CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării/ Ministrul Muncii: Preşedintele nu are niciun motiv să retrimită legea salarizării

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis cu majoritate de voturi, în şedinţa de luni, trimiterea unei scrisori către preşedintele Klaus Iohannis, prin care solicită întoarcerea legii salarizării în Parlament, au declarat surse din cadrul CSM pentru Mediafax. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, luni, că este normal ca CSM să-i ceară preşedintelui să retrimită legea salarizării în Parlament pentru că în instituţie sunt reprezentaţi procurorii în proporţie de 50%, afirmând că dacă legea este retrimisă, va fi votată în aceeaşi formă.

Urmărește
3241 afișări
Imaginea articolului CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării/ Ministrul Muncii: Preşedintele nu are niciun motiv să retrimită legea salarizării

CSM cere preşedintelui Iohannis să întoarcă în Parlament legea salarizării

Surse din cadrul Consiliul Superior al Magistraturii au declarat că plenul CSM a decis luni transmiterea unei scrisori către preşedintele României prin care să solicite întoarcerea legii salarizării în Parlament pentru "dezbateri reale", având în vedere diferenţele salariale dintre magistraţii de la judecătorii şi parchetele de pe lângă aceste instanţe şi ceilalţi.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat, luni, nu ar trebui să existe diferenţe financiare între judecători şi procurori, acesta fiind motivul pentru care a cerut instanţei supreme, Avocatului Poporului şi preşedintelui României sesizarea Curţii Constituţionale pe legea salarizării.

"Statutul de magistrat independent profesional al procurorului nu poate fi pus sub semnul întrebării. Nu se poate face o discriminare între diverse categorii de magistraţi. Puteţi vedea detaliat modul în care am motivat scrisoarea publică pe care am trimis-o la diverse instituţii şi sunt sigur că această problemă va fi clarificată în spiritul deciziilor Curţii Constituţionale", a declarat Augustin Lazăr.

Întrebat cum comentează faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să nu sesizeze Curtea Constituţională în ceea ce priveşte legea salarizării unitare, Augustin Lazăr a precizat că el nu a văzut nicio motivare.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, despre demersul CSM: Preşedintele nu are niciun motiv să retrimită legea salarizării

CMS are dreptul să ceară să se verifice neconstituţionalitatea legii? Din punctul meu de vedere doar membrii Parlamentului, au acest drept, Avocatul Poporului şi ÎCCJ. Este normal ca CSM să aibă această poziţie, având în vedere că în CSM sunt reprezentaţi procurorii în proporţie de 50%. (…)Dumnealor spun că sunt magistraţi şi unii şi alţii şi eu vă spun că şi judecătorul de judecătorie faţă de cel de tribunal sau de curte de apel au grade de salarizare diferite şi sunt tot magistraţi. (…) Eu cred că preşedintele Klaus Iohannis nu are nici un motiv să retrimită legea (salarizării-n.r.) în Parlament. De altfel, noi pe zi ce trece demontăm toate aceste minciuni, inclusiv că s-au crescut salariile doar la demnitari şi culmea este că la demnitari scad şi la toţi ceilalţi bugetari au crescut salariile (…)”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, solicitată să comenteze demersul CSM.

Ministrul Muncii a afrmat că legea salarizării va fi votată în aceeaşi formă dacă va fi retrimisă de preşedinte în Parlament.

Chiar dacă preşedintele retrimite legea în Parlament ea se va vota la fel. Singurul lucru care se poate întâmpla, dar pe care bănuiesc că nu îl vrea preşedintele României, este că nu se va mai aplica de la 1 iulie şi noi credem că cei din administraţia locală aşteaptă deja această lege ca să intre pe noua grilă de salarizare, iar în ceea ce priveşte motivele de neconstituţionalitate ale legii, ele nu există”, a spus Olguta Vasilescu.

În urmă cu trei zile, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să nu sesizeze Curtea Constituţională pe legea salarizării, aşa cum ceruseră Augustin Lazăr şi Asociaţia Procurorilor, precizând că nu sunt întrunite condiţiile pentru sesizare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici