- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.09.2012, 12:36)
- Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda: Şedinţa CSAT va fi un test important pentru coabitare
Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda consideră că şedinţa CSAT programată pentru joi, prima după revenirea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, va fi un test important pentru coabitare şi că nu este exclusă participarea premierului Victor Ponta.
Urmărește
379 afișări
Cristian Preda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"Peste două zile e programată şedinţa CSAT. E prima după revenirea lui Băsescu la Cotroceni. Reuniunea va fi un test important pentru coabitare", scrie Preda, marţi, pe blogul său.
Liderul PDL consideră că în primul rând rămâne de văzut dacă premierul Ponta va participa la reuniunea CSAT, adăugând că este posibil ca acesta să se fi răzgândit în privinţa afirmaţiei sale de a nu participa la şedinţele Consiliului.
"Mai întâi de toate, e de văzut dacă premierul Ponta va participa. Într-adevăr, pe 30 iulie, a doua zi după referendum, şeful Guvernului declara că nu va mai merge la CSAT şi că aşteaptă ca T.Băsescu să-i trimită spre semnare documentele adoptate. Asta nu e tocmai o viziune instituţională asupra CSAT. Multe spune însă omul la supărare şi poate că, între timp, Victor Ponta s-a răzgândit. Ca premier, are obligaţii de care nu se poate debarasa", afirmă Preda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De asemenea, el arată că va fi interesant şi de urmărit dacă se vor face declaraţii publice după reuniune şi dacă acestea vor fi concordante, adăugând că nici în această privinţă nu este exclusă "o surpriză".
O reuniune a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost convocată pentru joi, 27 septembrie, pentru a se discuta achiziţia de către MApN a avioanelor multirol, iar pe ordinea de zi ar putea fi inclus şi subiectul privatizării Oltchim, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Şedinţa CSAT a fost convocată de către preşedintele Traian Băsescu pentru a se discuta achiziţia de avioane de vânătoare, acesta fiind singurul punct de pe ordinea de zi, însă ar putea fi introdus şi subiectul privatizării Oltchim, la solicitarea unora dintre membrii CSAT, au precizat pentru MEDIAFAX sursele citate.
Citeşte şi:
Băsescu despre achiziţia de avioane F16: România nu are acum bani. Căutăm soluţii de finanţare
Pe de altă parte, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că nu există până în prezent elemente ale programului şefului statului pentru această săptămână care să fie comunicate public.
Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat duminică, la B1 TV, că achiziţia avioanelor multirol F-16 din Portugalia se va face potrivit unui plan stabilit anterior, care respectă directivele UE.
Dobriţoiu a explicat că avioanele vor fi cumpărate în cadrul unui acord interguvernamental, privind tehnica militară în uz, ceea ce înseamnă că nu mai este necesară organizarea unei licitaţii, iar o propunere în acest sens va fi făcută de MApN într-o viitoare şedinţă a CSAT.
"O să ieşim cu o propunere de decizie la nivelul CSAT. Suntem în concurenţă, după cum ştiţi, cu bulgarii. Referitor la achiziţie, vă asigur pe dumneavoastră, pe toţi cetăţenii României, inclusiv partenerii din UE, că România respectă absolut toate directivele UE pentru această achiziţie, la literă", a spus Dobriţoiu.
Preşedintele României are şi funcţia de preşedinte al CSAT, el fiind cel care poate convoca şedinţe ale Consiliului.
De asemenea, primul ministru este vicepreşedinte al CSAT, printre membrii acestuia mai numărându-se şi ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, ministrul Finanţelor, directorii SIE şi SRI, şeful Statului Major General al Armatei şi consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui României.
În 30 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că va face tot posibil să nu mai interfereze cu Traian Băsescu dacă acesta va reveni la Palatul Cotroceni şi că nici măcar nu va mai participa la şedinţele CSAT, spunând că, dacă sunt documente importante, Băsescu poate să i le transmită spre semnare.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Contractul nu a fost însă semnat, iar Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe