Creţu sesizează CE privind intenţia prelungirii restricţiilor pentru muncitorii români în state UE

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a sesizat Comisia Europeană în legătură cu intenţia prelungirii de către zece state membre ale Uniunii Europene a restricţiilor privind accesul românilor pe piaţa muncii.

Urmărește
3 afișări

Conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, Corina Creţu a solicitat Comisiei să-şi prezinte poziţia cu privire la riscul unor posibile perturbări ale pieţei muncii din aceste ţări, aceasta fiind condiţia prevăzută în Tratatul de aderare a României la UE pentru menţinerea restricţiilor până la sfârşitul anului 2013.

"Sunt deosebit de îngrijorătoare semnalele potrivit cărora zece ţări UE intenţionează să menţină barierele pentru români şi bulgari până la 31 decembrie 2013, în condiţiile în care, în principiu, restricţiile privind accesul la piaţa muncii devin caduce la cinci ani de la aderare, adică la sfârşitul acestui an. E adevărat că, în conformitate cu tratatul de aderare, un stat membru poate continua să aplice aceste măsuri restrictive până la sfârşitul anului 2013, dar numai în cazul în care pe piaţa forţei de muncă din statul respectiv se produc sau există riscul să se producă perturbări grave, precum şi după este notificată Comisia Europeană. Nu există, însă, nici un fel de elemente care să justifice invocarea acestui gen de perturbări, de aceea am solicitat punctul de vedere şi intervenţia Comisiei Europene, pentru a preveni punerea în practică a acestei măsuri discriminatorii", a declarat Corina Creţu, potrivit sursei citate.

Europarlamentarul social-democrat, membru al Comisiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale, a precizat că experienţa celor peste patru ani de la aderarea României şi Bulgariei este favorabilă ridicării restricţiilor.

"Încă din noiembrie 2008, Comisia Europeană a concluzionat că impactul mobilităţii post-extindere a fost pozitiv şi a recomandat statelor membre să-şi revizuiască poziţiile ţinând cont de absenţa unor perturbări semnificative ale pieţelor muncii. Mai mult, Comisia a arătat că mobilitatea forţei de muncă dinspre estul Europei nu numai că nu a afectat nivelul salariilor din spaţiul comunitar, dar a şi determinat creştere economică şi a contribuit la reducerea presiunii inflaţioniste", a subliniat Corina Creţu, apreciind că menţinerea restricţiilor împiedică utilizarea întregului potenţial de forţă de muncă pentru relansarea economiei europene.

În opinia vicepreşedintelui PSD, recesiunea este folosită acum în mod nejustificat ca argument pentru menţinerea barierelor discriminatorii, fiind invocate şomajul intern şi presiunea exercitată de imigranţi asupra pieţei muncii.

"Realitatea demonstrează, însă, că se exagerează eventualele consecinţe ale afluxului de forţă de muncă din România, în condiţiile în care peste 2 milioane de români lucrează, deja, în ţările UE ce au renunţat la practicile discriminatorii. Peste 100.000 lucrează, de altfel, în Germania, ţara care, din păcate, la fel ca şi Austria, a preferat să menţină barierele pentru români şi bulgari, eliminându-le, de la 1 mai, doar pentru cetăţenii celor opt state ce au aderat în 2004", a menţionat Corina Creţu.

Zece ţări membre UE preferă să aştepte încheierea perioadei tranzitorii, la sfârşitul lui 2013, înainte de a-şi deschide piaţa muncii pentru bulgari şi români, a declarat sâmbătă ministrul austriac al Muncii, Rudolf Hundstorfer, relatează AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici