Cristian Preda: Sper ca respingerea bacalaureatului profesional să nu fie motiv de suspendare

Liderul PDL Cristian Preda afirmă, pe blog, că este de acord cu argumentele şefului statului din cererea de reexaminare a instituirii bacalaureatului profesional, menţionând că speră ca refuzul promulgării legii să nu fie considerat de "Ghişe and co" un motiv pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Sper ca respingerea bacalaureatului profesional să nu fie motiv de suspendare

Cristian Preda (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Sunt de acord cu toate argumentele susţinute de preşedinte în cererea de reexminare a instituirii bacalaureatului profesional. Pentru a deosebi performanţele elevilor care nu sunt la nivelul unui examen de maturitate de performanţele celor care termină cu brio studiile din liceu, se poate alege orice formulă – «certificat» sau «atestat», de pildă -, nu şi «bacalaureat». E de la sine înţeles că, dacă vrei să diferenţiezi, nu foloseşti acelaşi nume. Îmi cer scuze pentru insistenţă, dar useliştilor trebuie să le explici evidenţele cele mai banale. Sper, pe de altă parte, ca refuzul promulgării legii bacalaureatului profesional să nu fie considerat – de către Ghişe and co. – un motiv de suspendare…", scrie Preda, pe blog.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

"Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementare a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate şi impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuţie prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare şi de desfăşurare, precum şi conţinutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar", se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele afirmă că pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional - calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii - şi pe conţinuturi - programa şcolară, practica.

"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută", susţine preşedintele.

Potrivit şefului statului, având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

"De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate ţările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universităţi. Aşadar, actuala formă a legii ar duce la situaţia în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică şi cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii şi a relevanţei sistemului naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta", se arată în cererea preşedintelui.

Traian Băsescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici