Cristina Prună: Statul trebuie să spună unde se duc banii din taxa de solidaritate

Fondul de solidaritate trebuie să fie transparent, adică odată la 30 de zile statul să spună câţi bani a colectat, declară la RFI vicepreşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor Cristina Prună (USR).

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Cristina Prună: Statul trebuie să spună unde se duc banii din taxa de solidaritate

Cristina Prună: Statul trebuie să spună unde se duc banii din taxa de solidaritate

„Această taxă impusă de Guvern, deşi se referă la un moment trecut, anul 2022, a fost luată pe regulile europene, iar recomandarea UE prevedea ca aceste companii în care 75% din venituri proveneau din extracţia de petrol şi gaze, din rafinare, să plătească un impozit de 60% pe profitul realizat ce depăşeşte 20% din media profiturilor pe perioada 2018-2021, deci practic, companiile care au realizat venituri excepţionale. Astea sunt regulile pe care Guvernul fără nici un pic de predictibilitate le-a dat la final de lună decembrie. Se aplică şi în alte ţări europene, dar acum indiferent de cine va plăti această taxă, până la urmă trebuie să vedem şi ce efecte aduce, pentru că marea majoritate a ţărilor UE nu au rezerve de gaze naturale, deci impun o taxă celor care doar vând aceste gaze naturale. Noi în România avem gaze, avem rezerve, iar interesul nostru ar trebui să fie să stimulăm producţia de gaze naturale, pentru că până la urmă, unde se vor duce aceşti bani care vor fi strânşi? Ni se spune frumos de către acest Guvern PSD-PNL că se vor duce într-un fond de solidaritate, iar apoi vor merge în nişte investiţii strategice. Am mai auzit placa aceasta şi am mai văzut astfel de fonduri, însă nu am văzut niciodată investiţii, mai degrabă am văzut cum aceşti bani se duc tot în cheltuielile curente ale statului”, afirmă Cristina Prună.

Deputata USR declară că „anul trecut, legislaţia a fost modificată şi răsmodificată”.

„Există deja taxe care se aplică producătorilor de energie, există taxe inclusiv din anul 2013, care se aplică producătorilor de taxe naturale, deci există o taxare a producţiei de energie şi de gaze naturale în România, care ar trebui să meargă atât către consumatorii vulnerabili, cât şi către acele măsuri care au fost luate de Guvern anul trecut. Acum, ar trebui să ştim şi noi, efectiv, banii aceia, care sunt deja colectaţi la stat, dacă se duc către susţinerea consumatorilor. Noi, USR, am depus un amendament şi am avut o discuţie serioasă în Comisia de Industrii, când s-a discutat legislaţia anul trecut, să existe o transparenţă a acestui fond de solidaritate, adică odată la 30 de zile, statul să ne spună câţi bani a colectat în acest fond”, încheie Prună

OMV a anunţat că nu se califică pentru plata în România a taxei de solidaritate ce derivă din aplicarea unui regulament european.

Şeful ANAF a precizat că va putea spune în două săptămâni dacă OMV datorează sau nu contribuţia respectivă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici