CSM: A venit timpul să vorbim şi despre responsabilizarea puterilor legislativă şi executivă

Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, susţine că, pe fondul discuţiilor despre responsabilizarea magistraţilor şi în contextul criticilor la adresa sistemului judiciar, ar trebui să se dezbată şi responsabilizarea puterilor legislativă şi executivă, dând ca argument legile salarizării din educaţie.

5 afișări

Dumbravă le-a cerut, în discursul rostit cu ocazia Zilei Justiţiei, colegilor lui din sistemul judiciar să reacţioneze la criticile "nemeritate, generale şi populiste" făcute la adresa justiţiei, amintindu-le pe cele mai recente venite dinspre preşedinte, şi a afirmat că "răul cel mai mare al României" nu este Justiţia, ci legislativul.

"Recent, preşedintele ţării a acuzat in corpore judecătorii şi procurorii, Justiţia în general, de incompetenţă şi desfăşurare de activităţi politice, de arestări nelegale şi a făcut afirmaţii foarte grave, comparând magistraţii cu cerşetorii", a spus Dumbravă.

El a respins afirmaţia conform căreia "răul cel mai mare al României este, azi, Justiţia". Pe acelaşi criteriu ca şi cel invocat în sprijinul afirmaţiei făcute de preşedintele Băsescu, cel al condamnărilor României la CEDO, Dumbravă afirmă că "răul cel mai mare e în altă parte".

"Dacă e să vorbim, totuşi, de responsabilizare, de răspundere disciplinară pentru magistraţi, cred că a sosit momentul să punem în dezbatere publică responsabilizarea şi a celorlalte puteri constituite în stat, a puterii legislative şi executive din perspectiva culpei de care suntem acuzaţi. Azi, 1 iulie 2011, spre exemplu, Uniunea Naţională a Judecătorilor dă publicităţii un alt studiu care relevă un carambol legislativ, promulgat ca atare de Preşedintele României, respectiv Legea 221 din 2008, referitoare la salariile cadrelor didactice. Aceasta lege, care a fost modificată prin ordonanţe de urgenţe ce au fost declarate neconstituţionale la rândul lor, a costat statul român peste un milion de euro cheltuielile de gestionare, adică costurile materiale şi umane (primă instanţă şi recurs – dosare, citaţii, timpul alocat personalului de justiţie), cu specificarea că aici nu intră cheltuielile de judecată la care a fost obligat statul şi nici sumele de bani pe care statul român este obligat să le returneze cadrelor didactice. Şi exemplele pot continua: legile fondului funciar, reglementările caselor naţionalizate, taxa de poluare", a spus Horaţius Dumbravă în discursul rostit vineri, la Institutul Naţional al Magistraturii, cu ocazia Zilei Justiţiei.

Dumbravă admite totuşi că "importantă nu e acuza, ci prevenţia". "Altfel nu vom progresa niciodată", conchide acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici