- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda:O cameră nu e de ajuns pentru o bună reprezentare, propun 282 deputaţi şi 32 senatori
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că o cameră parlamentară nu este de ajuns pentru o bună reprezentare şi propune menţinerea sistemului bicameral, dar cu 282 de deputaţi şi 32 de senatori şi cu atribuţii diferite.
Cristian Preda scrie, pe blogul său, că nu este de acord întru totul nici cu propunerea şefului statului de trecere la Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari, nici cu cea a USL de menţinere a sistemului bicameral, cu 216 deputaţi şi 109 senatori, dar consideră că fiecare conţine ceva util pentru acţiunea politică.
Eurodeputatul PDL precizează că susţine în continuare că România are nevoie de bicameralism, dar diferit de cel de astăzi. El propune un sistem în care camera inferioară reprezintă cetăţenii, iar cea superioară judeţele (sau regiunile sau în ce fel li se va spune după reforma administrativă).
"Consider că avem nevoie de o reprezentare nu doar a intereselor individuale, ci şi de una a intereselor colective, construită la nivelul entităţilor politico-administrative în curs de amenajare. Dincolo de argumentul tradiţiei, important şi el, cred că o cameră nu e de ajuns pentru o bună reprezentare. Ştiu că al doilea referendum din 2009 a avut ca temă renunţarea la bicameralism, dar consider că e posibilă găsirea unei soluţii alternative. Aşa s-a întâmplat şi după referendumul din 2007, care privea modul de vot: s-a ales până la urmă o soluţie diferită de cea pentru care votase o majoritate covârşitoare dintre cei veniţi la urne. Ştiu şi că în 2007, spre deosebire de 2009, referendumul nu a fost validat. Sunt conştient că o asemenea obiecţie e serioasă. Dar consider că valoarea consultativă a referendumului trebuie luată în seamă dintr-o perspectivă practică, nu ca o dogmă. Cetăţenii aşteaptă o soluţie echilibrată şi raţională, iar dacă o vor avea şi ea va fi diferită de rezultatul referendumului, sunt convins că vor fi mai degrabă recunoscători celor care au formulat-o decât dezamăgiţi că nu e 100% cea de acum 2 ani", explică Preda.
În ceea ce priveşte dimensiunile celor două camere, Cristian Preda aminteşte că încă din 2001 a expus soluţia pe care o susţine şi acum, respectiv că numărul optim al membrilor Camerei Deputaţilor trebuie să fie 282. El menţionează că a obţinut această cifră extrăgând rădăcina cubică din numărul total al populaţiei României, urmând ceea ce spune teoria politică despre dimensiunile optime ale unei camere, calculul fiind făcut pentru cea inferioară.
"Iată de ce propunerea USL de a avea 216 deputaţi nu poate fi acceptată: cred că nu e bine să se treacă de la o supra-dimensionare la o sub-dimensionare a camerei inferioare. În ceea ce priveşte a doua cameră, sunt de părere că ea trebuie să fie alcătuită după o formulă egalitară: fiind vorba despre interesele judeţelor/regiunilor, ele trebuie aşezate pe picior de egalitate. Sugerez, de aceea, ca fiecare să fie reprezentat de un număr fix de aleşi: cred că trebuie să fie între 2 şi 4 pentru fiecare judeţ/regiune. Dacă vor fi doar 8 judeţe/regiuni, atunci putem avea câte 4 aleşi, adică 32 în total. Dacă vor fi 16, cum a propus UDMR, senatorii pot fi câte 2 de județ, adică tot 32. Se înţelege de la sine că o asemenea reprezentare ar trebui să fie însoţită de diferenţierea radicală a atribuţiilor celor două camere", explică Preda.
El menţionează că totalul reprezentanţilor, respectiv 314, este destul de aproape de cei 300 votaţi în 2009 şi arată că diferenţa e justificată, dând ca exemplu faptul că reprezentanţii minorităţilor maţionale trebuie să ocupe, ca şi până acum, câte un fotoliu parlamentar, fiind cuprinşi în cei 282 de deputaţi.
"Să sperăm că momentul actual - în care sunt avansate diverse soluţii - va conduce la înfiriparea unui dialog. Sincer să fiu, nu sunt foarte optimist", mai scrie Cristian Preda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO