Cristian Preda: Nu e exclus ca juriştii de la CC să fi început să judece cu ochii la sondaje

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blog că revizuirea Constituţiei iniţiată de preşedintele Traian Băsescu are adversari puternici în partidele de opoziţie, iar juriştii de la CC par tentaţi să facă un cadou USL, adăugând că "nu e exclus ca ei să fi început să judece cu ochii la sondaje".

Urmărește
4 afișări

"În Islanda, comitetul care discută alcătuirea unei noi Constituţii - şi care e compus din cetăţeni lipsiţi de o experienţă politică semnificativă - a decis ca dezbaterea să fie îmbogăţită cu ajutorul sugestiilor făcute de ceilalţi islandezi obişnuiţi, care pot trimite gândurile şi opiniile lor pe Facebook sau pe Twitter. Islanda are din 1944 o Constituţie inspirată de cea daneză. Răutăcioşii spun că ea e la fel de apropiată de model pe cât era Constituţia noastră de la 1866 de cea belgiană. Adică o traducere cu minime adaptări. După criza financiară teribilă prin care a trecut Islanda - cea mai gravă din Europa! - elitele politice din această ţară au decis să recurgă şi la schimbarea Constituţiei. Au ales o cale democratică radicală, adică o implicare a cetăţenilor obişnuiţi şi o consultare cât mai largă", notează Preda, în postarea pe blogul personal.

Potrivit europarlamentarului PDL, la noi, doar politicienii şi juriştii au dreptul de a se pronunţa în chestiuni constituţionale.

"Politicienii - în majoritatea lor - tergiversează, iar juriştii blochează. Şi unii, şi ceilalţi trag profit de pe urma confuziei. Revizuirea iniţiată de preşedinte are adversari puternici în partidele de opoziţie, iar juriştii de la Curtea Constituţională par tentaţi să facă un cadou USL. Nu e exclus ca ei să fi început să judece cu ochii la sondaje", susţine el.

Cristian Preda apreciază că, în cazul unui eşec al negocierilor pentru revizuirea Constituţiei, campania electorală de la legislative va avea ca temă centrală alegerea unui Parlament care să ofere o nouă Constituţie.

"În lectura mea, dacă negocierea propusă de preşedinte pentru revizuire eşuează, viitoarea campanie pentru legislative va avea ca temă centrală alegerea unui Parlament capabil să ofere o nouă Constituţie. Refuzul de a constituţionaliza într-un fel oarecare rezultatele referendumului din 2009 va părea şi el o insultă. Iar dacă publicul va constata că nu e posibilă cârpirea Constituţiei vechi, exigenţa sa va spori. Poate că e bine mai aşa…", conchide el.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei trimis de şeful statului.

Judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, Curţii Constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ.

Şeful statului a invitat opoziţia şi puterea, pentru săptămâna viitoare, la Cotroceni, pentru un dialog cu privire la modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă. Opoziţia a acceptat invitaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici