda deciziei CCR, care a statuat că drepturile fundamentale ale omului pot fi restrânse doar prin lege votată în Parlament.
”Lucrurile, dacă ar fi privite într-un sens raţional şi constructiv, ar trebui să aibă o ordine care pune pe primul plan siguranţa oamenilor şi sănătatea oamenilor. Din acest punct de vedere nu se pune problema că ai face ceva neconstituţional dacă dovedeşti buna credinţă şi subsumarea scopului de protejare a vieţii şi sănătăţii oamenilor în caz de epidemie”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae.
El spune, însă, că nu a fost cazul ultimei ordonanţe de urgenţă, pentru că guvernul un proiect clar, cu măsuri concrete de protecţie sanitară, măsuri de prevenire şi combatere a virusului şi cu un plan de măsuri sectoriale.
”Totul a fost făcut complet haotic. Neconstituţionalitatea unor acte de acest gen vine şi din faptul că e greu să spui că te-ai gândit că le faci în scopul protejării vieţii şi sănătăţii oamenilor, adică un scop fundamental, cu valoare supremă, câtă vreme ai făcut-o haotic, în ultima clipa şi în mod cert ineficient”, a adăugat Nicolae.
De altfel, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, au încercat să introducă un amendament neconstituţional în legea care prevede starea de alertă, care va intra în vigoare luni. Colega sa de partid, senatorul Alina Gorghiu, a declarat în politică sunt premise ”şi artificii”, iar parlamentarii pot vota articole de lege care ar putea fi declarate neconstituţionale, dacă acestea reglementează o situaţie de urgenţă.