- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRJ: Proiectul legii votului prin corespondenţă nu conţine garanţii sau măsuri antifraudă
Centrul pentru Resurse Juridice consideră că procedura prevăzută de proiectul legii votului prin corespondenţă "nu prezintă nici un fel de garanţie cu privire la identitatea persoanei care a votat, secretul votului, corectitudinea votului şi nu conţine nici un fel de măsuri antifraudă".
"Din punct de vedere al fondului, acest proiect de lege reglementează o procedură de vot care nu prezintă nici un fel de garanţie cu privire la identitatea persoanei care a votat, secretul votului, corectitudinea votului şi nu conţine nici un fel de măsuri antifraudă, în sensul că nu există nici o garanţie a faptului că buletinele de vot primite prin poştă pe care s-a aplicat un autocolant sunt cele luate în considerare la numărătoare şi înscrise în procesele verbale. De asemenea, nu există nici un fel de garanţie că buletinele de vot vor fi primite în timp util prin poştă, existând riscul pierderii unui număr mare de buletine de vot ajunse prea târziu", se arată în comunicatul Centrului pentru Resurse Juridice.
CRJ cere Ministerului Afacerilor Externe să ia în calcul şi posibilitatea votului electronic precum şi studiile făcute, cu ajutorul românilor din diaspora, privind modalităţile de vot de către diferite organizaţii ale tinerilor şi prezentate la finalul anului 2010 de către acestea.
CRJ critică MAE şi pentru organizarea, vineri, la sediul instituţiei, a unei mese rotunde, susţinând că aceasta nu este conformă cu dispoziţiile legii 52 din 2003 privind organizarea unei întâlniri publice la solicitarea persoanelor interesate, care prevede că întâlnirea publică solicitată trebuie organizată în cel mult 10 zile. "Textele de lege trebuie însă interpretate cu bună credinţă, astfel încât să producă efectele juridice urmărite de legiuitor. În consecinţă, anunţarea unei astfel de întâlniri la câteva ore distanţă, este de natură să împiedice participarea informată a publicului în procesul de adoptare a actelor normative, public care nu îşi poate pregăti programul de participare în mod corespunzător", susţine Centrul pentru Resurse Juridice.
MAE a organizat, vineri, o masă rotundă pe tema proiectului legii votului prin corespondenţă. La eveniment au participat şi ministrul de Interne, Traian Igaş, precum şi parlamentarii Raluca Turcan, Wiliam Brânză, Cristian Rizea şi Valeriu Zgonea. Au participat de asemenea reprezentanţi ai societăţii civile.
De asemenea, Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români (GRSPSociety) solicită revizuirea proiectului de lege privind introducereaă votului prin corespondenţă lansat de Ministerul Afacerilor Externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO