Prima pagină » Politic » Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării

Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării

Protestele masive obligă guvernul sârb să abandoneze deschiderea unei mine de litiu în vestul ţării

Timp de câteva săptămâni, mii de manifestanţi din Belgrad şi din alte oraşe sârbe au blocat drumurile şi podurile principale pentru a protesta faţă de noul proiect minier susţinut guvernamental în parteneriat cu compania multinaţională Rio Tinto.

Litiul, găsit din abundenţă de-a lungul graniţei sârbe cu Bosnia, este considerat unul dintre cele mai căutate metale ale viitorului, pe măsură ce lumea trece la surse de energie regenerabilă.

Protestele au scos în evidenţă problema în creştere a poluării din micuţa ţară din Europa de Sud-Est. Preşedintele Aleksandar Vučić a condamnat manifestaţiile, despre care a susţinut că sunt finanţate din străinătate pentru a destabiliza ţara.

Prim-ministrul Ana Brnabić a dat curs solicitărilor făcute de ecologiştii nemulţumiţi şi a luat decizia de a anula noul proiect minier.

„Am îndeplinit toate solicitările protestatarilor şi am pus capăt lui Rio Tinto în Republica Serbia. Totul s-a terminat. Aceasta este decizia finală a guvernului Republicii Serbia. Nu ne este frică de Rio Tinto. Suntem aici pentru oameni şi ţara noastră”, a declarat premierul sârb Ana Brnabić într-o conferinţă de presă televizată joi.

Răspunsul gigantului minier Rio Tinto nu a întârziat să apară. Compania şi-a exprimat dezamăgirea legat de abandonarea proiectului şi a criticat modul în care a fost purtat dialogul la nivel oficial. Mai mult decât atât, ar fi fost dedicaţi dezvoltării programului minier în conformitate cu reglementările sârbe şi internaţionale.

De-a lungul istoriei sale de aproape 150 de ani, Rio Tinto s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie, degradare a mediului şi abuzuri ale drepturilor omului în siturile sale miniere.