„Nu e exclus ca ultima dezbatere în privinţa referendumului să fie centrată în jurul chestiunii «dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?»”, scrie Preda.
În opinia sa, într-o societate matură din punct de vedere democratic, o asemenea chestiune s-ar discuta în mod deschis. „La noi, ea e ascunsă în faldurile unei dispute despre ce înseamnă să fii român şi despre motivele pentru care ar trebui să-ţi pierzi drepturile electorale dacă îţi asumi libertăţile europene şi mergi să munceşti sau să studiezi în celelalte state-membre”, adaugă europarlamentarul PDL.
În plus, Preda consideră că noua poziţionare a preşedintelui interimar, Crin Antonescu, „prietenos cu Curtea şi sever cu guvernul”, ar avea în vedere o divizare a judecătorilor Curţii Constituţionale.
„Asta e strategia ce se vrea impusă public. În fond, însă, preşedintele interimar mizează probabil pe o divizare a Curţii şi o repoziţionare a celor care pe 2 august ar fi vrut invalidarea. În ultimele două zile, judecătorii Predescu şi Toader au readus în dezbatere chestiunea cvorumului din sânul CCR. Pe măsura ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CCR, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esenţială”, susţine prim-vicepreşedintele PDL.