Cristian Preda, despre avizul negativ pentru Leonard Orban: PPE nu agreează candidaturile guvernamentale la Curtea Europeană de Audit

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, pentru MEDIAFAX, că votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explică prin faptul că PPE nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale, adăugându-se şi impresia proastă a popularilor faţă de Guvernul Ponta.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda, despre avizul negativ pentru Leonard Orban: PPE nu agreează candidaturile guvernamentale la Curtea Europeană de Audit

Cristian Preda, despre avizul negativ pentru Leonard Orban: PPE nu agreează candidaturile guvernamentale la Curtea Europeană de Audit (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Ştiam că PPE este nemulţumit pentru că nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie bună despre acest Guvern de la Bucureşti şi atunci s-a suprapus reticenţa faţă de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabilă, negativă, faţă de Guvernul Ponta", a declarat Preda, pentru MEDIAFAX, care a ţinut să sublinieze că el nu a fost la vot şi nu e la curent cu posibile voturi ale unor eurodeputaţi PDL împotriva lui Orban.

Prim-vicepreşedintele PDL a arătat că Orban, cu experienţa sa, ar fi trebuit să ştie că nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru funcţii la Curtea Europeană de Audit.

"Ori nu ştia acest lucru şi e un argument în plus pentru votul de respingere, ori ştia şi nu le-a spus celor de acasă care l-au susţinut", a spus Preda.

De asemenea, eurodeputatul PDL a subliniat că România nu a pierdut locul său la Curtea Europeană de Audit, iar Orban nu e singurul care ar putea să ocupe acest post.

Preda a ţinut să sublinieze că, în condiţiile în care România a mai avut probleme şi în 2006 cu nominalizarea liberalului Varujan Vosganian pentru un post de comisar european, premierul Ponta ar fi trebuit să cântărească mult mai bine candidatura pentru acest post de la Curtea de Audit de la Luxemburg, iar pentru viitoarea nominalizare ar fi bine să facă o consultare mai largă, inclusiv cu europarlamentarii români.

"Să se consulte în general şi cu europarlamentarii europeni. De când e Ponta prim-ministru şi de când e Orban ministru, nu ne-au invitat la niciun fel de discuţii pe probleme europene. E o fractură. MAE e în aceeaşi situaţie. De când au venit Marga şi acum Corlăţean, niciunul dintre aceşti miniştri nu ne-a dat niciun semn, nu au fost discuţii cu noi. E o ruptură anormală, dincolo de chestiunea apartenenţei politice, este o latură instituţională care trebuie luată în considerare. Mi se pare iresponsabil, e o atitudine care nu face bine. Nu face bine ca prim-ministrul să se certe cu europarlamentarii prin televizor, cum a făcut cu mine şi doamna Macovei. Nu e firesc, un asemenea element explică accidente de tipul acestui vot la adresa lui Orban", a concluzionat Preda.

Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".

Cătălin Ivan, liderul delegaţiei de europarlamentari ai PSD şi membru al Comisiei respective, a declarat, pentru MEDIAFAX, că grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceştia numărându-se şi unii europarlamentari români de la PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici