- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: Când austeritatea e înfăţişată ca modernizare, îţi pierzi credibilitatea
Eurodeputatul PDL Cristian Preda susţine că opoziţia vede criza economică drept "o tornadă" provocată de putere, în timp ce pentru unii din cei de la putere aceasta e "uraganul" pe care l-am evitat, explicaţie care îşi pierde credibilitatea în clipa în care austeritatea e înfăţişată ca modernizare.
Eurodeputatul PDL Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Europarlamentarul scrie, pe blogul său, că peste câteva ore, când bursele asiatice se vor deschide, se va vedea ce efect are diminuarea ratingului pentru SUA de către Standard and Poor's, fiind posibil să asistăm la o nouă fază a crizei începute în 2008.
În opinia sa, după neîncrederea în bănci, în moneda unică europeană, în politicile asistenţiale, a venit vremea neîncrederii în state, şi nu mai este vorba despre "săracul Niger sau totalitara Coree de Nord", ci despre Grecia şi SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Preda precizează că lumea post-comunistă părea să fi regăsit orizontul încrederii, după ce Războiul Rece instituise suspiciunea absolută.
"Vedem că, în mai puţin de trei ani, neîncrederea a ocupat din nou terenul politicii. Nimeni nu pare să mai ştie unde poţi pune piciorul fără a te afunda în mlaştina nesiguranţei", adaugă el.
Cristian Preda mai scrie că, la Bucureşti, criza are parte de "două lecturi foarte diferite".
"Opoziţia o vede ca pe tornadă pe care o provoacă chiar guvernanţii, ca şi când Boc şi compania ar acţiona independent de ceea ce se petrece în restul Europei. Antonescu şi Ponta reînvie astfel mitul unei politici autarhice, în care baronii locali rezistă în fiefurile lor, aşa cum s-a întâmplat de la geto-daci la statul modern, adică ignorând tot ceea ce se petrece în jurul nostru", susţine eurodeputatul.
El menţionează, în continuare, că, pentru unii dintre cei aflaţi la putere, criza e, în schimb, "uraganul pe care l-am evitat".
"Dacă s-ar opri aici, explicaţia ar fi rezonabilă. Ea îşi pierde însă credibilitatea din clipa în care austeritatea e înfăţişată ca modernizare. Orice om raţional înţelege că, atunci când nu ai resurse, trebuie să tai cheltuieli. A-i spune însă că în acest fel o duce mai bine înseamnă a-i leza demnitatea. Din păcate, nu doar că buletinul meteo nu ne spune dacă a fost tornadă sau uragan, dar nici măcar ceva cât de cât rezonabil despre ziua de mâine", adaugă Cristian Preda.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.