Cristian Preda: Susţin punctul de vedere al preşedintelui legat de Roşia Montană

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirmă, pe blog, că susţine punctul de vedere al preşedintelui Traian Băsescu privind exploatarea de la Roşia Montană, precizând că rămâne de văzut dacă se găseşte un politician curajos care să ia şi o decizie în legătură cu acest subiect.

Urmărește
1424 afișări
Imaginea articolului Cristian Preda: Susţin punctul de vedere al preşedintelui legat de Roşia Montană

Cristian Preda: Susţin punctul de vedere al preşedintelui legat de Roşia Montană (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Susţin punctul de vedere al preşedintelui în privinţa exploatării de la Roşia Montană", scrie Preda, menţionând că are trei argumente în favoarea proiectului, pe care l-a apărat şi în urmă cu câteva luni, în dezbaterea din PE.

"E vorba, mai întâi, despre nevoia de a exploata resursele naturale. Astăzi, competiţia în acest domeniu este formidabilă. A refuza exploatarea înseamnă a accepta să cumperi de la alţii sau a rămâne sărac şi marginal. Nu există alternativă. Dacă nici conjunctura recentă legată de încrederea în aur nu a convins, înseamnă că nimic nu poate convinge. Adversarii iraţionali vor miza întotdeauna pe non-acţiune", scrie europarlamentarul.

El adaugă că este vorba şi despre gestiunea raţională. "Sunt convins că toate normele de securitate pot fi respectate la Roşia Montană. Nu poţi să o faci, nu intri în joc: acesta ar trebui să fie punctul de pornire, şi nu perspectiva pesimistă potrivit căreia nu suntem în stare să exploatăm nimic în condiţii civilizate. De fapt, zona e acum calamitată. Cauza e evident în trecut, nu în viitor. Cred că putem avea ambiţia de a face un proiect de exploatare în condiţii foarte bune, care să protejeze mediul. Un ecologist raţional ar porni de aici, nu de la utopia re-creării naturii", apreciază Preda.

Europarlamentarul adaugă că este vorba şi despre chestiunea locurilor de muncă şi a dezvoltării durabile. "S-a născut în ultimul timp ideea că există numeroase alternative la minerit. Eu zic că dacă ar fi existat s-ar fi văzut. Nu trebuie sacrificată o generaţie pentru a experimenta eşecul încă o dată", precizează Preda.

El menţionează că mai este ceva care nu ţine doar de acest proiect, chiar dacă Roşia Montană se vădeşte a fi un caz-şcoală.

"E vorba despre curaj şi responsabilitate, mai precis despre distribuirea lor în societate. Dosarul Roşia Montană ne arată foarte clar cum se poate crea imaginea că ONG-urile sunt singurele entităţi responsabile, iar politicienii - doar nişte papă-lapte care se acuză între ei de corupţie. E adevărat că de ani buni politicienii amână luarea unei decizii, iar ONG-urile câştigă teren în plan simbolic. De fapt, responsabilitatea e întotdeauna în curtea politicienilor. Pentru că ea e legată de reprezentare. Iar ONG-urile sunt prin excelenţă non-reprezentative, nefiind bazate pe vot, ci pe liberă asociere. Iată de ce ele nu trebuie să dea seamă, ci îşi oferă ca misiune să pledeze o cauză sau alta. Doar inacţiunea oamenilor politici poate crea iluzia de optică socială pe care am pomenit-o mai sus.
Preşedintele a dat o şansă acţiunii. Să vedem dacă de data asta se găseşte un curajos care să ia şi o decizie. Una veritabilă, nu doar pe cea de a amâna orice decizie", se arată în finalul postării lui Preda.

Aflat în localitatea din Apuseni, Traian Băsescu a declarat, luni la prânz, că proiectul de exploatare a aurului a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

"Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare", s-a întrebat preşedintele.

Băsescu i-a spus unui jurnalist că şi presa este laşă, pentru că nu vrea să arate realitatea. Întrebat de acesta dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: "Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană - poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit".

Şi cu această ocazie Băsescu s-a declarat în favoarea derulării proiectului minier, spunând că "orice ţară care are resurse trebuie să le folosească". De asemenea, el a susţinut că prin derularea acestei investiţii s-ar crea locuri de muncă.

Borbely nu a vrut să afacă alte comentarii în legătură cu afirmaţiile lui Băsescu, el repetând că a cerut investitorului să folosească o tehnologie care presupune diminuarea cantităţii de cianuri în lacul de acumulare, dar şi constituirea garanţiilor de renaturare în primii şi nu în ultimii ani ai proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici