- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.01.2014, 16:09)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM: Afirmaţiile premierului au afectat în mod direct întreg sistemul judiciar
Afirmaţiile premierului de după condamnarea lui Năstase au afectat nu doar imaginea unei instanţe sau a unor parchete, ci a întregului sistem judiciar, au încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, având ca efect scăderea încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar, arată CSM.
Urmărește
681 afișări
CSM: Afirmaţiile premierului au afectat în mod direct întreg sistemul judiciar (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Conform concluziilor raportului Inspecţiei Judiciare, însuşit joi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul Victor Ponta, prin afirmaţiile făcute într-o emisiune TV după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, "a depăşit limitele admisibile ale discursului public politic".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
"Prin opiniile exprimate de primul ministru în exerciţiu, în cadrul emisiunii din data de 06.01.2014 difuzată de postul de televiziune România TV, în sensul că domnul Adrian Năstase 'este un condamnat politic', sau comparaţia de genul 'cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko' ori 'domnul Fenechiu n-ar fi fost condamnat
niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL' s-a creat impresia că activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se desfăşoară cu încălcarea principiului legalităţii procesului penal, consacrat de art. 2 Cod procedură penală, potrivit căruia, organele judecătoreşti trebuie să respecte drepturile procesuale ale parţilor şi să le asigure exercitarea lor", arată CSM, cu referire la raportul Inspecţiei Judiciare pe acest subiect.
Mai mult, inspectorii judiciari au concluzionat că, prin declaraţiile premierului, s-a indus ideea că judecătorii instanţei supreme răspund la comenzi politice, respectiv că justiţia penală în procesul ce-l viza pe Adrian Năstase se face cu încălcarea principiului egalităţii părţilor în procesul penal.
"Afirmaţia nereală potrivit căreia 'dacă aceiaşi judecători de la Curtea Supremă în unanimitate te achita, după care aceiaşi te condamna e o chestie ciudată' are drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a sistemului judiciar, cu un impact profund negativ asupra justiţiabililor, de natura a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a amplifica nemulţumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară", mai arată CSM.
Potrivit sursei citate, discursul lui Victor Ponta are rolul de a submina autoritatea judecătorească şi de a aduce atingere independenţei sistemului judiciar.
"S-a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta făcute în cadrul emisiunii 'Ora de vârf' la postul România TV din data de 6 ianuarie 2014 au afectat imaginea şi independenţa procurorilor din cadrul DNA, fiind de natură să contribuie la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic, sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată, deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor", menţionează raportul IJ, citat de CSM.
Declaraţiile premierului despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, prezentat joi, în Plenul CSM.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit raportul Inspecţiei Judiciare, decizia fiind luată cu majoritate de voturi.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta.
În sesizarea transmisă Inspecţiei Judiciare, Secţia pentru judecători a CSM arăta că declaraţiile premierului au caracter politic, "iar în raport cu principiul separaţiei puterilor în stat, Consiliul nu poate interveni în disputele de natură politică".
Inspecţia Judiciară a analizat şi dacă sunt întârzieri nejustificate în verificarea sesizărilor trimise la DNA de Corpul de control al premierului, după ce Victor Ponta a spus că pentru ilegalităţi reclamate de Guvern privind acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există răspuns de la Parchet.
Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.
În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat, la Digi 24, că este de acord cu afirmaţia premierului Victor Ponta, potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.
"Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească - că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură - nu se poate afla decât în trei situaţii: este pronunţată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, şi atunci este o hotărâre legală şi temeinică, ori este pronunţată în contradicţie cu probele de la dosar şi atunci este o hotărâre nelegală şi netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunţată fără probe sau contra probelor de la dosar şi atunci trebuie să-mi spuneţi dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă", a spus Dan Şova, la Digi 24.
Şova a precizat că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.
Membrii Plenului CSM au decis, joi, să nu sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile făcute de Dan Şova, în emisiunea televizată, despre condamnarea la patru ani de închisoare a lui Adrian Năstase.
În schimb, CSM a hotărât să conexeze aceste afirmaţii, precum şi unele declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, la raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile premierului Victor Ponta, despre acelaşi subiect, respectiv că Adrian Năstase a fost condamnat politic.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ponta îşi menţine declaraţiile în privinţa condamnării lui Adrian Năstase: "Este o realitate. Nu am voie să spun realităţi?"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe