- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.06.2012, 20:41)
- Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: Alegerile la termen pot fi organizate în perioada 2 decembrie 2012 - 19 martie 2013
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că perioada în care poate fi ţinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012 - 19 martie 2013, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie fiind vorba despre alegeri anticipate, respectiv demisia guvernului.
Urmărește
753 afișări
Cristian Preda (Imagine: Răzvan Chiriţă - MediafaxFoto)
Cristian Preda scrie pe blogul personal că mandatul actualului Parlament încetează pe 19 decembrie 2012, fiindcă Senatul şi Camera şi-au început existenţa legală în a şasea legislatură pe 19 decembrie 2008, după ce se reuniseră pentru întâia dată cu patru zile mai devreme.
"Alegerile la termen nu pot fi organizate, deci, mai devreme de 2 decembrie, fiindcă noul Parlament trebuie să se întrunească în maximum 20 de zile după ţinerea scrutinului. Când Victor Ponta vorbea despre alegeri la termen în noiembrie, era neinformat", susţine Preda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Istoria salatei de boeuf. Cum a fost descoperită și cum au evoluat rețetele de-a lungul timpului
-
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea în procesul în care Călin Georgescu contestă anularea alegerilor
-
Bursa de Valori de la Bucureşti încheie 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
Potrivit europarlamentarului PDL, pentru orice dată anterioară celei de 2 decembrie este vorba despre alegeri anticipate şi ar trebui urmată procedura care presupune demisia guvernului, urmată de două tentative eşuate de a învesti un nou guvern, apoi de dizolvarea Camerelor.
"În schimb, data ultimă la care pot avea loc alegeri pentru a şaptea legislatură e 19 martie 2013, fiindcă în Constituţie se spune că un scrutin se ţine în maximum 3 luni după ce se încheie mandatul Parlamentului în funcţie", mai notează Preda.
"Astfel, perioada în care poate fi ţinut la termen viitorul scrutin parlamentar este 2 decembrie 2012-19 martie 2013", conchide el.
Cristian Preda menţionează că, pentru a construi această interpretare, a folosit în primul rând articolele 63 şi 70 din Constituţie, articolul 11 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, articolul 14 din Regulamentul Senatului, ca şi procesele verbale ale primelor şedinţe din actuala legislatură.
Conform articolului 63 din Constituţie, "Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora". Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Articolul 70 al Legii fundamentale stabileşte că "deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului".
"Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia", se prevede la articolul 11 al Regulamentului Camerei Deputaţilor.
"Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori", stabileşte Regulamentul Senatului, la articolul 14, fiind menţionat că "validarea mandatului de senator presupune validarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta".
Citeşte şi:
Preda: Ne putem întâlni cu USL pe tema devansării parlamentarelor doar pentru a le da Constituţia
Citește pe alephnews.ro: Curtea de Apel București judecă solicitarea lui Călin Georgescu privind anulare alegerilor prezidențiale. Susținătorii lui Georgescu protestează la Curtea de Apel
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cristian Preda: Susţin iniţiativa lui MRU pentru o platformă care să reunească dreapta liberală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Studenții au protestat în Piața Victoriei față de schimbările aduse de „Ordonanța Trenuleț”. Președintele Uniunii Studenților din România: „Am fost chemați la negocieri”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe