Critici în USR: „Nu înţeleg rostul acestui demers”. Provocarea lansată de un membru al partidului pentru Dan Barna

Mihai Goţiu l-a întrebat pe Dan Barna dacă îşi dă demisia în cazul în care peste jumătate din membrii USR nu îşi asumă documentul doctrinar al partidului. Senatorul USR se mai întreabă dacă formaţiunea reprezintă acum cu adevărat cetăţenii sau doar pretinde că este anti-sistem.

Urmărește
754 afișări
Imaginea articolului Critici în USR: „Nu înţeleg rostul acestui demers”. Provocarea lansată de un membru al partidului pentru Dan Barna

Goţiu către Barna: Îţi dai demisia dacă peste 50% din membrii USR nu îşi asumă documentul doctrinei?

„Mesaj pentru preşedintele USR, cu ocazia lansării publice a documentului legat de ”clarificarea” noastră ideologică şi etichetarea ”de centru-dreapta”. D-le preşedinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan, ne bat alegerile locale şi anticipatele la uşă, cei care ne-au acordat încrederea aşteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu şi apropiaţii tăi din USR aveţi vreme de pierdut cu referate şi documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Ţara asta are nevoie de politici de guvernare, locale şi naţionale, nu de cartoane şi etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de aşa ceva?”, a scris Mihai Goţiu, vineri pe Facebook.

Senatorul USR se întreabă dacă partidul îi mai reprezintă cu adevărat pe cetăţeni.

„Altfel, anti-sistem sunt oamenii care au ieşit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roşia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetăţenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 şi 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiţie. Îi reprezentăm cu adevărat pe aceşti cetăţeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem ”anti-sistem”?”, a completat Goţiu.

Acesta îi transmite lui Dan Barna să citească mai multe documente care nu fac referire la o definire doctrinară, ci conţin cauze şi revendicări ale societăţii civile în care crede şi USR.

„Dane, te rog citeşte Proclamaţia de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declaraţia de la Cluj, asumată în faţa a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constataţi că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga şi aşa mai departe. Sunt, însă, revendicările şi cauzele celor care au demonstrat că sunt anti-sistem: de la sănătate, educaţie, mediu, justiţie, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile şi sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe aceşti cetăţeni (şi da, atunci suntem anti-sistem) ori doar ne lipim o etichetă şi pretindem că-i reprezentăm”, a mai spus Mihai Goţiu.

El îl întreabă pe Dan Barna dacă este dispus să demisioneze de la şefia partidului în cazul în care nu îşi asumă peste 50% din membrii USR documentul doctrinar.

„Dane, te întreb pe tine şi pe colegii care susţin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-şi asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îţi vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50% + 1 ori poate 60% şi-l asumă, ce faceţi cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie ”doar” 40% ori 30%? Îi/ne daţi afară pentru că ”nu corespund/corespundem ideologic”? De-asta v-aţi ”intrat în mână cu exluderile şi suspedările de la sfârşitul anului trecut?”, a precizat senatorul USR.

Acesta a adăugat că se aştepta ca USR să fi învăţat din greşelile făcute de un alt partid Ciudadanos care este partener în grupul Renew Europe din PE.

„Mă aşteptam ca măcar atât să fi învăţat după eşecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea ”clarificare ideologică” a suferit un dezastru la alegerile de la sfârşitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obţinuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare. Sper, până nu e prea târziu, să înţelegi ce aşteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete!”, a completat Goţiu.

Dumitru Dobrev: Regret că Dan Barna alege să accentueze diviziunea internă din USR

Dumitru Dobrev, membru în Biroul Naţional al USR, a afirmat că regretă faptul că Dan Barna alege să accentueze diviziunea din partid, prin propunerea unui document programatic care să plaseze formaţiunea ca fiind de „centru dreapta modern”.

„Regret că, tocmai în ziua în care premierul Orban anunţă anticipate, o parte a USR, în frunte cu preşedintele Dan Barna, alege să accentueze diviziunea internă din partid, propunând un document programatic care să justifice plasarea USR ca partid de «centru dreapta modern». USR şi-a definit clar valorile prin adoptarea Cartei Valorilor în Comitetul Politic şi prin aderarea la ALDE Europe şi la grupul Renew Europe în Parlamentul European”, a scris Dumitru Dobrev, vineri, pe Facebook.

Acesta a făcut un apel la Echipa Barna să renunţe la jocurile politicianiste şi tot partidul să se pregătească de alegerile locale şi posibil cele anticipate.

„Fac apel la colegii din Echipa Barna să lase jocurile politicianiste şi să ne aşezăm la masă pentru a pregăti localele şi eventualele anticipate. Presiunea pentru alegeri în două tururi şi situaţia de la Bucureşti, unde în absenţa celui de-al doilea tur e vital să avem candidat unic al opoziţiei, sunt adevăratele priorităţi în acest moment”, a conchis Dobrev.

Dumitru Dobrev este fondator al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB). El a fost vicepreşedinte al USR între 2016 şi 2017, iar în prezent face parte din Biroul Naţional al partidului, echipa „Uniţi Salvăm România”.

Florina Presadă: Nu de acest referendum sau etichetare ca partid de centru dreapta are nevoie USR

Florina Presadă a declarat că documentul propus de Dan Barna prin care partidul să fie definit ca unul de „centru-dreapta modern” este o idee care a fost dezbătută deja de formaţiune. Ea spune că USR nu are nevoie de un referendum în acest sens sau de o etichetare, ci de pregătirea pentru alegeri.

„Documentul lui Dan Barna cu privire la «USR de centru-dreapta modern» nu vine cu nimic nou, cel puţin pentru membrii USR. Sunt idei pe care noi le-am dezbătut deja, pe unele ni le-am asumat în diverse documente programatice, multe sunt incluse în statutul USR ca obiective politice, dar şi în Carta Valorilor. Nu înţeleg rostul acestui demers de etichetare a USR ca partid de centru-dreapta, nici pentru noi, nici pentru electoratul românesc”, a scris Florina Presadă, vineri, pe Facebook.

Senatorul USR a adăugat că partidul trebuie să susţină politici care au la bază date reale şi nu idei din manuale de secolul 19, învechite.

„Totodată, unele dintre soluţiile promovate şi în acest document, dar şi în alte propuneri de politici publice venite de la USR au nevoie de o mai mare fundamentare, cu exemple clare despre ceea ce va face USR în acele domenii. Şi asta pentru că să îţi spui pur şi simplu partid de centru-dreapta nu vine cu soluţii viabile la anumite probleme. Ba dimpotrivă, ar putea fi neproductiv. Nu poţi să spui că deschizi manualul de ideologie sau doctrină şi acolo ai reţeta pentru a combate sărăcia, de exemplu. Nicăieri în lume nu se (mai) întâmplă asta. Iar în România cea mai mare problemă rămâne lipsa datelor şi informaţiilor sau lipsa evaluărilor pentru diferite măsuri sau programe adoptate de-a lungul timpului. USR trebuie să susţină politici bazate pe date reale, pe dovezi, nu pe idei venite dintr-un manual de secol 19. Asta înseamnă o guvernare modernă, deschisă, orientată către nevoile reale ale cetăţenilor”, a completat Presadă.

Aceasta a mai spus că USR trebuie să înceapă o pregătire serioasă pentru alegerile care urmează şi să stabilească nişte strategii politice.

„Nu de acest referendum sau etichetare are nevoie USR. Trebuie să ne pregătim serios de alegerile care vin, trebuie să continuăm selecţia candidaţilor şi să ne stabilim nişte strategii politice. Iar în acest context, să spui că întâi te defineşti ca partid de centru-dreapta, şi abia apoi „vom face opoziţie real liberală la guvernul Partidului Naţional Liberal”, este un gest de imaturitate politică”, a conchis senatorul USR.

Reacţia vine în contextul în care echipa Dan Barna a pus la dispoziţia membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziţionarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acţiune, structurat în cinci paşi şi 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici