Creţu critică în PE măsurile luate de Olanda faţă de muncitorii români şi bulgari

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a protestat în plenul Parlamentului European faţă de măsurile catalogate ca discriminatorii şi puse în practică de la 1 iulie de Olanda împotriva cetăţenilor români şi bulgari, care, ca şi cei extracomunitari, vor primi permise de muncă doar în cazuri excepţionale.

6 afișări

Corina Creţu, membru al Comisiei europarlamentare pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale, a subliniat în intervenţia sa că România şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin la nivel european, inclusiv contribuţia la bugetul comun. "Indiferent de problemele de acomodare ale noilor membre cu regulile UE, nu cred că ele dau dreptul unui stat membru să-i discrimineze pe români, care au drepturi egale cu oricare alt cetăţean din ţările Uniunii", a declarat vicepreşedintele PSD.

"Din păcate, aceste dovezi de egoism naţional se multiplică în ultima vreme, în ciuda faptului că această criză trebuie să demonstreze că solidaritatea, ce stă la baza construcţiei europene, nu este o vorbă goală", a atras atenţia Corina Creţu.

Ea a menţionat totodată şi cazul Danemarcei, care reintroduce controale vamale la graniţele interne ale Uniunii. Europarlamentarul a pledat, în acest context, împotriva abandonării construcţiei europene în mâinile partidelor populiste şi extremiste, care alimentează temerile populaţiei şi atacă valorile fondatoare ale Uniunii Europene pentru câştiguri electorale. Corina Creţu a cerut Comisiei Europene sa intervină pe lângă guvernele ţărilor care aplică standarde diferite şi să adopte măsuri pentru asigurarea unui tratament egal tuturor cetăţenilor europeni.

Cetăţenii români şi bulgari, la fel ca imigranţii din afara Uniunii Europene, vor primi permise de lucru în Olanda doar în "condiţii excepţionale", conform noilor măsuri adoptate de Parlamentul de la Haga.

Proiectul care conţine aceste prevederi, iniţiat de ministrul Muncii, Henk Kamp, a fost adoptat de Parlamentul olandez în pofida avertizărilor Uniunii Europene privind riscul încălcării dreptului la libera circulaţie.

Olanda este unul dintre celelalte zece state UE care au menţinut restricţiile la angajare pentru cetăţenii din România şi Bulgaria după aderarea celor douaă state la UE în 2007. Începând de la 1 ianuartie 2014, românii şi bulgarii vor putea lucra liber în toate statele membre UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici