Cristian Preda: Prin invocarea articolului 53, Executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine că invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului, pentru că, dacă această prevedere devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur.
Cristian Preda: Prin invocarea articolului 53, Executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Invocarea articolului 53 din Constituţie pentru a justifica acordul cu FMI e ingenioasă, dar riscă să declanşeze o criză a regimului", scrie europarlamentarul PDL, pe blogul său.
În opinia sa, un deficit poate fi considerat o sursă de instabilitate, inclusiv cronică. "Dar nu orice criză cere măsuri de excepţie. Cu atât mai puţin o criză politică, determinată de fragilitatea coaliţiei de guvernare...", adaugă Preda.
El susţine că, "dacă articolul 53 devine parte a unei politici de austeritate, atunci regimul se erodează singur, pentru că executivul e aşezat sub spectrul unui cataclism natural".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
"Acest fapt va radicaliza adversarii săi, care vor fi bucuroşi să slăbească atât coaliţia, cât şi regimul", apreciază Cristian Preda.
Europarlamentarul PDL mai arată că publicul descoperă astfel încă o lacună a textului de la 1991, revizuit în 2003.
Premierul Emil Boc a declarat miercuri că legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile şi alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constituţie privind restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi, pentru apărarea securităţii naţionale.
Articolul 53 din Constituţie prevede că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:56
Controale în cluburile din sectorul 1. Amenzi de 12.000 de lei pentru diferite nereguli
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump