„Noi socotim că avem această problemă sensibilă (n.red. legat de aderarea la Spaţiul Schengen). Ea trebuie tratată şi la nivel bilateral, prin schimb de informaţii actualizate cu privire la stadiul nostru de pregătire. Socotim că suntem gata, avem sprijinul unei majorităţi de state membre. Raportul de ţară a fost adoptat în Grupul Sche-eval, aşteptăm şi un aviz favorabil de la Parlamentul European. Deci, din punctul nostru de vedere suntem gata. Ne interesează să deschidem o discuţie sinceră, cu toate argumentele pe masă, în format UE27. Şi am convenit să facem acest lucru la Bruxelles, în COREPER (n.red; Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi, structură formată din şefii sau adjuncţii şefilor de misiune ai statelor membre care se reunesc săptămânal pentru armonizarea poziţiilor naţionale în teme europene), astfel încât să putem gestiona împreună această chestiune europeană, pentru că toate statele membre, inclusiv România, au interesul ca frontierele UE să fie foarte bine gestionate astfel încât să oprim eficient toate fluxurile de imigranţi ilegali, de trafic şi de crimă organizată”, a spus Baconschi.
Ministrul a ţinut să sublinieze că din perspectiva României, aderarea la Schengen poate avea loc imediat şi şi-a exprimat speranţa că prin discuţii deschise, în format european, va fi degajat un termen pentru aderare.
Baconschi a reamintit totodată că Germania a propus o aderare graduală la Schengen, prin care să se ridice mai întâi controlul la frontiera aeriană. „Nu am respins acest concept pentru că de câte ori apare o dificultate în interioriul UE, se construieşte un compromis pentru depăşirea ei”, a spus Baconschi.
El a precizat că există o preocupare pentru securitatea colectivă pe care şi România o împărtăşeşte. „Evoluţiile recente din sudul Mediteranei au crescut îngrijorările în anumite state europene, inclusiv în Franţa, cu privire la riscurile imigraţiei ilegale astfel încât trebuie să înţelegem reciproc sensibilităţile fiecărui partener din UE şi să găsim cele mai bune metode pentru a construi un calendar clar şi în acelaşi timp o soluţie de compromis”, a explicat ministrul.
România are vocaţia aderării la Schengen, în viziunea Franţei, a declarat, marţi, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, adăugând însă că Bucureştiul mai are de făcut progrese pentru îndeplinirea condiţiilor necesare integrării.
Ministrul francez a evitat însă să precizeze concret ce măsuri mai trebuie adoptate.
Unul dintre subiectele asupra cărora există divergenţe serioase între paris şi Bucureşti este aderarea României la Schengen. Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis, în luna decembrie, Comisiei Europene, o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind, de asemenea, adresată preşedinţiei belgiene a UE de la acel moment şi Ungariei, care a preluat preşedinţia la 1 ianuarie.
Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au apreciat, în scrisoarea transmisă CE, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar trebui discutată „când cele două state vor începe progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate şi a reformei”. „Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen”, scriau cei doi miniştri.