- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CSAT a avizat favorabil bugetele de siguranţă naţională. Preşedintele Iohannis, nemulţumit de bugetul de stat: "Este problematic, prea optimist, supraevaluat"
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că CSAT a dat marţi aviz favorabil bugetelor de siguranţă naţională, dar a criticat proiectul de buget în ansamblu, pe care l-a numit "problematic", "prea optimist", "supraevaluat". Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-au reunit marţi la Palatul Cotroceni, pentru discuţii despre dimenisiunea bugetelor pe 2017 ale instituţiilor de siguranţa naţională.
"Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care doreşte să-l trimită în Parlament. Acest buget pe care guvernul l-a pregătit şi este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creştere foarte mare a cheltuielilor şi după părerea specialiştilor şi după părerea mea, acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat fără să existe o explicaţie pertinentă pentru această creştere foarte mare, vorbim de o creştere în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va creşte, lucru pe care ni-l dorim cu toţii, o creştere atât de mare este greu de realizat. În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele în domeniul securitate naţională în unele zone au fost scăzute", a declarat preşedintele, la finalul consiliului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Iohannis a precizat că bugetul de 2% alocat Apărării corespunde angajamentelor în vigoare şi că este important "ca banii să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung". El a precizat că bugetul Internelor este aproximativ acelaşi cu cel din 2016 şi că bugetele serviciilor de informaţii au scăzut cu aproximativ zece la sută.
"Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare şi este important de subliniat că acest buget trebuie şi executat cu folos pentru România şi pentru securitatea naţională a României. Este extrem de important că aceşti banii alocaţi MApN să fie folosiţi pentru programe de dotare pe termen lung care realmente duc la o modernizare a dotării în România. Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zona foarte apropiată cu cel de anul trecut", a spus preşedintele.
În final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate naţională. "Important de reţinut, guvernul prin primul ministru şi Ministrul Finanţelor s-a angajat că la rectificarea bugetară să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului. Cu această remarcă a fost avizat proiectul de buget", a mai spus Klaus Iohannis.
Update 12:54 Premierul Sorin Grindeanu participă la prima sa şedinţă de CSAT.
Mai sunt prezenţi, în calitate de membri ai CSAT: ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul de Externe, TeodoR Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.
La şedinţă mai participă directorul Serviciului Roman de Informaţii - Eduard Hellvig, directorul interimar al Serviciului de Informaţii Externe - generalul Silviu Predoiu, şeful Statului Major General -generalul Nicolae Ciucă şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.
Discuţia va avea loc în contextul în care au avut loc schimburi de replici pe tema bugetelor instituţiilor care ţin de siguranţa naţională, preşedintele Klaus Iohannis fiind nemulţumit de construcţia proiectului de buget pe 2017.
Bugetele instituţiilor ce ţin de siguranţa naţională, discutate marţi în şedinţa CSAT
Este prima şedinţă CSAT la care participă membrii cabinetului Sorin Grindeanu, în plin scandal legat de proiectele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, precum şi după dispariţia lui Sebastian Ghiţă. Astfel, din noua structură CSAT fac parte ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul de Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan. La şedinţă mai participă directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.
''Proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de către Guvern, a fost primit, în această după-amiază, la Secretariatul CSAT. În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru marţi, 31 ianuarie a.c., ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget'', se arată în comunicatul transmis vineri de Administraţia Prezidenţială.
Discuţia va avea loc în contextul în care au avut loc schimburi de replici pe tema bugetelor instituţiilor care ţin de siguranţa naţională, preşedintele Klaus Iohannis fiind nemulţumit de construcţia proiectului de buget.
''Atrag atenţia că această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional. În acest sens, asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României. Reamintesc că, în baza cadrului juridic actual, proiectele de buget din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească avizul CSAT înainte de a fi aprobate de către Guvern. (...) Când în joc se află interesul României, nu doar cel de azi, ci interesul nostru pe termen lung, scăderea bugetelor din domeniul securităţii naţionale ar însemna un atentat la siguranţa românilor'', a atras atenţia şeful statului, referindu-se la bugetul Ministerului Apărării Naţionale şi al serviciilor secrete, unde Guvernul a făcut tăieri.
Potrivit unor surse din PSD, Executivul va merge înainte cu proiectul de buget indiferent de rezultatul deciziilor din CSAT. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seară, că Guvernul nu îşi va schimba punctul de vedere referitor la buget în şedinţa CSAT, afirmând că în calitate de şef al guvernului nu a cerut altceva decât ce s-a întâmplat acum un an.
"Noi n-am cerut altceva decât ce s-a întâmplat acum un an, nu tratament diferit, şi poate că acel comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, de după şedinţa de guvern, a indus în eroare foarte multă lume. Ca date de intrare, lucrurile stau în felul următor: în 2015, în 9 decembrie s-a ţinut şedinţa de guvern, fără aviz CSAT, în care s-a adoptat proiectul de buget şi a fost trimis în Parlament. În 10 decembrie a fost CSAT. Tot ceea ce am sperat eu, ca şef al guvernului, am sperat la un tratament egal cu cel de anul trecut. Să pot să trimit spre Parlament bugetul (…) ", a spus premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3.
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat săptămâna trecută că avizul CSAT este consultativ.
Potrivit legii de organizare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens, hotărîri care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă. CSAT avizează şi proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
Potrivit unei decizii CCR din 2008, ''nici prevederile constituţionale ale art. 119, invocate în susţinerea cererii, referitoare la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care «organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii» , şi nici vreun alt text constituţional nu se referă la avizarea actelor normative iniţiate sau emise de Guvern, în sensul condiţionării emiterii lor numai după obţinerea vreunui aviz''.
În prima variantă de buget, publicat pe 23 ianuarie, SRI avea alocat un buget de 1,88 miliarde de lei, dar în proiectul actual acesta a scăzut la 1,70 miliarde de lei. Pentru 2016, SRI a avut un buget alocat de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu 19,37% faţă de 2015, când bugetul a fost de 1,55 miliarde de lei.
Ministerul Apărării, în schimb, a primit 16,3 miliarde de lei prin noua formă a proiectului de buget, faţă de 11,02 miliarde de lei în vechea formă. Bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) nu a fost modificat, rămânând la 247,06 milioane de lei. Administraţia Prezidenţială, de asemenea, are un buget redus de la 46,3 milioane de lei în forma iniţială la 41 de milioane de lei în forma actuală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO