CSM: Declaraţiile lui Ponta referitoare la condamnarea lui Dragnea au afectat independenţa justiţiei

Afirmaţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora judecătorii care au decis condamnarea lui Liviu Dragnea ar fi fost arestaţi dacă l-ar fi achitat în dosarul "Referendumul", au afectat independenţa sistemului judiciar, a stabilit, luni, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului CSM: Declaraţiile lui Ponta referitoare la condamnarea lui Dragnea au afectat independenţa justiţiei

Liviu Dragnea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşi, în şedinţa de plen, raportul inspectorilor judiciari în cazul afirmaţiilor premierului Victor Ponta, susţinute telefonic în cadrul emisiunii "Ora de vârf" din 1 iunie 2015, difuzată pe postul România TV, referitoare la activităţile desfăşurate de magistraţii investiţi cu soluţionarea unor cauze penale.

Membrii plenului CSM au stabilit că declaraţiile făcute atunci de Victor Ponta "sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

Verificările au fost făcute de Inspecţia Judiciară în urma unei solicitări din 2 iunie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

"Inspecţia Judiciară a apreciat că afirmaţiile domnului Victor Ponta, prim ministru al României, în sensul că judecătorii care au fost investiţi cu soluţionarea cauzei penale privindu-l pe domnul Liviu Dragnea ar fi fost arestaţi dacă ar fi pronunţat o soluţie de achitare, precum şi că procurorii acţionează în mod abuziv, pot fi apreciate ca o încălcare a obligaţiei ce îi revine şefului executivului de a asigura toate condiţiile pentru respectarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor, precum şi a hotărârilor pronunţate de instanţele de judecată şi a soluţiilor adoptate de procurori", potrivit CSM.

De asemenea, inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile premierului potrivit cărora judecătorii pronunţă hotărâri sub presiune şi de teama de a nu fi arestaţi, sau că dacă pronunţă hotărâri de achitare a unor inculpaţi, suportă consecinţe, acreditează ideea lipsei de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor şi decredibilizând activitatea procurorilor, "întrucât induc opinia că aceasta se desfăşoară în afara cadrului legal, interferând cu sfera politică şi serveşte unor scopuri oculte".

"Prin prisma funcţiei înalte în stat pe care domnul Victor Ponta o deţine, aceea de şef al puterii executive, s-a apreciat că declaraţiile sale au un puternic impact asupra opiniei publice şi sunt de natură să submineze încrederea cetăţeanului în corectitudinea şi eficienţa actului de justiţie, întrucât acreditează ideea lipsei totale de independenţă şi imparţialitate a magistraţilor", a mai arătat CSM.

Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile premierului au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

Victor Ponta arăta, în 1 iunie, întrebat la finalul unei emisiuni la România TV despre condamnarea lui Dragnea, că el nu are voie să vorbească despre justiţie, după care a afirmat, ironic, că în acest moment există o singură putere, "iar noi ceilalţi, Guvern, Parlament, Preşedinte, facem şi noi ce putem". Ponta a continuat, spunând în aceeaşi notă: "Aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea, dacă cumva îl achitau pe Dragnea, cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare".

Premierul a vorbit, la acelaşi post de televiziune şi despre Dan Şova. "Este vorba de un singur lucru - un om, cum îl cheama pe el, Şova, cere ca să fie judecat. Şi nimeni nu înţelelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Şova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică", a spus atunci preşedintele PSD.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Victor Ponta a fost întrebat despre declaraţiile făcute de fostul judecător şi fost membru CSM Toni Neacşu, conform cărora erata din 2012, privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii Curţii Constituţionale, ci de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, de fosta şefă a CSM Oana Schmidt Hăineală, fostul şef al DNA Daniel Morar şi de fosta şefă a DIICOT Alina Bica.

"Am văzut şi eu ce a spus domnul Neacşu şi pot să vă spun că în mare parte are dreptate", a comentat premierul Ponta, referitor la afirmaţiile lui Neacşu.

În 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, decizia luată de instanţa supremă nefiind definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici