- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: În susţin pe Paleologu la şefia PDL; politica are nevoie de oameni noi, nu de clone
Europarlamentarul PDL Cristian Preda anunţă că îl susţine pe Toader Paleologu la şefia partidului, unul dintre motive fiind că acesta a asumat "cu sinceritate" majoritatea celor 35 de puncte propuse de el împreună cu Sever Voinescu şi Monica Macovei.
"Peste 10 zile, la Convenţia Naţională a PDL, voi vota cu Toader Paleologu (TP) şi îi invit şi pe alţi colegi să facă acelaşi lucru", scrie Preda pe blogul său, precizând că are mai multe motive să îl susţină pe cel mai tânăr dintre candidaţii la şefia PDL.
Cristian Preda menţionează şase aspecte pur politice, care îl "singularizează" pe Paleologu în cursa pentru şefia PDL.
"TP a asumat cu sinceritate şi în mod spontan majoritatea celor 35 de puncte pe care le-am înfăţişat, alături de colegii mei, Monica Macovei şi Sever Voinescu, în urmă cu câteva săptămâni, ca platformă de modernizare a PDL. În stilul său propriu, cu umor şi fără înverşunare, Toader Paleologu a vorbit despre aşteptările publicului aşa cum le-am aşternut pe hârtie şi noi, cei trei membri PDL dispreţuiţi şi umiliţi la CNC de cvasi-totalitatea colegilor noştri. Coerenţa îmi cere să îl sprijin pe cel care a preluat ceea ce eu nu am putut duce mai departe. S-ar putea ca el să fi găsit tonul potrivit", explică Preda.
În opinia sa, Paleologu dă dreptei un sens liberal clar.
"În contextul dorinţei PDL de a ocupa zona dreaptă a spectrului politic, avem nevoie ca de aer de sensibilitate liberală. Din nefericire, multe discursuri pedeliste despre dreapta o confundă cu populismul. România are nevoie de liberalism, nu de populism. Cu atât mai mult cu cât PNL a abandonat dreapta, în profitul populismului pesedist. Şi tot aşa cum populismului adversarilor trebuie să-i opunem liberalismul, radicalismului lor trebuie să-i opunem moderaţia noastră", adaugă europarlamentarul.
Cristian Preda mai susţine că Toader Paleologu este singurul dintre candidaţi care "leagă modernitatea (şi modernizarea) de civilizaţie (şi civilitate), indiferent că este vorba despre felul de a vorbi în public (inclusiv cu adversarii) sau despre aspectul oraşelor".
"Din nefericire, kitschul, sudalma şi grobianismul au cucerit o imensă parte din spaţiul public. Orice tentativă de a face o politică elegantă, destinsă şi demnă trebuie sprijinită în chip deschis. Demobilizarea electoratului are, între multe alte cauze, şi reţinerea cetăţeanului oarecare de a valida drept reprezentanţi nişte persoane cu educaţie sub-mediocră, care vorbesc ca pe maidan. Publicul aşteaptă ca reprezentanţii lui să fie mai buni decât «românul mediu», nu sub nivelul acestuia", adaugă Preda.
În opinia sa, Paleologu aduce şi o noutate semnificativă în plan politic.
"Şi PNL şi PSD şi-au întinerit echipele de conducere, dar atât Antonescu, cât şi Ponta sunt plămădiţi din materia primă care a servit la fabricarea politicianului postcomunist de nivel mediu. Singurul lor avantaj e faptul că sunt alţii, nu faptul că sunt diferiţi substanţial de ceea ce a respins deja cetăţeanul român în trecut. Politica a favorizat clonarea. Nu suntem însă condamnaţi să rămânem în chingile impuse de tranziţie. Întinerirea politicii înseamnă ieşirea din tiparele ce par inevitabile. Doar aşa poate fi destabilizat USL, nu prin scenarii fanteziste despre alianţe subterane ale unuia sau ale altuia cu adversarii de azi, care sunt - de altfel - şi aliaţii indispensabili de ieri", mai scrie Preda.
Cristian Preda consideră, de asemenea, că, prin profilul său, Toader Paleologu reprezintă profesorii şi, prin ei, profesiunile liberale.
"Insist asupra acestei legături, pentru că o eroare de lectură care pleacă de la luarea în considerare doar a tipului de finanţare a activităţilor lor i-a transformat pe profesori în monştri bugetivori şi adversari ai progresului. În România, profesorii - ca şi medicii, de altfel - sunt liberali prin natura lor. La modul general, PDL are nevoie, dacă vrea să fie nu doar democrat, ci şi liberal, de toate tipurile de alegători cu profesiuni liberale, care trebuie mobilizaţi plecând de la aşteptările lor, iar nu de la ficţiunile şi auto-justificările noastre. Anchetele sociologice ne vădesc, de pildă, faptul că există, după mulţi ani, o preferinţă pentru sprijinirea mediului privat în defavoarea extinderii instituţiilor publice. Vom putea oare să exploatăm această tendinţă în interesul nostru politic? Sau le vom lăsa USL-iştilor şansa de a mima schimbarea?", adaugă Preda.
Europarlamentarul PDL susţine că intrarea lui Paleologu în cursă semnalează faptul că PDL nu se poate mulţumi să apere guvernarea, respectiv să promită disciplina internă. "Şi guvernarea, şi disciplina membrilor sunt, de bună seamă, importante. PDL trebuie să existe însă şi după guvernare, iar alimentele cu care se va putea hrăni sunt mai diverse decât banala disciplină. Nu întâmplător, moţiunea depusă de TP se numeşte «Privind spre viitor»", scrie Preda.
Cristian Preda menţionează şi un "motiv de natură strict personală" în privinţa susţinerii lui Paleologu, respectiv intersecţia biografiilor lor într-un punct foarte important. "Atât eu, cât şi Toader ne-am desăvârşit educaţia universitară sub îndrumarea lui Pierre Manent. Discipol al lui Raymond Aron şi unul dintre cei mai mari specialişti în teoria politică din ultimele decenii, Manent ne-a condus tezele de doctorat în ştiinţe politice susţinute la Paris în 1998 şi, respectiv, în 2001", relatează Preda.
În opinia sa, "cine crede în modernizare, cine consideră că dreapta înseamnă liberalism, nu populism, cine apreciază civilitatea, cine crede că politica românească are nevoie de oameni noi, nu de clone cu buletin schimbat, cine apără profesiunile liberale, cine vrea mai mult decât disciplină şi apologia guvernării, cine crede în educaţie trebuie să voteze cu Toader Paleologu".
"Îmi place să cred că în PDL există disponibilitate pentru o asemenea politică şi că Toader Paleologu va şti cum să reunească voturile care o exprimă", mai scrie Preda.
Emil Boc, Vasile Blaga şi Toader Paleologu sunt cei trei candidaţi la funcţia de preşedinte al PDL, la alegerile care vor avea loc la Convenţia Naţională a partidului, din 14 mai.
Europarlamentarul Monica Macovei şi deputatul Sever Voinescu au anunţat, săptămâna trecută, că îl vor vota pe Emil Boc la şefia PDL, la Convenţia Naţională a partidului din 14 mai.
Eurodeputatul PDL Monica Macovei a anunţat că opţiunea sa "raţională" pentru şefia partidului, la alegerile din 14 mai, este Emil Boc, precizând că l-ar fi votat "cu sufletul" pe Paleologu, în timp ce despre Vasile Blaga a spus că o îngrijorează simpatia de care acesta se bucură din partea opoziţiei.
Deputatul PDL Sever Voinescu a anunţat, la rândul său, că îl susţine pe Emil Boc pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, arătând că această alegere menţine parteneriatul PDL-Băsescu şi că el doreşte o conducere prin dialog, consultare, toleranţă, iar Vasile Blaga este un tip de lider autoritar.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, în 8 aprilie, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că iniţiatorii platformei lansate pentru ca PDL să devină "un partid popular modern" nu au cele 35 de semnături necesare pentru depunerea unei moţiuni în vederea alegerilor interne din 14 mai.
"Nu avem 35 de semnături. Din reacţiile culese, nu există acest potenţial. O regret", a spus Preda, răspunzând unei întrebări. El a precizat că, în acelaşi timp, îşi asumă această "marginalizare".
Cristian Preda a menţionat totodată că el şi colegii săi care au lansat acea platformă, respectiv Monica Macovei şi Sever Voinescu, nu doresc să adopte o atitudine care să fie o frondă.
Despre o posibilă susţinere a vreuneia dintre moţiuni, Preda preciza că ceea ce este sigur este că le va citi pe cele care vor fi depuse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO