Criterii pentru miniştrii PDL-PSD: Fără suspiciuni de corupţie şi să nu fie preşedinţi CJ sau primari

Publicat: 11 12. 2008, 11:39
Actualizat: 06 11. 2012, 09:09

De asemenea, şeful statului s-a pronunţat împotriva separării MIRA în Ministerul Administraţiei şi Ministerul de Interne.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis principalilor negociatori din PDL şi PSD criteriile sale principiale în privinţa desemnării miniştrilor din viitorul Guvern, susţin surse participante la discuţiile dintre cele două formaţiuni.

Astfel, şeful statului a arătat că nu concepe ca Executivul să aibă miniştri asupra cărora să planeze suspiciuni de corupţie, opinie pe care a exprimat-o şi la întâlnirea de miercuri, de la Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor, care a precedat anunţul privind desemnarea lui Theodor Stolojan pentru postul de prim-ministru.

Cabinetul Stolojan va trebui să cuprindă numai demnitari "curaţi", care să nu fie în vizorul procurorilor, susţin sursele citate.

Acestea au arătat că preşedintele le-a spus negociatorilor că viitorii miniştri nu trebuie să aibă calitatea de aleşi locali prin vot uninominal. Astfel, niciun reprezentant direct al comunităţilor locale, fie el preşedinte de consiliu judeţean sau primar, nu poate fi desemnat ca ministru.

Argumentul în sprijinul acestei solicitări a fost că nominalizarea ca ministru a unui preşedinte de CJ sau primar generează alegeri anticipate în judeţul sau oraşul respectiv, ceea ce este "inacceptabil" din punct de vedere electoral.

Al treilea criteriu avansat de şeful statului este ca viitorii miniştri să fie profesionişti care au dovedit că pot gestiona domeniile încredinţate.

"Acestea sunt criteriile actuale de selecţie ale demnitarilor din Guvern, fiind însuşite de negociatori", au spus sursele citate.

Potrivit acestor surse, preşedintele le-a mai spus liderilor PDL şi PSD că este nevoie ca UDMR să fie la guvernare şi că negociatorii trebuie să ia în calcul compromisurile necesare pentru a se asigura o majoritate largă şi consistentă în Parlament, prin cooptarea Uniunii în Executiv.

Şeful statului le-a mai transmis negociatorilor să nu ia în considerare "spargerea" MIRA într-un minister al Internelor şi altul al Administraţiei. El şi-a exprimat convingerea că va exista un Minister al Administraţiei şi Internelor, pe care trebuie să îl ocupe reprezentantul PDL Vasile Blaga, pentru a continua reformele celor două domenii, necesare în procesul integrării în UE.

De asemenea, preşedintele şi-a exprimat convingerea că Ministerul Apărării va fi condus de reprezentantul PDL Mihai Stănişoară, fostul consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate naţională, unul dintre iniţiatorii Strategiei de Apărare, pe care şeful statului ţine să o vadă realizată de către viitorul Guvern.

Sursele citate susţin că Stolojan, Blaga şi Stănişoară reprezintă, în acest moment, persoanele pe care le consideră certe şi importante în structura noului Cabinet.

Citeşte şi:

Theodor Stolojan, desemnat de Băsescu premier

Stolojan: Obiectivul meu este formarea Guvernului în zece zile

PSD şi PDL au mai multe variante de ministere şi titulari la negocieri