- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - IV
MEDIAFAX prezintă o cronologie a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, în perioada 2009 - 2010
CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
3 iun 2009 - Traian Băsescu declară, la TVR1, că opoziţia din R. Moldova a dat o lecţie că nu totul se cumpară în politică, adăugând că îi felicită pe cei care "au rezistat presiunilor enorme".
4 iun 2009 - Ministrul de Externe declară că partea română aşteaptă organizarea Guvernului şi a autorităţilor de la Chişinău pentru a stabili, prin folosirea de canale diplomatice, în condiţii normale, momentul promovării unei noi candidaturi pentru funcţia de ambasador.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
5 iun 2009 - Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu s-a referit, într-un discurs rostit la summitul SEECP de la Chişinău, la "existenţa regres în ceea ce priveşte regimul de vize", făcând referire indirect la R.Moldova şi exprimându-şi speranţa că " înţelepciunea va prevala şi lucrurile vor reveni la normal".
9 iun 2009 - Republica Moldova analizează candidaturile pentru numirea noului ambasador în România, afirmă ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, precizând că se va solicita agrementul părţii române pentru persoana nominalizată.
10 iun 2009 - Traian Băsescu finanţează opoziţia moldovenească, în timp ce serviciile secrete române desfăşoară operaţiuni psihologice şi "acţionează extrem de eficient" în R.Moldova, din acest motiv România riscând excluderea din NATO, susţine în ediţia online Moldova Suverană, apropiată puterii de la Chişinău.
11 iun 2009 - Premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a justificat decizia de a introduce vize pentru români prin absenţa unui tratat de bază bilateral.
15 iun 2009 - CAGRE decide, la cererea României, condiţionarea unui nou acord R.Moldova-UE de eliminarea vizelor, anunţă Cristian Diaconescu.
- MAEIE îl critică dur, într-o declaraţie postată pe site-ul Ministerului, pe ministrul Cristian Diaconescu pentru declaraţiile "tendenţioase" referitoare la concluziile CAGRE şi anunţă că actualul regim de vize va fi păstrat cel puţin până când România şi R. Moldova vor semna Tratatul de frontieră. MAEIE apreciază că "este cel puţin stranie interpretarea aproximativă, dar şi vădit tendenţioasă de către şeful diplomaţiei române a unui document care trebuie analizat integral şi nu în frânturi smulse din context".
19 iun 2009 - Vicepremierul moldovean Andrei Stratan, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, susţine, într-un interviu acordat publicaţiei Timpul, că decizia R. Moldova de a-l declara persona non-grata pe ambasadorul României la Chişinău a fost întemeiată.
20 iun 2009 - Vladimir Voronin cere Bucureştiului să nu mai acorde paşapoarte româneşti moldovenilor. El mai declară că perspectiva românească pentru Republica Moldova convine administraţiei de la Tiraspol, deoarece aceasta oferă o cale firească spre posibila recunoaştere a Transnistriei.
21 iun 2009 - Ministrul român de Externe declară, într-o conferinţă de presă, că nu are "niciun fel de reacţie" faţă de declaraţii ale unor oficiali moldoveni, adăugând însă că, dacă vrea să intre în UE, Chişinăul trebuie să citească rezoluţiile PE şi CAGRE.
22 iun 2009 - MAE precizează că paşapoartele româneşti se eliberează numai cetăţenilor români iar vizele româneşti de călătorie permit titularilor să călătorească în România, nu în alte state UE.
24 iun 2009 - Preşedintele moldovean în exerciţiu susţine că Procuratura de la Chişinău deţine dovezi privind implicarea României şi a Serbiei în protestele violente desfăşurate în data de 7 aprilie în capitala R.Moldova. El mai declară că relaţia unui stat cu ţările vecine trebuie să fie la cel mai înalt nivel, adăugând că partidul de guvernământ a încercat de mai multe ori să consolideze relaţiile cu România.
- Vicepremierul moldovean Iurie Roşca declară că Tratatul de frontieră va duce la consolidarea relaţiilor dintre R. Moldova şi România.
25 iun 2009 - Şeful statului le-a spus copiilor din Transnistria aflaţi într-o tabără, la Sulina, că, în pofida unei propagande "care nu vorbeşte foarte frumos despre intenţiile României", Bucureştiul recunoaşte Republica Moldova şi îi susţine integritatea teritorială. El mai spune că statul român ar fi bucuros să primească cât mai multe solicitări de burse din partea tinerilor vorbitori de română din Republica Moldova şi Ucraina, menţionând că 70 de tineri din Transnistria vor începe deja studiile în România.
26 iun 2009 - Voronin declară, într-un interviu acordat postului de radio Vocea Americii, că ţara sa nu pretinde României un Tratat de frontieră special, ci unul similar celor încheiate de Bucureşti cu alte state.
27 iun 2009 - Vicepremierul moldovean Iurie Roşca sugerează că atât Vladimir Voronin, cât şi Traian Băsescu ar avea motive să-şi ceară iertare unul altuia, iar un prim pas pentru dezamorsarea conflictului ar putea fi ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii români.
4 iul 2009 - Consulul României la Chişinău, Ion Nuica, afirmă că numărul solicitărilor de vize pentru România a crescut cu 30% în perioada estivală, dar că angajaţii reuşesc să facă faţă tuturor solicitărilor şi că nu este nevoie ca programul de primire să fie extins.
7 iul 2009 - Preşedintele Băsescu speră că opoziţia din R.Moldova va obţine un rezultat "mai bun" în alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, dând asigurări că Bucureştiul va continua să susţină apropierea acestei ţări de UE. "Cu aceste alegeri, sperăm că opoziţia actualului guvern moldovean va obţine un rezultat mai bun pe 29 iulie", declară Băsescu pentru un grup de jurnalişti străini prezenţi la Bucureşti.
8 iul 2009 - Ministrul moldovean al Reintegrării, Vasili Şova, declară că recentele afirmaţiile preşedintelui României referitoare la alegerile din 29 iulie şi înclinaţia opoziţiei către unionismul român demonstrează existenţa unui plan de separare a Transnistriei de R.Moldova.
9 iul 2009 - Cristian Diaconescu cere autorităţilor R. Moldova să revină asupra "introducerii unilaterale şi abuzive" a vizelor pentru cetăţenii români şi să respecte standardele europene privitoare la organizarea unui proces electoral corect.
10 iul 2009 - Complotul împotriva R.Moldova şi evenimentele postelectorale de la 7 aprilie nu au fost organizate de nicio ţară, ci probabil de oameni de afaceri sau servicii speciale din România, care nu se află sub controlul statului, susţine un expert rus. "O posibilă dovadă a conspiraţiei poate fi refuzul opoziţiei de a colabora cu partidul de guvernământ", a apreciat Deleaghin. "Unul dintre deputaţii de dreapta a declarat că «viaţa este mai preţioasă decât puterea». O asemenea frică putea fi provocată de organizatorii puciului. Probabil că aceştia sunt oameni de afaceri şi servicii speciale din România (care nu au fost controlaţi de stat), precum şi autorităţile criminale, care au fugit din ţară anterior", susţine Mihail Deleaghin, directorul Institutului pentru probleme legate de globalizare.
13 iul 2009 - Consulul României la Chişinău, Ion Nuică, demisionează, în aceeaşi zi în care un cotidian a publicat pe site un articol, însoţit de un film şi de câteva fotografii, susţinând că acestea îl prezintă pe diplomat în ipostaze intime cu o femeie care "pare" a fi angajată a consulatului.
- Candidatul comunist la alegerile legislative Mark Tkaciuk declară că originalul declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova nu a ars în timpul protestelor din aprilie, aşa cum se anunţase anterior, întrucât acesta "se află la Bucureşti". Ulterior Vladimir Voronin avea să declare că declaraţia de independenţă a ars în proporţie de 80%.
- Corespondentul Agenţiei naţionale de presă Agerpres la Chişinău, Gabriel Apetrii, nu a putut să intre pe teritoriul Republicii Moldova, jurnalistul fiind întors de la vama Sculeni din cauză că nu a prezentat un document care să ateste că nu este infectat cu HIV/ SIDA. Lui i se va permite în cele din urmă accesul pe teritoriul R.Moldova la 15 iulie.
- Preotul român Johnatan Netanyahu, reţinut în urma protestelor violente din 7 aprilie din Republica Moldova, este eliberat din arest preventiv dar primeşte interdicţia de a părăsi Chişinăul.
14 iul 2009 - Traian Băsescu declară că "uneori depăşim şi noi limitele", referitor la ipostazele în care a apărut filmat consulul României la Chişinău, Ioan Nuică.
- Preşedintele Băsescu se întâlneşte cu reprezentanţii societăţii civile din R.Moldova cărora le declară că relaţiile cu românii din afara graniţelor sunt extrem de importante, mai ales că "sunt ţări în care se limitează drepturile românilor de a-şi păstra limba şi cultura". Preşedintele le spune acestora că vrea să afle de la ei cum poate să-i ajute partea română în menţinerea obiceiurilor, tradiţiilor şi limbii.
- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se întâlneşte de asemenea cu reprezentanţii societăţii civile din R.Moldova, ea declarând apoi că sunt "semne deloc liniştitoare" cu privire la desfăşurarea campaniei pentru alegerile din 29 iulie".
15 iul 2009 - Vladimir Voronin lansează noi acuzaţii la adresa autorităţilor române, afirmând că este imposibil să ia decizii împreună cu actualul regim de la Bucureşti. "Este imposibil să hotărăşti ceva cu autorităţile române actuale, de aceea noi mizăm foarte mult pe susţinerea Uniunii Europene în vederea ameliorării relaţiilor cu ţara vecină. Ceea ce este astăzi între noi şi România nu este normal, categoric nu trebuie să fie aşa", declară Voronin.
- Preşedintele Băsescu declară, la Praga, într-o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti, că, din punctul său de vedere, dacă s-ar discuta vreodată de unirea României şi R.Moldova, aceasta se poate întâmpla doar atunci când cetăţenii ambelor ţări vor dori acest lucru. Răspunzând unei întrebări, Băsescu a spus că România nu şi-a propus să introducă în peisajul european elemente care să stimuleze nerespectarea frontierelor de stat, aşa cum ele au fost stabilite după al doilea Război Mondial.
16 iul 2009 - R.Moldova condamnă declaraţiile unor politicieni români de susţinere a unor forţe politice de la Chişinău, considerând că este vorba de ingerinţe în afacerile interne ale ţării, potrivit unui comunicat oficial al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe. Chişinăul este dispus să semneze oricând Tratatul de frontieră cu România, trimiţând chiar o invitaţie în acest sens, se arată într-un comunicat al Executivului R. Molodva remis după ce Cristian Diaconescu a declarat că Bucureştiul nu a primit încă propunerile moldoveneşti cu privire la document.
- La Bucureşti, reprezentanţi ai MAE declară pentru MEDIAFAX că nu s-a primit nicio notă verbală din partea Ministerului moldovean de Externe şi că din iunie 2008, când s-a încheiat ultima rundă de negocieri cu Chişinăul, MAE nu a primit nicio poziţie sau propunere din partea MAEIE privind acte bilaterale. Reprezentanţii MAE susţin că nu au avut întrevederi sau contacte oficiale cu diplomaţi moldoveni acreditaţi la Bucureşti, ultima încercare de acest gen datând de la începutul lunii aprilie, când ambasadorul Livia Guţu a fost chemată la Ministerul de Externe, însă nu s-a prezentat. O zi mai târziu, Ambasada României la Chişinău a primit, nota verbală a MAEIE al R.Moldova, prin care o delegaţie română este invitată să se deplaseze la Chişinău pentru a semna Tratatul privind frontiera de stat, MAE precizând că acesta nu poate fi semnat în prezent deoarece negocierile nu sunt finalizate.
- Preşedintele Traian Băsescu declară, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că România va respinge oricând acuzaţii potrivit cărora ar fi fost implicată în revoltele de după alegerile din aprilie din Republica Moldova sau că va fi implicată în treburile interne ale acestui stat. "Ce vă pot spune cu certitudine este că noi am mai văzut aceste întâmplări. Le-am văzut la Bucureşti în decembrie 1989, când, tot aşa, un conducător comunist nu şi-a înţeles propriul popor şi mai ales n-a înţeles tânăra generaţie şi poate domnul Voronin se uită la filmele din decembrie 1989 de la Bucureşti. O să vadă că pe stradă erau tinerii care vroiau libertate. Tinerii care vroiau spre Europa. Nu erau cei care îl votau pe Ceauşescu", a spus Băsescu.
18 iul 2009 - Sute de tineri moldoveni au stat la coadă la Consulatul român pentru a-şi depune dosarele de admitere la studii în România.
19 iul 2009 - Primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal din R.Moldova, este reţinut de poliţie pentru depăşirea orei-limită de desfăşurare a întâlnirilor electorale şi prezentarea filmului "Adevărul despre 7 aprilie 2009".
21 iul 2009 - Vladimir Voronin declară că politicienii moldoveni care numesc limba moldoveană drept română "scuipă nu doar în Constituţia ţării, dar şi în propriii lor părinţi".
23 iul 2009 - Andrei Stratan declară că Guvernul de la Chişinău nu intenţionează să renunţe la măsura introducerii vizelor pentru românii care călătoresc în R.Moldova.
24 iul 2009 - Secretarul de stat în MAE francez, Pierre Lellouche, declară că speră că alegerile din R.Moldova vor fi democratice, iar Guvernul rezultat în urma acestora va respecta libertăţile dar şi pe vecini, el apreciind că "nu este normal să existe măsuri vexatorii la adresa României".
27 iul 2009 - Voronin declară că alegerile parlamentare anticipate reprezintă un referendum pentru independenţa Republicii Moldova.
- Fostul preşedinte Emil Constantinescu spune că politica externă a României în plan regional s-a prăbuşit, iar politica relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău trebuie schimbată.
29 iul 2009 - Au loc alegeri legislative în R.Moldova.
- Voronin declară că Chişinăul va renunţa la vizele pentru cetăţenii români atunci când UE va elimina vizele pentru moldoveni. România trebuie "să se dezică de trecutul său istoric" şi de "naţionalism" dacă vrea să aibă relaţii bune cu R. Moldova, mai declară, la ieşirea de la urne, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
- Scrutinul din R.Moldova se desfăşoară calm, deşi au fost înregistrate unele nereguli nesemnificative, anunţă Misiunea de observatori a PE.
30 iul 2009 - Preşedintele Traian Băsescu declară, la RRA, că rezultatele alegerilor de la Chişinău reflectă o victorie a opoziţiei democratice şi l-a acuzat pe Vladimir Voronin, care a spus că şeful statului român a fost agresiv în relaţia cu Moldova, de "propagandă bolşevică".
- Diaconescu declară, într-un interviu acordat RFI, că alegerile din Republica Moldova "par în regulă", din punctul de vedere al corectitudinii, el adăugând însă că aşteaptă rapoartele oficiale ale observatorilor.
31 iul 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, declară că discuţiile pe tema numirii unui nou ambasador al României la Chişinău vor fi reluate după constituirea Guvernului de la Chişinău.
7 aug 2009 - Traian Băsescu a declară că speră că forţele democratice vor ajunge la o înţelegere pentru ca "Republica Moldova să îşi ia drumul către UE", menţionând că partea română doreşte normalizarea relaţiilor bilaterale.
9 aug 2009 - Liderii noii coaliţii de la Chişinău afirmă că vor anula vizele pentru români imediat ce ajung la putere.
18 aug 2009 - Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, se declară convins că în perioada următoare formării noului Guvern din R.Moldova, atât Bucureştiul cât şi Chişinăul se vor putea concentra pe finalizarea acordurilor bilaterale.
21 aug 2009 - Preşedintele Traian Băsescu spune că a evitat, în ultimii doi ani, să acorde interviuri presei din Republica Moldova deoarece a considerat că răspunsurile pe care le-ar fi dat ar fi supărat fosta conducere a ţării.
27 aug 2009 - Preşedintele Băsescu le transmite cetăţenilor R.Moldova, într-un mesaj adresat cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei şi Zilei Limbii Române, că România va rămâne un susţinător constant al integrării acestei ţări în UE şi le mulţumeşte celor care continuă să gândească în limba română.
15 sep 2009 - Românii vor putea intra liber în Republica Moldova, aşa cum intră toţi cetăţenii Uniunii Europene, de la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat preşedintele Parlamentului moldovean, Mihai Ghimpu, care exercită interimar funcţia de şef al statului.
16 sep 2009 - Noua guvernare a Republicii Moldova nu are planuri de a se uni cu România, de a părăsi Comunitatea Statelor Independente sau de a se alătura NATO, declară liderul Parlamentului de la Chişinău şi preşedintele interimar al statului, Mihai Ghimpu.
17 sep 2009 - Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, semnează un decret de suspendare a deciziei Guvernului din 8 aprilie, prin care cetăţenilor români li se cerea viză pentru a intra pe teritoriul moldovean. MAE român salută anunţul privind ridicarea regimului de vize impus cetăţenilor români, apreciind că anunţul "reprezintă începutul revenirii la normalitate şi la principiile de bună vecinătate, în concordanţă cu normele şi spiritul european".
18 sep 2009 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a prezentat scuze cetăţenilor români pentru regimul de vize impus de fostul regim condus de Vladimir Voronin.
22 sep 2009 - Premierul desemnat al Republicii Moldova, Vlad Filat, include Bucureştiul pe agenda primelor sale vizite oficiale în străinătate.
25 sep 2009 - Executivul român salută învestirea noului Guvern în Republica Moldova, condus de premierul Vlad Filat, pe care îl apreciază drept un important pas înainte în direcţia consolidării democraţiei şi a drepturilor omului în statul vecin, anunţând că doreşte să identifice cât mai repede proiecte comune. Consolidarea relaţiei bilaterale cu România reprezintă unul dintre principalele obiective ale Guvernului de la Chişinău, care vrea, de asemenea, "edificarea unor parteneriate strategice în spirit european cu România şi Ucraina", potrivit programului de guvernare prezentat Parlamentului.
- Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, are o discuţie telefonică cu noul ministru de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, salutând învestirea Cabinetului condus de Vlad Filat şi exprimându-şi încrederea în ceea ce priveşte "o cooperare deschisă" cu omologul de la Chişinău.
- Noul Guvern de la Chişinău, condus de Vlad Filat, a aprobat hotărârea privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii României care doresc să intre pe teritoriul R. Moldova, în prima sa şedinţă după învestirea în funcţie.
26 sep 2009 - Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, declară că ţara sa nu ar fi făcut faţă în războiul de pe Nistru fără sprijinul României, iar Chişinăul a avut posibilitatea ulterior să achite acest sprijin. "Dacă nu ar fi existat sprijinul României, R. Moldova nu ar fi ţinut piept în conflictul de pe Nistru. Mai mult nu divulg. Concluziile le trageţi singuri. Noi, după aceea, am avut posibilitatea să achităm acest sprijin, tot într-un mod foarte interesant. Istoria trebuie să fie cunoscută şi cred că deja unele lucruri pot fi divulgate. Noi am avut întreaga susţinere din partea conducerii de atunci a României", a declarat Snegur.
6 oct 2009 - Ministrul interimar de Externe Cătălin Predoiu are o convorbire telefonică cu omologul său moldovean, Iurie Leancă. Cei doi s-au felicitat reciproc şi şi-au urat succes în exercitarea mandatelor, abordând principalele subiecte care ţin de relaţiile bilaterale moldo-române. Predoiu afirmă că a discutat cu omologul său moldovean Iurie Leancă inclusiv posibilitatea unei întrevederi în scrurt timp, precizând că a ţinut neapărat să aibă o discuţie cu acesta.
- Şeful statului a discutat, la Cotroceni, cu secretarul general al OSCE despre situaţia Moldovei şi a Transnistriei. Băsescu a făcut un apel privind susţinerea, prin proiecte specifice ale Organizaţiei, a "aspiraţiilor democratice şi europene" ale R.Moldova, reafirmând totodată poziţia României privind găsirea de soluţii negociate la conflictele îngheţate.
9 oct 2009 - Noul premier moldovean, Vlad Filat, dă asigurări că aderarea la NATO nu figurează printre priorităţile Republicii Moldova şi că unirea ţării sale cu România este imposibilă.
12 oct 2009 - Ministrul moldovean al Educaţiei, Leonid Bujor, anunţă că un proiect de acord în domeniul învăţământului între Republica Moldova şi România va fi elaborat şi propus pentru semnare până la sfârşitul lunii ianuarie.
- Ministrul interimar de Externe, Cătălin Predoiu, declară că relaţia cu R.Moldova "trebuie condusă nu numai cu inima, ci şi cu mintea, cu foarte multă luciditate, cu calm şi fără a grăbi lucrurile", pentru că această "fereastră de oportunitate istorică" deschisă la Chişinău "nu trebuie ratată".
14 oct 2009 - Secretarul de stat în MAE, Eugen Tomac, participă la Chişinău la ceremonii de sărbătorire a oraşului.
15 oct 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, a discutat telefonic cu preşedintele român, acesta dându-i asigurări că vor fi întreprinse acţiunile necesare pentru urgentarea semnării Acordului privind micul trafic la frontieră, conform unui comunicat al Guvernului de la Chişinău.
19 oct 2009 - Experţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova au iniţiat, luni, negocierile cu România pentru semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontiera moldo-română, care, potrivit ministrului Iurie Leancă, ar putea fi semnată în 2009.
20 oct 2009 - Acordul privind micul trafic la frontieră dintre România şi Republica Moldova a fost parafat, la Chişinău, după ce delegaţiile au încheiat negocierile asupra textului, informează MAE, adăugând că autorităţile R.Moldova au acceptat deschiderea consulatelor la Cahul şi Bălţi.
- Republica Moldova urmează să deschidă un consulat la Iaşi, a anunţat ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă.
- Iurie Leancă declară că lipsa unui document care să stabilească din punct de vedere juridic frontiera dintre Republica Moldova şi România "nu este o problemă".
22 oct 2009 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut "scuze pentru insulta adusă României din partea fostei conduceri" comuniste, afirmând că, prin felul în care au procedat, comuniştii "au insultat cetăţenii români şi România".
2 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu semnează decretele privind înfiinţarea consulatelor generale ale României de la Cahul şi Bălţi.
4 nov 2009 - Ministrul moldovean de Externe declară că deschiderea consulatelor României la Bălţi şi Cahul va fi în avantajul cetăţenilor Republicii Moldova.
11 nov 2009 - Preşedintele Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea legii de aprobare a OUG care modifică şi completează Legea cetăţeniei române, în sensul simplificării procedurilor de redobândire şi acordare a cetăţeniei.
- Guvernul a decis numirea Genţianei Şerbu şi a lui Dumitru-Nicanor Teculescu în funcţia de consul general la Cahul, respectiv Bălţi.
12 nov 2009 - Traian Băsescu le-a spus tinerilor moldoveni, într-o întâlnire la Cotroceni, să nu creadă că guvernul democratic de la Chişinău va reuşi să schimbe abordările rapid, menţionând că în România şi acum se văd acţiuni tipice vechiului regim - dezinformare, minciună, intoxicare.
- Predoiu salută "deschiderea" arătată de noua administraţie de la Chişinău în relaţia cu România şi cu UE. El mai declară că în privinţa numirii unui nou ambasador la Chişinău "se va ajunge în curând la o propunere concretă", în timp ce omologul moldovean a spus că au fost anulate notele prin care mai mulţi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata. "Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a luat decizia de a declara nule şi de a revoca notele prin care mai mulţi diplomaţi ai României în Republica Moldova, inclusiv ambasadorul Filip Teodorescu, au fost declaraţi anteror persona non grata", a spus Leancă, precizând că este vorba despre "nişte gesturi pozitive reparatorii". Iurie Leancă a amintit că nici Republica Moldova nu are un ambasador în România de mai multă vreme. "Republica Moldova are o anumită restanţă la acest capitol. Iată că de un anumit timp nu avem ambasador aici şi înţelegem imperativitatea desemnării cât mai grabnice a unui ambasador pofesionist, cu capacităţi deosebite, prezenţa căruia va folosi dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Bucureşti şi Chişinău. (...) Sper că nu va dura prea mult timp şi într-o perioadă cât mai succintă vom veni cu o candidatură pe măsură importanţei acestui post", a explicat Leancă.
13 nov 2009 - Ministrul de Externe, Cătălin Predoiu, a declarat că a discutat cu omologul său moldovean pe tema taxei pentru permisul de şedere în România (în valoare de 500 euro) şi a precizat că a instructat MAE şi MJ să găsească o soluţie tehnică "pentru aceste chestiuni legate de taxe".
- Iurie Leancă a declarat că deschiderea unui consulat la Iaşi este o prioritate pentru Republica Moldova.
- Premierul Vlad Filat face o vizită la Bucureşti. Guvernul de la Chişinău doreşte să aibă cu România o relaţie normală de colaborare şi să reprezinte un partener predictibil şi corect, urmărind ca Republica Moldova să intre cât mai rapid în spaţiul european comun, a declarat premierul moldovean în discuţia cu premierul interimar Emil Boc. "Demult era necesară această vizită, probabil prea mult timp a trecut de când oficiali de la Chişinău să fi venit la Bucureşti şi invers. Noi am venit acasă, nu am venit în vizită, şi urmărim să fim cât mai rapid în spaţiul european comun, deoarece suntem europeni şi avem dreptul, dar şi datoria să fim în acest spaţiu", a spus premierul Republicii Moldova. El l-a asigurat pe Emil Boc că Executivul de la Chişinău doreşte să fie un partener corect de dialog cu Guvernul român.
Filat şi Boc au semnat Acordul privind micul trafic de frontieră. Acordul permite rezidenţilor din ambele ţări, care locuiesc legal în localităţi situate în proximitatea frontierei, de regulă până la 30 de km (în anumite situaţii până la 50 de km) de linia de frontieră, să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil.
- Emil Boc declară că procedurile de acordare a cetăţeniei române vor fi reduse astfel încât operaţiunea să fie încheiată în maximum cinci luni de la momentul depunerii cererii.
- Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, că se bucura că la finalul mandatului său se creează o atmosferă pe care şi-a dorit-o tot mandatul în relaţia cu această ţară.
18 nov 2009 - Guvernul Republicii Moldova aprobă Acordul cu România privind micul trafic la frontieră.
19 nov 2009 - Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, anunţă că municipalitatea a pus la dispoziţia autorităţilor de la Chişinău două spaţii pentru deschiderea unui consulat al Republicii Moldova la Iaşi, ambele în centrul oraşului, urmând ca partea moldovenească să decidă asupra amplasamentului.
21 nov 2009 - Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Republicii Moldova au avut o convorbire telefonică despre aplicarea Acordului privind micul trafic de frontieră, precum şi despre deschiderea consulatelor României la Cahul şi Bălţi, dar şi a consulatului Republicii Moldova la Iaşi.
25 nov 2009 - Guvernul solicită Parlamentului să aprobe, în regim de urgenţă, acordarea pentru Republica Moldova a unui ajutor financiar nerambursabil de 100.000 lei şi a unui set de 400.000 doze de vaccin antigripal cu tulpină pandemică.
1 dec 2009 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a adresat un mesaj de felicitare omologului său român, Traian Băsescu, cu prilejul Zilei Naţionale a României. Liderii moldoveni au sărbătorit pentru prima dată în ultimul deceniu Ziua Naţională a României şi au pledat pentru consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări şi pentru modificarea Constituţiei astfel ca româna să devină limba oficială a statului.
6 dec 2009 - În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu obţine peste 90% din voturile românilor din R.Moldova.
8 dec 2009 - Ministrul interimar de Externe s-a referit, într-o conferinţă de presă, la mandatul său la MAE, spunând că a fost atins obiectivul reluării relaţiilor cu R.Moldova.
9 dec 2009 - Guvernul român aprobă Acordul privind micul trafic de frontieră cu R.Moldova.
- Guvernul român trimite 500.000 doze de vaccin pentru prevenirea AH1N1 către R.Moldova.
10 dec 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, s-a întâlnit, la Bonn, cu mai mulţi oficiali europeni, printre care preşedintele Traian Băsescu, premierul felicitându-l pe şeful statului român pentru succesul în alegeri.
- Preşedintele Băsescu a salutat deschiderea PPE de a sprijini apropierea Balcanilor de Vest de UE, prin decizia de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii sârbi, macedoneni şi muntenegreni, începând din 2010, declarându-se convins că acest drum trebuie continuat şi în privinţa R.Moldova.
16 dec 2009 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Traian Băsescu pentru obţinerea unui nou mandat de preşedinte al României.
17 dec 2009 - Premierul moldovean, Vlad Filat, i-a transmis premierului desemnat, Emil Boc, un mesaj de felicitare pentru nominalizarea în funcţie, urându-i acestuia "succes, perseverenţă în realizarea scopurilor propuse şi rezultate notorii".
28 dec 2009 - Însărcinatul cu afaceri al României la Chişinău, Alexandru Mureşan, declară că, în opinia sa, preşedintele Traian Băsescu va efectua foarte curând, dar nu înainte de 15 ianuarie, o vizită la Chişinău.
30 dec 2009 - Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a adresat omologului român, Traian Băsescu, invitaţia de a face o vizită oficială la Chişinău.
6 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, spune că speră să facă o deplasare în R.Moldova la sfârşitul lunii ianuarie, adăugând că doreşte ca până atunci să avanseze şi propunerea pentru un nou ambasador al României la Chişinău.
- Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, anunţă că preşedintele Traian Băsescu a confirmat vizita oficială la Chişinău, în a doua jumătate a lunii ianuarie, precizând că a avut o discuţie telefonică în acest sens cu şeful statului român.
10 ian 2010 - Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, anunţă că vizita la Chişinău a preşedintelui României va avea loc în februarie.
11 ian 2010 - Plenul Camerei Deputaţilor adoptă, cu unanimitate de voturi, Legea pentru ratificarea acordului dintre Guvernele României şi R. Modova privind micul trafic de frontieră.
12 ian 2010 - Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, declară, într-o emisiune televizată, că un nou ambasador român la Chişinău ar putea fi numit înainte de vizita preşedintelui Traian Băsescu.
13 ian 2010 - Premierul moldovean, Vlad Filat, a semnat un document prin care a cerut autorităţilor moldoveneşti să întreprindă lucrările necesare pentru desfiinţarea gardului de sârmă ghimpată de la frontiera cu România.
14 ian 2010 - Plenul Senatului adoptă, cu unanimitate de voturi, Legea de ratificare a Acordului româno-moldovean privind micul trafic de frontieră între cele două ţări.
15 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit cu omologul din R.Moldova, Iurie Leancă, oficialul român reiterând sprijinul României pentru promovarea obiectivelor pe care R.Moldova le urmăreşte în relaţia cu UE.
16 ian 2010 - Iurie Leancă anunţă că Traian Băsescu va vizita R.Moldova între 27 şi 28 ianuarie.
17 ian 2010 - Traian Băsescu a promulgat legea de ratificare a acordului cu R.Moldova privind micul trafic de frontieră.
20 ian 2010 - Preşedintele Băsescu declară, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, că susţinerea Republicii Moldova în procesul de apropiere la Uniunea Europeană reprezintă "proiectul de suflet" al României, precizând că de aceea prima sa vizită în noul mandat va fi la Chişinău.
21 ian 2010 - Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru, a declarat că sârma ghimpată din gardul de la frontiera cu România va fi topită, iar din metalul obţinut va fi construit un pod între cele două ţări.
22 ian 2010 - Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, anunţă că autorităţile române l-au propus pe diplomatul Marius Lazurca pentru postul de ambasador la Chişinău.
- Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi-a dat agrementul pentru Marius Lazurca, propus de MAE român pentru postul de ambasador al României.
25 ian 2010 - Preşedintele Traian Băsescu va fi însoţit în vizita pe care o face, în 27 şi 28 ianuarie în Republica Moldova, de miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu, Teodor Baconschi, Elena Udrea, Radu Berceanu, Teodor Baconschi şi Cătălin Predoiu, anunţă Preşedinţia moldoveană.
Vezi aici cronologia anilor 2005-2006
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46