- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: Declaraţia lui Băsescu privind desemnarea premierului, o invitaţie la negociere
Europarlamentarul PDL Cristian Preda consideră că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la desemnarea premierului în cazul în care USL va obţine cel puţin 50% la viitoarele alegeri parlamentare reprezintă o invitaţie la negociere către USL pe tema revizuirii Constituţiei.
Cristian Preda: Declaraţia lui Băsescu privind desemnarea premierului, o invitaţie la negociere (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"2 august 2011. Preşedintele citeşte Constituţia. Drept urmare, liderul opoziţiei îl ameninţă cu destituirea şi închisoarea. Ce sens au cele două gesturi?", scrie Preda pe blogul său.
El arată că preşedintele a remarcat că textul constituţional, prost croit, menţionează - atunci când vorbeşte despre majoritatea obţinută la urne - un partid, nu o alianţă de partide.
"Iată de ce el le-a transmis fruntaşilor USL mesajul: chiar în ipoteza în care faceţi mai mult de 50% din mandate, aveţi o problemă dacă nu fuzionaţi. Orice lider cu minimă experienţă ar fi înţeles că e vorba despre o invitaţie la negociere. Într-adevăr, revizuirea Constituţiei e blocată dacă partidele din USL nu vin la masa discuţiilor. Dacă ar participa la negocierea textului revizuit, USL ar putea susţine că articolul despre majoritatea la urne trebuie să privească şi alianţele politice, nu doar partidele. Cu atât mai mult cu cât, din 1996 încoace, la toate alegerile, cele mai multe voturi le-au luat nişte alianţe, nu nişte partide, indiferent că a fost vorba despre CDR sau despre diversele coaliţii în jurul PSD", susţine eurodeputatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cristian Preda menţionează că liderul PSD, Victor Ponta, nu a înţeles că este vorba despre o invitaţie la negociere.
"Iată de ce, cu toate că luni spusese că nu mai e interesat de suspendarea şefului statului, ieri (marţi - n.r.) a sărit ca ars când a aflat că Traian Băsescu nu e dispus să-i facă, în toamna lui 2012, cadou puterea. De fapt, fruntaşul pesedist e prea temperamental pentru jocul complicat pe care îl reprezintă politica de la noi. Cu atât mai mult atunci când e vorba despre reguli proaste, ai nevoie de calm şi moderaţie, nu de reacţii nervoase şi crize de vanitate", adaugă Preda.
În opinia sa, liderii USL îşi trădează zi după zi fricile: "Ei se tem nu doar că pragul de 50% va fi la anul prea sus, ci şi de trădarea post-electorală. În fond, PUR a părăsit alianţa electorală pe care o avusese cu PSD în 2004 ca să intre la guvern, iar în 2009 Boc a fost reinstalat la Palatul Victoria cu sprijinul mai multor aleşi PSD, grupaţi ulterior în UNPR".
"Cu actualele dispoziţii constituţionale, V. Ponta şi C. Antonescu nu au nicio garanţie că Traian Băsescu va numi un premier susţinut de USL. Dar în loc să accepte o revizuire constituţională care să clarifice, între altele, gestionarea situaţiilor post-electorale, ei preferă să rescrie scenarii similare cu cele în care au pierdut. Adevărul e că Traian Băsescu nu le va ierta greşelile", mai scrie Preda.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1TV, comentând procentele USL din sondaje, că în Constituţie se vorbeşte, legat de desemnarea premierului, despre partidul care câştigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe.
Întrebat de moderatoare dacă, după alegerile parlamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii actualei opoziţii, şeful statului a amintit că a "coabitat cu Guvernul Tăriceanu, susţinut de PSD".
"Sigur că nu-mi convine. Nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile. Dar, oricum, trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva - PSD cu PNL", a atenţionat Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO