CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG 23/2020: Referendumul din 2019, încălcat

CSM a transmis, joi, Avocatului Poporului o solicitare referitoare la sesizarea Curţii Constituţionale (CCR), în legătură cu OUG 23/2020, magistraţii arătând că Guvernul „şi-a arogat o competenţă de legiferare cu încălcarea voinţei majoritare exprimată ca urmare a referendumului din anul 2019”.

Urmărește
3920 afișări
Imaginea articolului CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG 23/2020: Referendumul din 2019, încălcat

CSM cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG 23/2020: Referendumul din 2019, încălcat

„Secţia pentru judecători apreciază că răspunderea disciplinară a magistraţilor, ca element component al statutului acestora, se circumscrie sferei de reglementare cu privire la care este interzisă adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ca urmare a organizării şi desfăşurării referendumului naţional din data de 26 mai 2019. Prin urmare, Guvernul României şi-a arogat o competenţă de legiferare cu încălcarea voinţei majoritare exprimată ca urmare a referendumului din anul 2019, confirmată de Curtea Constituţională”, conform unui comunicat transmis, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia subliniază, de asemenea, că la adoptarea actului normativ, Guvernul României nu a respectat procedura de legiferare în ceea ce priveşte avizele legale necesare adoptării unui act normativ, astfel cum aceste dispoziţii au fost interpretate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României.

„Astfel, având în vedere incidenţa O.U.G nr. 23/2020 în ceea ce priveşte activitatea autorităţii judecătoreşti, prin reglementarea unei abateri disciplinare în cazul judecătorilor care soluţionează o anumită categorie de litigii, se impunea solicitarea avizului CSM, nerespectarea acestei obligaţii fiind contrară dispoziţiilor art. 1 alin. (5) din Constituţie.”, conform sursei citate.

Totodată, Secţia apreciază că soluţia normativă în discuţie este în conflict cu dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa judecătorilor, urmând ca aceştia să răspundă disciplinar pentru nerespectarea „dispoziţiilor cuprinse de lege privind soluţiile ori măsurile ce pot fi dispuse”, eliminând posibilitatea ca judecătorul să interpreteze normele de drept aplicabile în considerarea situaţiei dintr-o speţă concretă.

„Secţia pentru judecători reţine că modul de redactare a abaterii disciplinare prevăzută de O.U.G nr. 23/2020 este ambiguu, neputându-se stabili conduita de urmat de către judecătorii care soluţionează litigii în materia achiziţiilor publice, existând riscul suprapunerii reglementării în procesul de interpretare cu alte abateri disciplinare reglementate de dispoziţiile Legii 303/2004”, menţionează sursa citată.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă „dezacordul ferm” faţă de modalitatea de adoptare de către Guvernul României a O.U.G nr. 23/2020, cu încălcarea rezultatului referendumului din anul 2019 şi a independenţei judecătorilor, „eludând totodată posibilitatea de exprimare atât a avizului Consiliului anterior adoptării, cât şi a oricărei opinii a corpului profesional al judecătorilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici