Covasna: Forumul Civic al Românilor condamnă declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă declaraţiile făcute la Târgu Mureş de preşedintele Parlamanentului ungar, Kover Laszlo, şi solicită instituţiilor abilitate să ia măsuri pentru respectarea Constituţiei şi combaterea tuturor manifestărilor "neorevizioniste".

Urmărește
3 afișări

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), "în numele celor 400.000 de români trăitori în judeţele respective", condamnă, într-un comunicat de presă transmis luni, declaraţiile făcute de preşedintele Parlamanentului ungar, Kover Laszlo, sâmbătă, la Târgu Mureş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, declaraţiile lui Kover sunt menite să inducă "ideea legitimităţii autonomiei teritoriale pe bază etnică a Ţinutului Secuiesc, nu numai ca un drept legal, ci ca pe unul divin".

FCRCHM apreciază că o asemenea declaraţie reprezintă o "imixtiune brutală" în viaţa politică a României, iar o astfel de practică contravine uzanţelor diplomatice şi relaţiilor dintre două ţări vecine, membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.

De asemenea, Forumul îşi exprimă surprinderea faţă de "lipsa de reacţie" a clasei politice româneşti faţă de "această nouă incitare, prin manipulare, a radicalilor din Consiliile Naţionale Secuieşti şi nu numai, pentru obţinerea autonomiei pe criterii teritoriale a unei zone din inima României".

"Considerăm că acest episod regretabil are o legătură nemijlocită cu activitatea de fost şef al serviciilor secrete maghiare a domnului Laszlo Kover, recunoscut pentru practicile sale de incitare şi intoxicare a minorităţilor maghiare din ţările vecine Ungariei", se subliniază în comunicatul citat.

Forumul Civic al Românilor solicită instituţiilor abilitate ale statului român să ia măsurile care se impun pentru respectarea Constituţiei României şi combaterea tuturor manifestărilor "neorevizioniste, menite a genera acţiuni destabilizatoare cu consecinţe grave", pe termen mediu şi de perspectivă, asupra populaţiei judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, deopotrivă a românilor, maghiarilor, secuilor şi romilor şi asupra păcii din această parte a Europei.

"Calitatea ţării noastre de membru al NATO şi al Uniunii Europene este de natură să confere României un plus de stabilitate doar în măsura în care clasa politică românească va înţelege că aceia care au conceput fluturarea autonomiei etnice ca pe o sursă cronică de frustrare şi tensiuni trebuie, în fine, contracaraţi cu promptitudine, fermitate şi eficienţă", conchid reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat, sâmbătă seară, la Targu Mureş, unde a primit premiul "Gabor Aron", din partea CNS, că statul ungar sprijină dorinţa de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) este "legal, corect şi modern", este "viitorul naţiei şi porunca lui Dumnezeu".

Preşedintele Parlamentului Ungariei a spus că dorinţa de obţinere a autonomiei este întemeiată şi din punct de vedere moral, "corespunde voinţei Creatorului şi voinţei oamenilor", iar maghiarii trebuie să aibă încredere în "succesul politicii naţionale".

"Avem încredere în forţa noastră, cerem doar drepturile care ni se cuvin în mod firesc", a mai spus Kover, subliniind că premiul primit nu îl consideră o recunoaştere a meritelor sale, ci o "indicaţie pentru viitor".

"Voi face tot ce pot în anii ce vin ca să nu vă înşel speranţele", a încheiat preşedintele Parlamentului Ungariei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici