- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Covasna: Forumul Românilor cere autorităţilor statului să condamne declaraţia vicepremierului ungar
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită autorităţilor române să condamne declaraţia vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, apreciind că este "o nouă imixtiune" a Guvernului Ungariei în problemele interne ale României.
Reprezentanţii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) apreciază, într-un comunicat de presă transmis vineri, ca "o nouă imixtiune" a Guvernului Ungariei în problemele interne ale României declaraţia de joi a vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, care a pretins că România ar încerca "o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice" şi că "Ţinutul Secuiesc reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte pentru maghiarime", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş solicită autorităţilor statului român o reacţie "fermă" de respingere, de condamnare şi de descurajare pe viitor "a acestor ingerinţe anormale şi jignitoare, care au devenit o practică pentru autorităţile ungare".
Potrivit FCRCHM, afirmaţia vicepremierului Semjen este percepută de cei 400.000 de români din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, "discriminaţi în propria ţară", nu numai ca o susţinere a declaraţiilor "agresive de incitare la nesupunere civică şi violenţă formulate de unii lideri politici maghiari din România", ci şi ca "o ameninţare implicită", fapt "inadmisibil", de natură a deteriora profund relaţiile româno-ungare.
"Suntem convinşi că toţi românii, nu numai românii ardeleni, nu pot accepta declaraţii belicoase care cuprind formulări de genul «suntem obligaţi să folosim orice mijloace»", precizează Forumul Civic al Românilor.
FCRCHM consideră că, înainte de a face procese de intenţie României privind modificarea "hărţii etnice" a ţării, autorităţile ungare ar trebui să asigure un minimum de drepturi reale pentru minorităţile naţionale din Ungaria, "rămase la nivel de promisiuni de 20 de ani", şi să soluţioneze probleme precum fenomenul "etno bussines", problema retrocedării bunurilor care au aparţinut persoanelor, organizaţiilor şi bisericilor minorităţilor naţionale, să permită amplasarea de monumente pentru aceste minorităţi, să asigure învăţământul în limba maternă nu doar declarativ şi să soluţioneze reprezentarea parlamentară a minorităţilor naţionale din Ungaria.
Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirma vicepremierul ungar Zsolt Semjen, citat de MTI.
Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din Ţinutul Secuiesc şi Transilvania, declara Semjen.
Vicepremierul ungar sublinia că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic "furtunos".
"Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică", sublinia Semjen.
Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, "realitatea" Ţinutului Secuiesc trebuie respectată, adăuga vicepremierul ungar.
Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.
Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a fost invitat, joi, la sediul MAE, ocazie cu care "partea română şi-a exprimat dezacordul faţă de declaraţiile publice din 15 iunie 2011 ale autorităţilor ungare referitoare la proiectul reorganizării administrative".
Ambasadorul declara, joi, pentru MEDIAFAX că interesul exprimat de Ungaria în ceea ce priveşte proiectul de reorganizare teritorială este natural, fiind vorba despre un lucru important şi pentru comunitatea maghiară.
Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc, în replică la afirmaţiile vicepremierului ungar pe această temă.
"Ne uităm la formă, dar văd că nu ne interesează conţinutul. Problema reorganizării administrative este în exclusivitate a statului român, ca în orice ţară europeană. Ambasadorul ungar la Bucureşti a fost invitat la Ministerul român de Externe, pentru a stabili coordonatele unui dialog coerent şi instituţional între România şi Ungaria", a spus Boc, la postul B1 TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO