Cristian Preda: PDL a luat distanţă faţă de Băsescu, deranjat de propunerea cu premier tehnocrat

Europarlamentarul PDL Cristian Preda apreciază, într-un interviu pentru Revista 22, că în acest moment există o distanţă luată de PDL faţă de Traian Băsescu, partidul fiind probabil deranjat sau chiar nemulţumit de faptul că i s-a propus alternativa unui premier tehnocrat.

Urmărește
1 afișare

"Părerea mea este că în acest moment există o separaţie, există o distanţă luată de PDL faţă de preşedinte, care a fost probabil deranjat, dacă nu chiar nemulţumit, de faptul că i s-a propus alternativa unui premier tehnocrat. Şi e vorba de asemenea de un partid în care căutarea unui lider veritabil a fost abandonată în favoarea unui soi de soluţie de supravieţuire, pentru termenul scurt al alegerilor de la anul, în care, în mod foarte clar, teritoriul va conta. Asta e şi cauza, laitmotivul multora dintre discursurile din CNC, că suntem un partid al primarilor", a declarat Preda.

El a adăugat că, evident, este nevoie de primari, de consilieri, de o structură locală într-un partid, dar în aceeaşi măsură e nevoie de o structură organizaţională, de lideri care să aibă dimensiune naţională, care să se poziţioneze la acest nivel, şi nu la nivelul local.

"Nu poţi să imaginezi un partid care trăieşte doar la nivel local şi care nu există în palier naţional. Şi de aici deruta pe care au încurajat-o mulţi dintre actualii responsabili ai PDL în ceea ce priveşte căutarea unei alternative la leadership-ul actual. Această derută face ca partidul să pară că se clatină în toate direcţiile, sub presiunea acestor impulsuri venite din teritoriu", a susţinut eurodeputatul.

Întrebat dacă faptul că partidul a refuzat criteriile de integritate susţinute de preşedinte a mărit distanţa dintre acesta şi PDL, Cristian Preda a răspuns: "Eu vă spun sincer că mă tem de varianta în care preşedintele însuşi va spune: da, în fond, am fost un partid al primarilor. Asta e temerea mea cea mai mare şi găsirea unui soi de compromis moale la acest nivel, în care de fapt decisivă este supravieţuirea, minima rezistenţă, şi nu găsirea unei alternative".

El a mai precizat că grupul din care face parte împreună cu Monica Macovei şi Sever Voinescu va propune o moţiune pentru Convenţia Naţională din 14 mai.

"Suntem obligaţi să facem această încercare. Dacă nu vom găsi nici măcar 35 de oameni care să susţină ceea ce publicul liberal, publicul de dreapta din România aşteaptă, înseamnă că PDL are cu adevărat o problemă. Eu cred că traducem destul de bine aşteptările acestui public de dreapta. Şi eu, şi colegii mei am construit în cadrul societăţii civile din România, plecând de la aceste sensibilităţi modernizatoare de dreapta, şi încercăm să facem asta în cadrul unui partid. Dacă vom descoperi că în PDL nu există nici măcar 35 de persoane care să respire această aşteptare a societăţii româneşti, atunci sigur că avem o problemă", a adăugat Preda.

Întrebat dacă au de gând să facă un alt partid în cazul unei înfrângeri şi la Convenţia Naţională, Cristian Preda a spus: "Cred că un răspuns consistent poate fi dat după ce încercăm să construim o moţiune, să găsim măcar 35 de persoane şi după ce forţa unei asemenea moţiuni este testată. Nu cred că suntem îndreptăţiţi să abandonăm sau să sperăm că tot ceea ce nu poate fi făcut într-o clipă, într-o săptămână într-o organizaţie ar putea fi făcut în exterior în acelaşi interval de timp sau ceva mai mult. Cred că în acest moment trebuie să purtăm această confruntare".

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, marţi seară, la TVR 1, că ceea ce i s-a întâmplat la şedinţa CNC grupului din care face parte împreună cu Monica Macovei şi Cristian Preda se poate traduce prin nişte vorbe celebre deja în politică: "Un fleac, ne-au ciuruit".

Voinescu a spus, însă, că el, Macovei şi Preda se gândesc în continuare foarte serios la depunerea unei moţiuni la Convenţia Naţională din mai.

"Suntem într-un moment în care evaluăm până la urmă ce este mai bine pentru PDL. Pentru că, deşi există mulţi colegi sau mulţi oameni din opoziţie care critică gestul nostru, ca şi cum ar fi fost făcut în interes personal sau în interesul unei imagini personale, eu vă spun că lucrurile nu stau deloc aşa şi noi chiar credem că ceea ce am făcut era menit să aducă un bine, un plus PDL şi chiar şi acum când ne gândim la moţiune ne gândim foarte serios să facem în interiorul partidului o acţiune perfect regulamentară, perfect statutară, care să aducă un plus PDL. Asta este ceea ce ne dorim cu toţii şi ne dorim şi noi trei", a susţinut Sever Voinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici