Cristian Preda: Sunt de acord cu Ion Iliescu. Pragul la referendum trebuie să rămână de 50%

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul său, că este de acord cu fostul preşedinte Ion Iliescu în privinţa menţinerii pragului de 50% pentru validarea unui referendum.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Sunt de acord cu Ion Iliescu. Pragul la referendum trebuie să rămână de 50%

Cristian Preda (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

"MEDIAFAX a difuzat aseară o declaraţie a lui Ion Iliescu, care sprijină menţinerea unui prag de 50% pentru validarea unui referendum, invocând «forţa democraţiei». E un punct de vedere în dezacord cu cel exprimat de useliştii care au depus, acum câteva săptămâni, un proiect de lege care propunea scăderea pragului respectiv la 30%. Sunt de acord cu fostul preşedinte. Principiul majorităţii nu poate fi nesocotit", scrie Preda pe blogul său.

El menţionează că, de la grecii antici până azi, principiul majorităţii înseamnă "mai mult de jumătate".

"Neputinţa unor politicieni de a convinge nu poate fi pretext pentru redefinirea sensului curent al conceptelor fundamentale. O revizuire a Constituţiei care ar fi acceptată cu o mână de voturi ar delegitima întregul proces. Le solicit, de aceea, membrilor majorităţii să retragă proiectul de modificare a pragului pentru referendumuri", mai scrie Cristian Preda.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că este bine ca pragul de prezenţă pentru validarea unui referendum să fie de peste 50%, el aducând ca argument că acest lucru ar fi benefic pentru forţa democraţiei.

Întrebat dacă, în opinia sa, e bine ca pragul de prezenţă pentru validarea unui referendum să fie scăzut la 30% sau ar fi bine să fie de 50%, cât este cel actual, Iliescu a precizat: "Pentru forţa democraţiei este bine să fie peste 50%".

Iliescu a adăugat, însă, că acest prag de 50% reclamă şi acordarea timpului necesar pentru vot.

"Dar atunci (în condiţiile pragului de 50%, n.r.) să acorzi şi timpul necesar ca oamenii să poată într-adevăr să participe, pentru că în toată Europa participarea la vot e mai slabă decât a fost în momentele de mai multă agitaţie politică, mai multă animaţie politică. Acum lumea nu prea mai merge la vot, chiar şi în ţări cu mare tradiţie. Sunt numai câteva ţări unde prezenţa e mare - belgienii şi grecii au obligativitatea prezenţei la vot", a spus Iliescu.

Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă.

El a arătat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiectul legislativ depus de mai mulţi parlamentari ai USL privind scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%, a anunţat, în 16 aprilie, premierul Victor Ponta.

"Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (...) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante", a spus Ponta în şedinţa de guvern de la acea dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici