- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE:Alianţa PSD-ACD, improbabilă până în toamna 2010, oficializată la termenul lui Voiculescu
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial vineri, 4 februarie)
Ideea unei alianţe între partidele de opoziţie, propusă de Dan Voiculescu la începutul lui 2010, a fost respinsă de Victor Ponta şi de Crin Antonescu până spre sfârşitul anului.
Până în decembrie 2010, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta au respins sistematic ideea unei alianţe PSD-PNL oficializată la Tribunal, cei doi rezumându-se la întâlniri legate strict de colaborarea în cadrul opoziţiei.
Primul care a propus o alianţă PSD-PNL înscrisă la Tribunal a fost preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, la începutul lui 2010, dar şi la sfârşitul anului, acesta avansând chiar şi un termen pentru realizarea obiectivului: februarie 2011.
Respingerea, atât de către Crin Antonescu, cât şi de către Victor Ponta, a unei alianţe politice PSD-PNL s-a manifestat, în aproape tot cursul anului 2010, prin declaraţiile reciproc tăioase, dar şi prin sancţiunile pe care conducerea PSD le-a aplicat celor care au vorbit despre oportunitatea unei astfel de alianţe.
Astfel, Miron Mitrea, care propunea, în 27 martie, o Alianţă pentru Salvarea României, între PSD şi PNL, înscrisă la Tribunal, cu candidaţi comuni la alegeri, a fost pus la punct de Ponta, iar Mircea Geoană, care reluase ideea alianţei oficiale PSD-PNL, a fost suspendat la mijlocul lui decembrie 2010, pentru şase luni din partid.
Până la mijlocul lunii decembrie, când au început primele întâlniri Ponta-Antonescu în vederea tatonării unei forme de alianţă, relaţiile dintre cei doi lideri ai PSD şi PNL au fost caracterizate mai degrabă prin ironii şi declaraţii tăioase, inclusiv în unele momente politice sensibile, precum moţiunea de cenzură sau posibilitatea constituirii unui guvern de criză.
Ideea unei alianţe PSD-PNL a fost luată serios în calcul de PSD în cadrul unei întâlniri informale a BPN, la Romaneşti, pe 8 decembrie, când Ponta a fost mandatat să negocieze cu Antonescu o posibilă colaborare, cel puţin pre-electorală.
Chiar şi după mandatul primit, Ponta a continuat să manifeste rezerve faţă de ideea unei alianţe, el arătându-se iritat de termenul de 31 ianuarie dat de Voiculescu.
La începutul anului 2011, negocierile au fost urgentate, impulsul decisiv fiind decizia PC de a rupe alianţa cu PSD şi reorientarea către PNL, în ceea ce a devenit Alianţa de Centru Dreapta.
Odată cu mişcarea partidului condus de Voiculescu, Victor Ponta lansează, pe blog, în primele zile ale lui 2011, varianta unei alianţe PSD-ACD înscrisă la Tribunal, care să funcţioneze cel puţin până în 2019, cu candidaţi comuni atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament.
Odată cu reluarea activităţii politice după vacanţa de iarnă, negocierile dintre PSD, PNL şi PC se intensifică, având loc chiar şi de trei ori pe săptămână, avansându-se rapid către ideea unei alianţe cu candidaţi comuni atât la alegerile locale, cât şi la cele parlamentare.
Discuţiile Antonescu-Ponta din ianuarie au dus la cristalizarea, în numai o lună, a unor principii comune de funcţionare, principii generale prin care s-au ocolit nemulţumirile unor lideri PSD şi PNL faţă de ideea candidaturilor comune sau de proporţia egală pe liste.
Chiar şi când lucrurile au intrat în linie dreaptă pentru semnarea oficială a alianţei dintre PSD şi ACD, au existat, în interiorul celor două partide, nemulţumiri făţişe, aşa cum a fost cazul, recent, al lui Ludovic Orban.
Cronologia relaţiilor dintre PSD şi PNL, până la decizia fermă a construirii unei alianţe, a fost următoarea:
30 ianuarie 2010 - Crin Antonescu declară că este greu de conceput o alianţă social-liberală între un partid de dreapta (PNL) şi unul de stânga (PSD).
10 februarie 2010 - Antonescu e de acord cu o colaborare cu PSD, spunând că e normală o colaborare parlamentară pentru apărarea lucrurilor puse în pericol de Traian Băsescu, dar apreciază că nu există motive şi condiţii pentru instituţionalizarea relaţiei cu social-democraţii.
22 februarie 2010 - Victor Ponta anunţă limitele colaborării cu PNL, spunând: "Vom colabora cu PNL când va fi vorba de salvarea, de păstrarea valorilor democratice, de oprirea abuzurilor unei puteri care devine mult prea puternică. În rest, cu tot respectul pe care îl am pentru unii dintre liderii săi, PNL este un partid de dreapta, vom avea foarte puţine în comun din punct de vedere ideologic şi cred că vom fi nişte adversari serioşi, dar foarte puternici, pentru toate partidele de dreapta".
26 februarie 2010 - Victor Ponta întăreşte diferenţele dintre PSD şi PNL: "Avem foarte puţine lucruri în comun. Nu sunt dispus deloc să mai facem rabat de la principiile noastre social-democrate. Mă uit la ei că sunt la fel de convinşi pe valorile lor de dreapta, vom fi adversari politici, din punct de vedere ideologic şi singurele momente în care vom conlucra vor fi acelea în care vom trebui să apărăm statul de drept şi instituţiile fundamentale de abuzurile unei puteri. (...) Dar ideologic, ţin să arătăm cu mult mai multă claritate decât până acum diferenţele între noi şi PNL".
27 aprilie 2010 - Crin Antonescu critică PSD şi PC pentru că s-au dus la Cotroceni şi i-au spus lui Băsescu că vor face Legea ANI în 10 zile.
30 aprilie 2010 - Crin Antonescu spune că 1 Mai e o zi pe care liberalii o petrec individual şi că pentru o acţiune de partid trebuie căutat Victor Ponta.
17 mai 2010 - Ion Iliescu spune că pledoaria lui Antonescu pentru cota unică e total neavenită, Antonescu dă replica şi arată că nu e momentul să poarte o polemică pe mentalităţi cu Iliescu.
24 mai 2010 - PNL anunţă că nu va susţine un Guvern care să vină cu o politică stângistă.
5 iulie 2010 - Imediat după ce liderii PNL lansaseră ideea unui guvern de avarie PSD-PNL, Adrian Năstase afirma că aceştia ar fi fost la altă întâlnire. "Nu am discutat despre vreo platformă de guvernare sau despre un program de guvernare, aşa încât cei care au făcut speculaţii sau declaraţii pe această temă probabil că au fost la altă întâlnire", a spus Năstase.
6 iulie 2010 - Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară că, în opinia sa, conlucrarea PSD-PNL e obligatorie, iar aceasta poate pune bazele viitoarei guvernări.
12 iulie 2010 - Ponta declară că nu vede posibilă o guvernare comună cu PNL, el apreciind că electoratul trebuie să aleagă între dreapta şi stânga.
14 iulie 2010 - Antonescu îl bănuieşte pe Ponta de blat cu Băsescu. Ponta neagă şi îl trimite să se trateze la Hrebenciuc.
15 iulie 2010 - Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, îl atacă dur pe liderul PNL, Crin Antonescu, afirmând că acesta are "un stil puţin obraznic pentru un puştan fără prea mută experienţă politică".
16 iulie 2010 - Crin Antonescu spune că nu intră în polemici de mahala nici cu Iliescu, nici cu Ponta.
- Ponta spune că în ultimul timp liberalii mai mult înjură PSD decât pe Băsescu şi pe Boc.
- Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, declară că nu este "doritor de o căsătorie politică", dar apreciază că ruperea unei colaborări cu PNL "ar fi riscantă".
9 august 2010 - Are loc prima întâlnire oficială între Victor Ponta şi Crin Antonescu, în urma căreia apare ideea iniţierii comune a unei moţiuni de cenzură şi formarea unui guvern de criză care să pregătească alegeri parlamentare anticipate în primăvara lui 2011.
1 septembrie 2010 - PSD şi PNL decid să înceapă discuţiile pentru un Guvern de criză dacă moţiunea de cenzură a opoziţiei trece. Antonescu vrea guvern asumat politic, dar cu premier independent.
3 septembrie 2010 - Ponta afirmă că PSD şi PNL au o înţelegere pe termen limitat, la alegeri fiecare mergând separat: "Avem o înţelegere pe termen limitat cu PNL, pentru moţiunea de cenzură şi pentru alegeri anticipate, pe care le dorim şi noi şi ei. Dar la alegeri fiecare partid merge separat şi îşi prezintă oferta. Fiecare cu oferta lui, noi venim cu impozitarea diferenţiată, cu neimpozitarea pensiilor, cu măsuri de protecţie socială, PNL vine cu un program specific de dreapta, cu propria viziune".
16 septembrie 2010 - Crin Antonescu prezintă Guvernul alternativ al PNL, format din 11 ministere, el asumându-şi rolul de premier.
- Geoană spune că guvernul alternativ al PNL este o formă de canibalism politic la nivelul opoziţiei, Iliescu afirmă că e o idee "cam năstruşnică".
30 septembrie 2010 - Victor Ponta şi Crin Antonescu reiau problema culorii politice a unui eventual premier al aşa-zisului guvern de criză; Antonescu afirma că acest guvern trebuie condus de un liberal, Victor Ponta replica: "Nu persoanele sunt importante. Putem stabili după aceea. După ce omorâm ursul, vedem ce facem cu pielea lui".
20 octombrie 2010 - Apare informaţia pe surse potrivit căreia PSD ar putea accepta un premier independent, dacă ia Internele şi Finanţele.
- PNL propune, conform unor surse, premier independent, în discuţiile cu PSD, pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Stere Farmache, preşedintele BVB, sau Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom.
22 octombrie 2010 - Adrian Năstase ironizează propunerile de premier făcute, pe surse, de PNL, afirmând că nominalizaţii "vor înflăcăra mulţimile".
25 octombrie 2010 - Ponta scrie pe blogul său că PNL nu poate numi premier pentru că are "acţiuni" mai puţine decât PSD, declarându-se "uimit" de poziţia lui Antonescu în ce priveşte propunerile făcute pentru eventualii prim-miniştri ai unui ipotetic guvern PSD-PNL. El afirma că propunerile făcute de Antonescu sunt atât "de neserioase" încât nici nu merită să fie comentate.
8 noiembrie 2010 - În urma unor atacuri lansate de Crin Antonescu la adresa PSD şi a lui Victor Ponta, Adrian Năstase afirma: "Nu ştiu ce fel de calcule, de strategii are Crin Antonescu, poate o să le înţelegem în perioada următoare. Oricum, noi nu vom intra în jocul acesta. (...) Poate că o să îl invităm odată la o şedinţă a noastră de Birou Permanent Naţional, să ne spună exact ce face PSD şi cum acţionează el".
15 noiembrie 2010 - Antonescu spune că a trecut peste "impertinenţele" lui Ponta şi este dispus în continuare să treacă.
- În cadrul unei întâlniri PSD-PNL, PSD dă un ultimatul PNL şi ameninţă cu sistarea colaborării, dacă Antonescu mai face declaraţii anti-PSD sau anti-Ponta.
21 noiembrie 2010 - Ponta spune că e fezabil ca PSD să dea premierul, iar PNL să dea preşedintele; Antonescu spune că mai e mult până în 2014.
29 noiembrie 2010 - Antonescu refuză explicit propunerea avansată de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, apreciind că este prematur să se vorbească despre o alianţă între PNL şi PSD, care, eventual, să fie consfinţită la tribunal.
6 decembrie 2010 - Crin Antonescu refuză explicit propunerea avansată de Victor Ponta, privind elaborarea unui buget alternativ al opoziţiei. Antonescu invocă faptul că cele două partide au viziuni fundamental diferite în ceea ce priveşte bugetul.
- Ponta solicită PNL ruperea colaborării locale cu PDL. "Nu poţi la Bucureşti, la sediul central, să te lupţi cu Guvernul Boc şi cu PDL, iar în teritoriu să asiguri majoritatea pentru oameni ca Falcă, Oltean, Florin Popescu", spunea el.
Construcţia alianţei dintre PSD şi ACD intră, după 8 decembrie, într-o fază nouă:
8 decembrie 2010 - La o reuniune informală a BPN al PSD, la Romaneşti, conducerea PSD este mandatată se continue discuţiile cu PNL, cel puţin pentru o alianţă pre-electorală şi o moţiune de cenzură pentru sesiunea februarie-iunie 2011.
12 decembrie 2010 - PSD, PNL şi PC stabilesc ca la proxima întâlnire să pună bazele unui protocol de colaborare parlamentară.
20 decembrie 2010 - Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, propune ca până pe 31 ianuarie 2011 să se realizeze o alianţă social-liberală înregistrată la tribunal; Antonescu îi răspunde, apreciind că este esenţial ca în 2011 opoziţia să se transforme în majoritate, iar Ponta îi spune că nu se pot da termene la o înţelegere între partide.
5 ianuarie 2011 - Ponta anunţă că a fost mandatat de conducerea PSD să construiască o alianţă cu PNL pe termen mediu, de 6-8 ani. El postează pe blog principiile candidaturilor comune, apreciind că se impune ca PNL şi PSD să colaboreze până în 2019. Ponta face prima declaraţie în care admite oportunitatea înregistrării oficiale a alianţei.
7 ianuarie 2011 - În urma postării de pe blogul lui Ponta, o serie de lideri locali ai PSD, precum Marian Oprişan, Ioan Toma, Gheorghe Nichita, reacţionează negativ faţă de oportunitatea funcţionării alianţei cu PNL şi la alegerile locale, precum şi faţă de eventuala paritate pe liste.
10 ianuarie 2011 - Are loc prima întâlnire oficială între liderii PSD şi cei ai PNL şi PC, după consfinţirea Alianţei de Centru Dreapta. Ponta anunţă la final că PSD şi ACD vor avea liste comune la consilierii judeţeni. De asemenea, el indică criteriul sondajului ca regulă pentru stabilirea candidaţilor la CJ, Preşedinţie şi primării. Ponta declară răspicat că îşi doreşte o alianţă politică, înscrisă la Tribunal, cu un program politic şi de guvernare pe mai mulţi ani.
- După această primă întâlnire PSD-ACD, dincolo de declaraţiile oficiale, apar pe surse informaţii despre divergenţele între cele două părţi în ce priveşte proporţia candidaţilor pe listele comune. Astfel, în timp ce Antonescu insista pentru paritate, PSD a propus ca fiecare parte să propună candidaţii acolo unde sunt deja la putere, în restul judeţelor şi oraşelor criteriul suprem urmând să fie sondajul. Potrivit unor surse, PNL a propus ca PSD să desemneze 21 de candidaţi la preşedinţiile Consililor Judeţene, iar PNL 20, răspunsul PSD fiind că va desemna candidaţi în cele 17 judeţe în care deţine şefia CJ, PNL va desemna în cele 5 judeţe în care are şefia CJ, în restul judeţelor urmând să fie desemnat candidatul cel mai bine plasat în sondaje.
11 ianuarie 2011 - Ponta subliniază că şi eventualul candidat comun la Preşedinţie va fi stabilit tot pe baza sondajelor. Totodată, el afirmă că în 2010 nu existau condiţiile pentru o alianţă PSD-PNL, confruntat cu întrebarea de ce alianţa este oportună acum şi nu în martie 2010, când o propunea Miron Mitrea.
- Are loc a doua întâlnire oficială între liderii PSD şi ACD. Ponta anunţă că este optimist că alianţa se va semna înainte de luna martie. Crin Antonescu insistă că principiul parităţii va sta la baza candidaturilor şi listelor comune.
17 ianuarie 2011 - Antonescu îşi exprimă speranţa că structurile de conducere ale PSD, respectiv PNL vor aproba, la începutul lui februarie, semnarea alianţei.
19 ianuarie 2011 - Principiul parităţii este criticat vehement de majoritatea membrilor BPN al PSD, inclusiv de Ion Iliescu. "Ce este aia paritate? Asta ar fi o gândire mecanică, care nu răspunde unor realităţi date", afirmă Iliescu. El subliniază încă o dată principiul că PSD şi PNL trebuie să îşi păstreze candidaturile în consiliile şi primăriile pe care le conduc deja.
24 ianuarie 2011 - Ponta şi Antonescu anunţă, la Iaşi, într-o conferinţă comună, convocarea structurilor naţionale ale PSD şi ACD, în 5 februarie, pentru aprobarea protocolului alianţei.
26 ianuarie 2011 - Are loc o nouă întâlnire PSD-ACD. Sunt bătute în cuie principiile fundamentale ale alianţei: candidaturi comune la preşedinţiile de CJ, la consilierii judeţeni, la primăriile oraşele reşedinţă şi la consiliile locale ale acestora, precum şi pentru Primăria Generală a Capitalei şi CGMB.
31 ianuarie 2011 - Principiul parităţii este din nou criticat în BPN al PSD, care recomandă ca acesta să nu figureze în textul protocolului. Social-democraţii insistă asupra ideii că egalitatea matematică între PSD şi ACD trebuie înlocuită cu principiul şansei maxime, dorind ca sondajele de opinie să decidă candidatul/candidaţii comuni.
- Problema candidatului comun la Primăria Bucureştiului şi a sectoarelor duce la divergenţe între PSD şi ACD, liderul PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, respingând o asemenea idee, Ponta anunţând ferm că aceasta a fost deja acceptată de Antonescu şi va fi cuprinsă în protocol. Ponta preciza că, în afara candidatului comun la Primăria Bucureştiului, organizaţiile de sector au libertatea de a negocia dacă merg separat sau în comun.
1 februarie 2011 - O nouă întâlnire PSD-ACD, decisivă în ceea ce priveşte fixarea principiilor candidaturilor comune, părţile agreând mecanismul sondajelor încrucişate pentru stabilirea candidaţilor comuni. Pentru prima dată, Antonescu recunoaşte întâietatea sondajelor în stabilirea candidaţilor alianţei. "Va avea un rol foarte important şi evaluarea sociologică, pentru că nu există o omogenitate electorală. Sunt zone în care PSD are un electorat mai puternic, sunt zone în care dreapta sau PNL are un electorat mai puternic. Este normal ca fiecare forţă politică să îşi adapteze construcţia şi detaliile în funcţie de avantajele electorale", afirmă el. Discuţiile s-au concentrat de data aceasta asupra posibilelor denumiri ale alianţei şi siglei electorale. În afara declaraţiilor oficiale, apare informaţia că nu s-a identificat o denumire acceptabilă, variantele fiind "Alianţă Social-Liberală", "Uniune Social-Liberală", "Pact", "Pol", "Convenţie". Liderii PSD şi ACD stabilesc organizarea unor focus-grupuri pentru a se decide asupra denumirii, singura certitudine fiind că aceasta trebuie să conţină sintagma "social-liberală".
2 februarie 2011 - Cu numai trei zile înainte de semnarea oficială a alianţei, Ludovic Orban afirmă că alianţa este "complet anormală". "Alianţa cu PSD conţine ceva nedemocratic. Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste", spune el.
3 februarie 2011 - Are loc întâlnirea decisivă între liderii PSD şi ACD, în vederea stabilirii denumirii şi siglei, pentru ca protocolul care urmează să fie semnat pe 5 februarie, la Sala Unirii de la Parlament, să fie complet. Potrivit unor surse, alianţa dintre PSD şi ACD se va numi Uniunea Social-Liberală şi nu va avea organisme comune de conducere, activitatea politică urmând să fie gestionată doar de cei doi co-preşedinţi, Victor Ponta şi Crin Antonescu.
- Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că, dacă alianţa PNL-PC-PSD va înregistra un eşec, pierzând alegerile locale sau parlamentare, atunci el îşi va depune mandatul de preşedinte de partid. Antonescu a mai spus că este posibil ca alianţa PNL-PC şi PSD să preia guvernarea la sfârşitul lunii martie, fie prin ieşirea UDMR din coaliţia de la putere, fie prin trecerea unor parlamentari PDL sau din alte partide la noua alianţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO