Covasna: PCM iniţiază un referendum pentru înfiinţarea unităţii administrative Ţinutul Secuiesc

Consilierii judeţeni PCM din Covasna au iniţiat un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum în judeţ, prin care oamenii să fie consultaţi dacă doresc ca, în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României, să se înfiinţeze unitatea administrativ-teritorială Ţinutul Secuiesc.

Urmărește
17 afișări

Consilierul judeţean Kulcsar Terza Jozsef, care este şi preşedintele PCM Covasna, a depus, miercuri, la Consiliul Judeţean, în numele grupului PCM din CJ, un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum local în judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În document se precizează că, la referendum, populaţia va fi întrebată: "Ca locuitor al judeţului Covasna, doriţi ca în cadrul reorganizării administrativ-teritoriale a României să se înfiinţeze unitatea administrativ-teritorială Ţinutul Secuiesc, cu teritoriul şi prerogativele descrise în proiectul de lege cu titlul: «Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc»?".

În expunerea de motive, preşedintele PCM Covasna, consilierul judeţean Kulcsar Terza Jozsef, aminteşte că reorganizarea administrativ-teritorială a ţării se află de mai mulţi ani pe ordinea de zi.

"Această problemă se regăseşte în programul actualului Guvern, respectiv în raportul comisiei prezidenţiale privind modificarea Constituţiei (comisia Stanomir). În ultimele săptămâni, subiectul a fost în prim-planul vieţii publice, având în vedere faptul că preşedintele ţării a formulat o propunere care nu a fost suficient pregătită, respectiv nu este în concordanţă cu interesele şi angajamentele internaţionale ale ţării. Punerea ei în practică ar fi pus în situaţie imposibilă secuimea, de aceea toată societatea din Ţinutul Secuiesc a luat cunoştinţă cu indignare despre propunere şi o respinge cu fermitate", se arată în expunerea de motive.

Kucsar Terza face referire, în document, la Carta Europeană a Autonomiei Locale, precum şi la Legea referendumului, precizând că, potrivit acestor documente, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum.

Totodată, el subliniază că în România doleanţele legitime ale minorităţilor cu privire la autoadministrare sunt "permanent nesocotite de stat".

"Cu toate acestea, există câteva drepturi care sunt însă legate de proporţia unei minorităţi într-o unitate administrativ-teritorială. Posibilitatea de a beneficia de aceste drepturi ar fi serios periclitată de reorganizarea propusă de preşedintele ţării. O astfel de reorganizare ar fi în mod clar în defavoarea maghiarilor din România, este deci perfect legitim ca populaţia afectată să decidă în această chestiune", conchide liderul PCM Covasna.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în luna iunie, în Parlament, că nu va considera reorganizarea administrativă un subiect abandonat, susţinând că agenţiile guvernamentale şi consiliile judeţene "sufocă" administraţiile locale şi exprimându-şi speranţa că după vacanţa parlamentară va fi găsită o soluţie

UDMR a respins, într-o şedinţă a coaliţiei, toate propunerile PDL privind reorganizarea teritorială, astfel că s-a decis amânarea acestui proces, declara pentru corespondentul MEDIAFAX liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase declara că o comisie a reprezentanţilor coaliţiei urmează să analizeze până în toamnă subiectul regionalizării, în paralel urmând să aibă loc acţiunea guvernamentală de descentralizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici