Cristian Preda: BPN al PDL pare pus la congelator în privinţa problemelor de la bacalaureat - RFI

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, la RFI, că este surprins de lipsa de reacţie la problema rezultatelor de la bacalaureat din partea BPN al PDL, care pare "pus la congelator", el criticând şi gafele de limbă făcute, săptămâna trecută, de ministrul Educaţiei.

6 afișări

Preda cere BPN al PDL să ia poziţie privind rezultatele slabe de la bacalaureatul din acest an, unde şase elevi din zece au picat examenul.

"Mă surprinde faptul că BPN-ul recent ales nu se pronunţă. E ca şi cum problema n-ar exista. Pare să fie un BPN pus la congelator. Ar trebui în primul rând să discute problema. Acum sigur că există o nefericită suprapunere de situaţii, în care gafe făcute de ministru săptămâna trecută, gafe legate chiar de exprimarea în limba română au fost urmate de un control foarte sever asupra procesului la bac. Cele două nu trebuie confundate, eu cred că seriozitatea organizării bacalaureatului este un punct foarte bun pentru ministrul Funeriu. Asta sigur că nu-l scuză pentru erorile de limbă pe care le face. Însă dincolo de asta, repet, BPN trebuie să iasă din starea de congelare şi să ne spună care este poziţia lui, fără să încerce o dispută politică. Este o mare problemă de societate şi nu trebuie s-o reducem la invective care angajează foşti miniştri ai Educaţiei şi responsabili actuali. Cred că avem şansa, pe care am ratat-o în ultimii 20 de ani, de a construi solid, pornind de la un diagnostic foarte clar: nu stăm bine în sistemul de educaţie, asta-i clar!", afirmă europarlamentarul PDL, citat de RFI.

Preda îi critică de asemenea pe politicienii care se exprimă asupra bacalaureatului deşi nu au "nici un fel de credibilitate", menţionând poziţia lui Marian Vanghelie.

"Cât despre responsabilităţi, discuţia ar trebui să angajeze în mod serios toţi actorii sistemului, de la profesori, la asociaţii de părinţi, la responsabilii ministerului şi responsabilii săi din teritoriu. Ar fi bine ca atunci când vocile partidelor sunt exprimate, să se evite vocile care n-au nici un fel de credibilitate, pentru că atunci când Marian Vanghelie vorbeşte despre bac, vorbeşte de fapt problema, nu vorbeşte cineva care să aibă o soluţie", spune europarlamentarul.

Cristian Preda mai spune că "furtul şi copiatul sunt practici tolerate de profesori, ţin de o cultură a şcolii în care indolenţa unor profesori nu reuşeşte în nici un fel să-i blocheze pe elevi".

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministrul Educaţiei a invitat partidele din opoziţie la o discuţie despre educaţie. Funeriu a spus că rezultatele examenului de bacalaureat din acest an arată clar că România este la răscruce.

"Aceste rezultate şi comportamentele pe care le-au generat sunt exact oglinda societăţii noastre de azi. Naţiunea noastră trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor oneşti, muncitori, perseverenţi sau dacă vrem să încurajăm în continuare şmecheria, nemunca, superficialitatea şi eludarea lucrurilor", a declarat Funeriu.

Opoziţia, inclusiv Marian Vanghelie, i-a cerut demisia ministrului Funeriu.

PDL îi felicită pe cei 90.765 de elevi care au promovat examenul de bacalaureat şi le urează succes celor care se vor prezenta în toamnă la examen, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, arătând că nu există nicio responstabilitate a ministerului pentru rezultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici