- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cristian Preda vrea ca şeful statului să poată dizolva Parlamentul şi să conducă şedinţele de guvern
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a prezentat, vineri, la o dezbatere publică, principalele sale propuneri de modificare a Constituţiei, printre care se află instituirea unui regim semiprezidenţial, în care şeful statului să poată dizolva Parlamentului şi să prezideze şedinţele de Guvern.
Cristian Preda vrea ca şeful statului să poată dizolva Parlamentul şi să conducă şedinţele de guvern (Imagine: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto)
Preda a vorbit în cadrul dezbaterii "PDL, între propria reforma şi revizuirea Constituţiei", că pledează pentru construirea unui regim semiprezidenţial, cu un rol clar descris şi accentuat al preşedintelui.
El a spus că ar dori introducerea în Constituţie a unui articol în care şeful statului să aibe posibilitatea de a dizolva Camerele, doar în contextul unei crize legate de formarea guvernului şi a dat exemplul cazului francez, unde şeful statului nu apelează des la această putere, pentru că există şi riscul de a face un pas greşit şi să nu mai aibă majoritate, această posibilitate ducând, însă, la o echilibrare a puterilor în stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
"Trebuie să fie înscrisă în Constituţie prezidarea şedinţelor de Guvern de către preşedintele ales", a mai propus Preda, arătând că, astfel, alegerea directă a acestuia este dublată de o responsabilitate privind actul de guvernare.
Cristian Preda a mai spus că se impune să se gândească o soluţie de amenajare a Legislativului, din punctul său de vedere trecerea la monocameralism neimpunându-se în acest moment, deşi înţelege raţiunea politică după referendumul votat la sfârşitul lui 2009.
În plus, Preda a mărturisit că a votat împotrivă la referendumul din noiembrie 2009, nefiind de acord cu impunerea unicameralismului în România.
În opinia europarlamentarului PDL, în ipoteza în care se trece la un Parlament cu o singură cameră, rămâne nerezolvată o problemă care este centrală în acest moment şi anume reprezentarea unor interese colective, astfel că reforma politică şi legislativă trebuie corelată cu o decizie privind amenajarea teritoriului şi o filosofie a reprezentării.
"Fie se întăreşte rolul Consiliilor Judeţene, fie se formează regiuni în locul judeţelor", a spus Preda, adăugând că Opţiunea sa este pentru o structură legislativă - Camera - cu un număr maxim de 250 de deputaţi şi o structură de reprezentare a intereselor colective, intitulată în continuare Senat, cu un număr restâns de membri - 40, astfel încât totalul parlamentarilor să fie de 300.
Cristian Preda a mai declarat că trebuie să renunţăm la judeţe şi să recreăm fie 10-11 regiuni, limitate la reprezentarea a două milioane de locuitori, fie un număr mai mare, de 20 de regiuni, jumătate din numărul actualelor judeţe.
O altă propunere enunţată de europarlamentarul PDL se referă la formalizarea distincţiei între Opoziţie şi majoritate, care va clarifica poziţia politică a grupurilor din Parlament. Astfel, pentru a evita artificiul grupului independenţilor, Preda a propus înscrierea fiecărui parlamentar în opoziţie sau putere, pentru a se şti clar ce politică susţine acel parlamentar.
Preda a mai susţinut şi introducerea noţiunii de moţiune de cenzură constructivă, astfel încât opoziţia să iasă dintr-o logică iraţională, iar odată cu această moţiune să se vină şi cu o alternativă la premierul în funcţie.
Cristian Preda a vorbit şi despre necesitatea instituirii unei sesiuni cvasipermanente a Camerelor, fără lungi vacanţe parlamentare, deoarece şi membrii legislativului merită o durată de odihnă ca a celorlalţi cetăţeni ai României. Astfel, el a propus pauze de activitate scurte, de maxim o săptămână, cu ocazia unor sarbători precum Crăciun sau Paşte.
În plus, spune Preda, ordinanţele de urgenţă trebuie restrânse la cazurile de legiferare în momentul unei crize, şi nu de evitare a controlului legislativ prin impunerea lor în perioada de pauze ale Parlamentului.
Cristian Preda a vorbit şi despre reforma asupra teritoriului, în opinia sa fiind necesară reducerea numărului comunelor la jumătate, de la 300 cât sunt în prezent, acest lucru ducând şi la diminuarea numărului consilierilor locali, aproape 40.000 în prezent.
"Trebuie înjumătăţit numărul comunelor actuale, printr-o consultare semnificativă a comunităţilor", a spus Preda, arătând că el este adeptul variantei cu 10-11 regiuni, existând şi varianta cu 20 de regiuni.
Cristian Preda a propus şi o refromă în cadrul Curţii Constituţionale şi a Avocatului Poporului.
"Este nevoie de o reamenajare a CC, prin cel puţin trei mecanisme, diminuarea vechimii de intrare în această intituţie, în prezent fiind de 18 ani", a spus Preda, propund şi posibilitatea ca non-jurişti să fie membri ai Curţii, dacă au o experienţă în demnităţi pubice, pentru a se evita "conflictele de interese, apartenenţa politică şi clanurile familiale".
În plus, potrivit lui Preda, trebuie reamenajată instituţia Avocatului Poporului, care să fie un apărător al cetăţenilor, între altele prin participarea acestuia la deliberările Curţii Constituţionale.
"Consider că este foarte importantă consacrarea demnităţii umane ca valoare centrală a Constituţiei", a mai afirmat europarlamentarul PDL, precizând că acest lucru trebuie să însemne consacrarea diferită a vârstei legale pentru vot, muncă şi educaţie.
"Dacă vârsta prevăzută pentru vot este de 18 ani, atunci obligaţia statului este să asigure o educaţie obligatorie până la 18 ani, iar dacă se coboară la 16 ani, statul să facă o educaţie până la 16 ani", a mai spus Cristian Preda.
În opinia lui Cristian Preda, dezbaterea publică pe marginea revizuirii Constituţiei ar trebui să se finalizeze până la sfârşitul anului viitor, astfel încât o validare a acestei legi fundamentale să se facă în 2012.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO