Video C.P. Tăriceanu, despre proiectul de declaraţie pe care l-a propus Parlamentului: Este o clarificare. CSM şi preşedintele Iohannis par să nu cunoască suficient Constituţia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că proiectul de declaraţie pe care l-a propus vine să precizeze poziţia Senatului în arhitectura constituţională a statului, mai ales după deciziile CCR, care, în opinia sa, întăresc rolul Parlamentului ca unic for legislativ.

Urmărește
748 afișări

''În esenţă, foarte pe scurt, el vine să precizeze într-un fel poziţia Senatului în arhitectura constituţională a statului, mai ales după deciziile Curţii Constituţionale care nu fac decât să întărească rolul Parlamentului ca unic for legislativ. De asemenea, este de subliniat, pentru că am văzut că sunt instituţii şi persoane, şi aici mă refer la CSM şi la preşedintele Iohannis care par să nu cunoască suficient Constituţia şi principiul controlului şi echilibrului reciproc al puterilor în stat, cât şi principiul separaţiei puterilor în stat, cred că este nevoie în acest moment de o clarificare pentru opinia publică care trebuie să înţeleagă că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea aceasta nu pot fi acceptate, aşa cum este precizarea CCR'', a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că, în şedinţa Birourilor Permanentr, a prezentat acest proiect de hotărâre, dar au fost colegi de-ai săi care au cerut un timp de analiză, de dezbatere în grupurile parlamentare.

''Cu proxima ocazie, la şedinţa de Birou Permanent, se va stabili punerea în dezbatere şi adoptare sau spre adoptare ca declaraţie a Parlamentului'', a mai afirmat Tăriceanu. El nu a dorit să se pronunţe asupra faptului că printre cei care au cerit timp de gândire se numără liderul PSD, Liviu Dragnea. ''Eu nu am insistat asupra adoptării'', a adăugat el drept explicaţie.

Deputatul USR Cristian Ghinea a postat luni, pe contul său de socializare, o declaraţie a Parlamentului, în facsimil, despre care susţine că a fost discutată în şedinţa Birourilor Permanente reunite, la propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, dar care a fost amânată.

"Cu un minut înainte de şedinţa Birourilor Permanente Reunite primim în faţă această hîrtie. Dl. Tăriceanu susţine că Parlamentul să o voteze azi. PNL cere amânare. Eu cer la fel şi spun că e hazliu că Parlamentul se plînge că e subminat de Preşedinte şi de CSM când povestea a plecat de la OUG adoptat de guvern. Deci dacă ne subminează cineva Guvernul e acela. Tăriceanu se enervează. Dragnea vrea amânare. Tăriceanu se enervează iar. Probleme în căsnicie sau mimare? Dragnea supune la vot ordinea de zi iniţială dar îi promite lui Tăriceanu că intră dată viitoare", a scris Ghinea pe contul său de Facebook.

În textul Declaraţiei, care ar fi trebuit supuse votului plenului comun, se arată că: "Parlamentul consideră că recenta decizie a CCR (din 8 februarie 2017, în care sesizările preşedintelui şi ale CSM pe OUG 13 au fost declarate neîntemeiate, n.r.) trebuie să pună capăt o dată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului, care instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentativ suprem al naţiunii noastre".

"Prin această Declaraţie, Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice şi se arată decis să-şi exercite cele trei funcţii fundamentale ce îi revin prin Constituţie: funcţia reprezentativă, funcţia legislativă, precum şi funcţia de alegere şi control a Executivului", se mai arată în textul citat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici