Cseke Attila: Un angajat MDLPA din construcţii, de 11 ori mai productiv decât cel de la ANL

Publicat: 03 04. 2025, 12:14
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, participa la o conferinta de presa cu ocazia incheierii activitatii 'Saptamana Protectiei Civile', organizata in contextul celor 92 de ani de Protectie Civila in Romania, la sediul Ministerului Afacerilor Interne din Bucuresti, marti, 4 martie 2025. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cseke Attila a anunţat reorganizarea Ministerului Dezvoltării. Vor fi desfiinţate 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, restul fiind vacante.

Cseke Attila spune că „interesul Guvernului şi interesul Ministerului Dezvoltării şi al ministrului Dezvoltării este acela de a avea resurse financiare, pentru a face investiţii. Dacă aceste resurse financiare nu sunt disponibile şi pentru că avem cheltuieli cu salariile mari, atunci până la urmă nimeni nu câştigă nimic”.

Întrebat ce rezolvă desfiinţarea unor posturi care oricum erau vacante, ministrul a răspuns: „Eliminarea posturilor vacante rezolvă următoarea chestiune: că nu se vor mai face angajări, pentru că nu ai pe ce să angajezi, indiferent despre cine ar fi vorba, despre ce ministru ar fi vorba, dacă în structura organizatorică nu ai posturi vacante, nu poţi să angajezi. Dar mai importantă aici este reforma de substanţă, adică dacă mă refer la ANL, pe lângă problema apărută în ultimii ani, cea legată de implementarea unor programe care sunt deficitare la ANL, în perspectivă, avem pentru prima dată în CE un comisar european pentru domeniul Locuirii, care este un domeniu deficitar la nivelul UE”.

Cseke Attila spune că lucrurile trebuie eficientizate la ANL: „În cadrul acestei analize, am făcut şi o evidenţiere, dacă vreţi, cât produce un angajat la Ministerul Dezvoltării şi la ANL, având ambele instituţii programe de construire de locuinţe, un om care se ocupă de acest lucru cât produce, care e productivitatea muncii. Dacă la ANL, o persoană gestionează construirea a 68 de unităţi locative, la Ministerul Dezvoltării o persoană gestionează construirea a 774 de unităţi locative. Aceasta este eficienţa muncii astăzi, o persoană din minister care gestionează construcţii de locuinţe e mai productivă de 11 ori decât o altă persoană care e pe acelaşi segment la ANL şi atunci, lucrurile trebuie eficientizate”.

Întrebat dacă se aşteaptă la o rezistenţă masivă din partea oamenilor din sistem, ministrul Dezvoltării a răspuns: „Din ceea ce s-a întâmplat de obicei, atunci când s-au mai făcut restructurări, au fost şi procese şi litigii, dar pur şi simplu, dacă suntem responsabili şi ne pregătim nu numai pentru ziua de astăzi, ci în perspectiva anilor care vin şi ceea ce poate să aducă România din aceste fonduri europene, atunci trebuie să facem acest pas. Este dreptul oricărui cetăţean de a intra într-un litigiu cu statul român, nu pot să împiedic acest lucru, dar vom merge înainte cu această eficientizare, în mod clar”.

El precizează că „nu se oferă plăţi compensatorii, nu este o concediere colectivă, legea exceptează de la concedierea colectivă restructurările din domeniul instituţiilor publice”.