Moldova şi-a anunţat poporul să se pregătească pentru o iarnă aspră, deoarece se confruntă cu o criză energetică „acută”. Războiul dintre Rusia şi Ucraina perturbă lanţul de aprovizionare cu energie şi determină preţuri crescute, fapt ce a determinat Moldova să facă economii.În situaţia de faţă, nemulţumirea populară este la cote crescute.
„Acest război pune în pericol furnizarea de energie electrică şi gaz. Nu suntem siguri că vom găsi suficient… pentru a ne încălzi şi a lumina casele şi, chiar dacă o facem, preţurile sunt inaccesibile pentru oamenii şi economia noastră. Acest lucru ne-ar putea pune în pericol pacea şi securitatea socială. Ştiu că toată lumea din Europa plăteşte un preţ foarte mare pentru energie, dar aceleaşi preţuri au un impact mult mai puternic asupra ţării noastre şi oamenilor”, a declarat preşedintele Maia Sandu.
Rep. Moldova a simţit din plin efectele creşterii preţurilor la alimente şi energie, coroborat cu sosirea a peste 2,5 milioane de refugiaţi.
Deşi are legături istorice şi lingvistice puternice cu România, un stat membru vecin al Uniunii Europene, Moldova se bazează exclusiv pe Gazprom din Rusia pentru importurile de gaze şi este dependentă în mare măsură de energia rusă.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că Parisul va oferi încă 100 de milioane de euro pentru a ajuta nevoile imediate ale Moldovei.
„Nu trebuie să cedem oboselii (de război) sau ideii că acest lucru se va termina repede”, a declarat Macron.
Germania a promis aproximativ 32,5 milioane de euro pentru energie regenerabilă, infrastructură şi ajutor pentru refugiaţi.
„Nu vom lăsa Moldova singură în frig sau întuneric, nici într-o recesiune care se profilează”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.
Aproximativ 50 de ţări şi instituţii s-au întâlnit luni la Paris pentru a discuta despre necesitatea acordării de ajutoare Republicii Moldova.