- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.04.2013, 11:20)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRONOLOGIE - O săptămână de interimat al lui Ponta la Ministerul Justiţiei: Kovesi propusă la DNA şi scandal în USL
Premierul Victor Ponta a preluat în urmă cu o săptămână interimatul la Ministerul Justiţiei, având ca obiectiv declarat rezolvarea numirii procurorului general şi a şefului DNA, care sunt propuşi de către ministrul de resort, dar sunt numiţi de către preşedintele Traian Băsescu.
Urmărește
733 afișări
CRONOLOGIE - O săptămână de interimat al lui Ponta la Ministerul Justiţiei: Kovesi propusă la DNA şi scandal în USL (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Disputa nu s-a purtat însă între palatele Victoria şi Cotroceni, ci în interiorul USL, liberalii fiind scandalizaţi de posibila desemnare a Codruţei Kovesi la şefia DNA. Duminică seară, liderul PNL Crin Antonescu a spus apăsat că el şi partidul său se vor opune unei asemenea numiri. Mai mult, Antonescu a sugerat că o decizie în acest sens a premierului ar putea pune în discuţie existenţa în continuare a USL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Marţi păreau ca relaţiile din USL să se fi restabilit după ce premierul a anunţat, urmare a unei discuţii cu secţia de procurori a CSM, că propunerile pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA vor fi făcute de viitorul ministru al Justiţiei. PNL convoacă deja pentru miercuri o şedinţă în care să discute despre nominalizarea la Justiţie.
Miercuri dimineaţă, se anunţă propunerea transmisă de Ponta la CSM: Kovesi - şef la DNA. La ora 11.30, Antonescu organizează conferinţă de presă.
Agenţia MEDIAFAX prezintă o cronologie a declaraţiilor şi evenimentelor din această săptămână legate de numirea procurorilor şefi:
- 26 martie - Plenul Senatului aprobă numirea Monei Pivniceru într-un post de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de 9 ani care începe în luna iunie.
În scurt timp, premierul Victor Ponta anunţă că a doua zi, după şedinţa de Guvern, va trimite preşedintelui Traian Băsescu fie o propunere de ministru la Justiţie, în locul Monei Pivniceru care va pleca judecător la CC, fie propunerea ca el să preia interimatul la acest minister.
În cursul aceleiaşi zile, Guvernul anunţă că premierul va prelua interimar conducerea Ministerului Justiţiei, după o discuţie avută cu preşedintele Traian Băsescu pe această temă.
Citeşte şi:
Mona Pivniceru va DEMISIONA mâine de la Ministerul Justiţiei. Ponta va prelua interimatul, în urma unei discuţii cu Băsescu
Ulterior, Victor Ponta declară că intenţionează ca el să propună, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, noi procurori pentru şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticoruţie, dar în urma unor discuţii cu preşedintele Traian Băsescu şi cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
- Liderul PNL, Crin Antonescu, declară că, în situaţia în care premierul va face propuneri pentru şefia Parchetului şi a DNA, ar putea să aibă o opinie, dar nu are calitatea de a-şi da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri.
- 27 martie - Mona Pivniceru demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, post în care era susţinută de PNL, partid căruia îi revine acest portofoliu conform înţelegerilor din USL de la momentul formării Cabinetului.
- Premierul anunţă că, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, intenţionează să se întâlnească la începutul săptămânii viitoare cu preşedintele Traian Băsescu, iar marţi, 2 aprilie, să discute şi cu secţia de procurori a CSM despre noii procurori pentru şefia Parchetului şi a DNA.
- Preşedintele Traian Băsescu declară, seara, la B1TV, răspunzând unei întrebări, că Mona Pivniceru a fost o catastrofă la Ministerul Justiţiei, precizând că aceasta a refuzat numirea Codruţei Kovesi şi a lui Daniel Morar în fruntea Parchetelor. "O catastrofă, sincer să fiu. Eu am încercat să o conving de necesitatea continuităţii în încrederea în instituţiile din justiţie", a spus preşedintele, adăugând că rocada Kovesi-Morar la conducerile Parchetului General şi DNA, pe care a propus-o lui Pivniceru, ar fi fost "o soluţie care ar fi salvat România".
- 28 martie - Preşedintele Traian Băsescu semnează decretele prin care se constată încetarea mandatului Monei Pivniceru în fruntea Ministerului Justiţiei şi prin care funcţia de ministru al Justiţiei este preluată, interimar, de premierul Victor Ponta.
- Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, declară că întâlnirea cu premierul Victor Ponta în chestiunea propunerii procurorilor şefi pentru Parchet şi DNA va avea loc marţi, 2 aprilie, la ora 11.00, discuţiile cu premierul având în vedere calitatea acestuia de ministru interimar al Justiţiei.
-
29 martie - Premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA. El a declarat, la Antena 3, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. "În fiecare zi trebuie să iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a spus Ponta. Întrebat dacă nu exclude ca Laura Codruţa Kovesi să fie şeful DNA, Ponta a răspuns: "Nu exclud niciun nume în afară de domnul Morar".
-
31 martie - Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune. Antonescu a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că premierul Victor Ponta a dorit să asume interimatul în fruntea Ministerului Justiţiei, pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi a procurorului şef al DNA.
"În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun", a mai declarat preşedintele PNL. El a precizat că această opinie i-a împărtăşit-o şi premierului Victor Ponta. "Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu. Liderul PNL a mai susţinut că nu doreşte ca în acest fel să influenţeze numirea procurorilor şefi şi nici nu a făcut vreo propunere de numire a cuiva.
Antonescu a declarat, de asemenea, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că "poate e şi asta o variantă", deşi are îndoieli.
- 1 aprilie - Victor Ponta declară, la începutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că pe ordinea de zi nu figurează şi subiectul privind numirea procurorilor, el arătând că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL şi adăugând: "Dacă e, îi punem la Antena3". "O să o dezamăgesc pe colega nostră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum", a spus Ponta.
Premierul mai declară că respectă punctul de vedere al liderului PNL Crin Antonescu privind opoziţia acestuia faţă de eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, el arătând că liberalii pot să stea liniştiţi, întrucât nu o va numi vicepreşedinte la PSD. "Eu am văzut punctul de vedere, îl respect. În acelaşi timp, eu o să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de domnul Traian Băsescu decât Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepreşedinte la PSD. Să stea liniştiţi liberalii pe tema asta", a spus Ponta. El a arătat că are responsabilitatea guvernării ţării până când Antonescu va deveni preşedinte al României şi că în politică e important să îţi asumi şi decizii, să răspundă pentru ele şi e important să faci, nu să vorbeşti.
Premierul mai declară că el nu a pus niciodată problema ruperii USL, arătând că nimeni din PSD nu va pune o astfel de problemă niciodată şi că social-democraţii sunt parteneri serioşi de alianţă.
- Victor Ponta declară din nou că va face nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA după ce va discuta cu CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu, el arătând că nu va face nominalizări care ar putea fi ulterior respinse de CSM sau de şeful statului.
- Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, declară că disputa din USL legată de eventuala propunere la şefia DNA a Codruţei Kovesi nu va duce la ruperea Uniunii, precizând că "familiile pesediste" şi electoratul nu se preocupă de acest subiect, ci de alte probleme curente.
- Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cere preşedintelui şi premierului să revină asupra "declaraţiilor de intenţie" privind numirea şefilor PICCJ şi DNA, întrucât "orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine", va afecta România pe plan intern şi internaţional.
- Întâlnire Crin Antonescu - Victor Ponta, având ca temă oficială revizuirea Constituţiei. Preşedintele PNL şi-a întrerupt întrevederea cu premierul Victor Ponta pentru a face o declaraţie de presă, el spunându-le jurnaliştilor că a luat act de faptul că aceştia transmit ştiri "năprasnice" despre ruperea USL şi arătând că nu se rupe nimic.
- Premierul declară că preşedintele Traian Băsescu nu este "foarte fericit" cu faptul că Daniel Morar nu este procuror general, el arătând că şeful statului a făcut un compromis şi l-a numit pe acesta judecător la CC pentru că a înţeles că nu e agreat de prim-ministru.
"(...) cedează şi domnul Băsescu, să ştiţi! Că nu cred că e foarte fericit că nu e domnul Morar procuror general. Asta e! A făcut şi domnul Băsescu un compromis", a spus Ponta. Întrebat dacă acest compromis viza tandemul Morar - în altă parte decât procuror general, iar Kovesi - la DNA, Ponta a precizat că el în mod sigur nu l-ar fi propus pe Morar la şefia DNA.
- Seara, Victor Ponta declară, la RTV, că nu a discutat cu liderul PNL, Crin Antonescu, despre varianta ca liberalii să renunţe la portofoliul Ministerului Justiţiei în schimbul unui alt minister, dar că nu exclude astfel de schimbări, lucruri normale într-un guvern politic.
El a precizat însă din nou că nu va formula propuneri pentru conducerea Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) decât dacă are "certitudinea de la CSM şi preşedinte" că aceste propuneri sunt acceptabile. "Vineri am devenit ministru interimar, mâine mă văd cu CSM şi, în mod normal, pot să fac propunerile şi miercuri", a adăugat Ponta, precizând că, în calitate de fost procuror, îi cunoaşte personal pe cei mai mulţi dintre "posibilii şefi de Parchet".
Premierul a arătat totodată că preşedintele Traian Băsescu a decis să-i respingă, în luna ianuarie, numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trimise la acel moment de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, din cauza procedurii, nu a numirilor propriu-zise, astfel că că nu exclude varianta de a-l propune din nou pe unul dintre aceştia.
- 2 aprilie - ora 10.10: Premierul Victor Ponta confirmă, după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, că o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
La plecarea de la festivităţi, înainte să se urce în maşină, premierul a fost întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul acestuia a fost: "Da".
ora 11.20: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere. Antonescu face această declaraţie la plecarea de la Academia Română, unde a participat împreună cu premierul la o dezbatere.
Citeşte şi:
Antonescu: N-am văzut un anunţ oficial al lui Ponta privind şefia DNA. Când va fi, am să comentez
ora 12.00: Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, susţine că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor, şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA. "Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns: «Da, la CSM»", susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului. Zaharescu face această declaraţie în timp ce premierul Ponta se află în întâlnirea cu secţia de procurori a CSM.
ora 12.35: La ieşirea de la CSM, Victor Ponta anunţă că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.
"Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere şi am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul", a spus Ponta, la finalul dicuţiei de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
El a precizat că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă".
- Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, declară, după şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului, că nu au fost pronunţate nume ca propuneri pentru şefia parchetelor, ci au fost reiterate exigenţele privind candidaţii, legate de experienţă managerială, portofoliu profesional şi reputaţie.
"Nu s-au pronunţat nume. Am spus care sunt exigenţele noastre. Este opinia unanimă a magistraţilor din secţia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 - n.r.) încoace. Avem o procedură (pentru selecţia şefilor parchetelor - n.r.) prevăzută de lege, nu îmi cereţi să comentez legea", le-a declarat Hăineală jurnaliştilor, după şedinţa Secţiei de procurori, la care a participat şi premierul Victor Ponta.
Preşedintele CSM a subliniat că secţia de procurori, în unanimitate, a solicitat ministrului interimar al Justiţiei, respectiv lui Ponta, "realizarea unei proceduri de selecţie pentru persoanele care urmează să fie nominalizate la funcţiile-cheie din Ministerul Public". Oana Schmidt Hăineală a detaliat criteriile de exigenţă la selecţie, menţionând "background"-ul, experienţa profesională, portofoliul de cazuistică, experienţa managerială la nivel înalt, reputaţia, integritatea.
ora 14.30: PNL anunţă pentru miercuri, 3 aprilie, o şedinţă a conducerii partidului în care urmează să fie discutată nominalizarea liberalilor pentru portofoliul Justiţiei.
- Crin Antonescu declară că îi este "neclar" ce s-a întâmplat la CSM la şedinţa la care a luat parte premierul Victor Ponta, că aşteaptă clarificări de la acesta, iar decizia în ceea ce priveşte persoana care va ocupa poziţia de ministru al Justiţiei va fi luată miercuri. El a menţionat că va avea o discuţie cu Victor Ponta privind ministrul Justiţiei, existând posibilitatea ca interimatul acestuia să fie mai scurt de 45 de zile dacă "se poate să fie dureros şi atunci se mai scurtează un pic suferinţa".
Citeşte şi:
Antonescu: E neclar ce a fost la CSM, aştept clarificări de la Ponta. Miercuri decidem ministrul
"Poate că premierul se întâlneşte cu preşedintele şi decid să ignore ce s-a întâmplat la CSM, şi să facă totuşi propuneri şi chiar şi numiri, deseară să şi semneze... nu ştiu. Vorbim pe supoziţii, ceea ce ştim deocamdată este că totul e neclar", a mai declarat Antonescu.
- Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declară, seara, la Antena 3, că premierul Victor Ponta a dovedit maturitate, înţelepciune, stăpânire de sine şi ponderare în modul în care a gestionat situaţia legată de numirea procurorilor şefi, el arătând că Ponta "s-a descurcat bine".
Miercuri, 3 aprilie - Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Propunerile au fost avansate miercuri dimineaţa de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Scrisoarea este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar semnată marţi, 2 aprilie.
Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.
În scrisoarea se arată că, la 3 apriie, expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situaţie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, şi este invocat faptul că, potrivit legii, toţi aceşti procurori sunt numiţi de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Avizul CSM este consultativ.
- Crin Antonescu anunţă pentru ora 11.30 o conferinţă de presă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe