Cristian Ghinea sugerează desfiinţarea Comisiei de Prognoză

Eurodeputatul USR-PLUS Cristian Ghinea a sugerat Guvernului să desfiinţeze Comisia de Prognoză pentru a face economii la buget, în contextul în care mai există două instituţii publice care au acelaşi rol, INS şi un institut de la Academie.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului Cristian Ghinea sugerează desfiinţarea Comisiei de Prognoză

Cristian Ghinea sugerează desfiinţarea Comisiei de Prognoză

„Încep să fie scoşi afară dinozaurii de prin dulapurile ministerelor. Deschideţi toate uşile, să intre aer curat peste tot. Am scris, în ziua investirii noului cabinet, că primul lucru care trebuie făcut este trecerea pe linie moartă a “nemuritorilor” care au paralizat sistemul. Mă bucur să văd că a început să se întâmple. Ion Ghizdeanu, marioneta folosită de Dragnea şi Vâlcov ca să construiască Fondul de dezvoltare şi investiţii creat prin OUG 114 - un alt fel de PNDL, dar mult mai periculos - a fost înlăturat de la conducerea Comisiei Naţionale de Prognoză. Este instituţia aia căreia Dragnea i-a dat pe mână marile proiecte de infrastructură, deşi ea se ocupa de calcule şi prognoze economice”, a scris Cristian Ghinea, miercuri, pe Facebook.

„Ghizdeanu era practic în sistem dintotdeauna. Există şi bancuri cu el prin ministerul de Finanţe legate de deschiderea lui pentru a da prognoze favorabile premierilor care-l ţineau în funcţie. Lucrează la Comisia Naţională de Prognoză din 1990, cu mici pauze nesemnificative (tot în sistem), iar din 2005 conducea instituţia. Ca episod memorabil, cifra anunţată în 2008 - în plină criză economică - de creştere cu peste 6% a economiei pentru anul următor. Cu girul şi susţinerea premierului de atunci, Tăriceanu. Desigur că nu s-a confirmat şi a urmat prăbuşirea”, a mai spus Ghinea.

Europarlamentarul grupului „Înnoim Europa” a adăugat că Ion Ghizdeanu a primit şi alte atribuţii, precum studii pentru proiecte mari de infrastructură.

Pentru merite deosebite, Ghizdeanu a primit puteri tot mai mari: mai întâi, instituţia a fost rebotezată, primind în plus termenul „Strategie” în titulatură. Apoi a primit multe alte atribuţii, inclusiv studii pentru proiecte mari de infrastructură şi gestionarea unor Parteneriate Public Privat - exemplu, cele pentru softurile ANAF şi CNAS. Şi, cireaşa de pe tort, administrarea Fondului de dezvoltare şi investiţii al lui Dragnea. Trebuie să urmeze şi alţii”, a explicat Cristian Ghinea.

Acesta se întreabă de ce există Comisia de Prognoză şi dacă nu ar trebui desfiinţată.

„Şi ar trebui să ne mai întrebăm ceva: de ce există totuşi Comisia de Prognoză? Ca să calculeze chestii pe care se face bugetul, mi se va răspunde. Corect. Doar că mai sunt alte două instituţii publice care fac exact asta: Institutul de Statistică şi un institut de la Academie. Şi, de facto, oricum Ministerul de Finanţe cam ignoră ce calculează aceste instituţii paralele şi îşi face propriile socoteli. Uite o sursă de economii: desfiinţaţi Comisia de Prognoză”.

Ludovic Orban a anunţat că va semna demiterea lui Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, a anunţat premierul în cadrul unei conferinţe de presă.

Ion Ghizdeanu ocupă funcţia de şef la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză de aproape două decenii.

El a mai spus că o va demite joi din funcţie şi pe proaspăt numitul secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor, Liliana Mincă.

În perioada guvernelor PSD Comisia de Prognoză a căpătat o serie de atibuţii sporite, printre care gestionarea banilor publici din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, precum şi administrarea unor proiecte de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici