Cseke: Moţiunea pe Sănătate e contradictorie, critică măsuri ale lui Bartoş, Nicolăescu şi Bazac

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a apreciat, luni, că în moţiunea simplă a USL sunt criticate măsuri ale foştilor miniştri Bartoş, Nicolăescu şi Bazac şi că documentul conţine contradicţii generate de necunoaşterea legislaţiei şi de alăturarea a "doi vectori politici divergenţi" - PSD şi PNL.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Cseke: Moţiunea pe Sănătate e contradictorie, critică măsuri ale lui Bartoş, Nicolăescu şi Bazac

Cseke: Moţiunea pe Sănătate e contradictorie, critică măsuri ale lui Bartoş, Nicolăescu şi Bazac (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Faţă de moţiunea anterioară, de la Senat, tot pe problematica domeniului Sănătăţii, există un progres pentru că, la momentul respectiv, am apreciat că textul de la Senat e un exemplu aproape perfect de incoerenţă. Prezenta moţiune o depăşeşte pe cea anteriaoră la aceste capitole", a spus Cseke.

El a arătat că la incoerenţa moţiunii se adaugă "contradicţiile evidente" generate nu doar de necunoaşterea legislaţiei în domeniu, ci şi de "compilaţia" care a rezultat din alăturarea a două componente scrise sub influenţa unor vectori politici divergenţi.

"Contradcţiile sunt evidente: mi se pare cel puţin ciudat, aş spune chiar hilar, să critici alocarea a 3% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile de administrare ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, când această prevedere există de la intrarea în vigoare a Legii 95/2006 promovată de ministrul Nicolăeascu", a spus actualul ministru al Sănătăţii.

Cseke a vorbit şi de faptul că, în 2009, când ministru era Ion Bazac, sumele alocate pentru medicina primară au scăzut cu cel mai mare procent, respectiv 35%.

Totodată, Cseke a citat din fostul ministrul al Sănătăţii, Daniela Bartoş, care afirma că, din cele 467 de spitale existente în ţară, peste o sută ar putea fi transformate sau desfiinţate fără ca asistenţa medicală să aibă de suferit, dar şi din ministrul Ion Bazac, care preciza că România are de trei ori mai multe spitale decât are nevoie iar soluţia este restructurarea, pentru că e nevoie de maxim 150 de spitale.

"Atenţie, stimaţi colegi de la PSD: sabia pe care o învârtiţi deasupra capului are două tăişuri, iar cel mai ascuţit dintre ele e îndreptat spre dumneavoastră", a spus Cseke.

El a solicitat opoziţiei să critice când este de critcat, dar să şi vină cu soluţii dacă are o altă viziune.

"Moţiunea e un drept al opoziţiei pe care îl voi respecta întotdeauna, dar trebuie să fim totuşi atât de maturi toţi cei care am condus acest minister şi am avut tangenţă cu problemele multiple ale sistemului sanitar să criticăm când e de criticat, dar să şi venim cu soluţii dacă avem altă viziune. Altfel, întotdeauna moţiunile pe sănătate vor rămâne un demers strict politic, iar sistemul sanitar românesc şi noi înşine, ca beneficiari, vom avea numai de suferit", a conchis Cseke.

Plenul Camerei Deputaţilor a început, luni, dezbaterea moţiunii simple depuse de USL pe tema Sănătăţii, intitulată "Sistemul sanitar din România - alarmă de cod roşu".

La şedinţa de plen sunt prezenţi 201 deputaţi, 131 fiind absenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici