CSM nu a aprobat desfiinţarea SIIJ (Secţia specială). Procuror, către judecătoarea Baltag: „E suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”

  • CSM a avizat negativ proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ)
  • Procurorii şi judecătorii din CSM au avut păreri împărţite în privinţa utilităţii SIIJ
  • Votul a fost de 10 „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul
Urmărește
8436 afișări
Imaginea articolului CSM nu a aprobat desfiinţarea SIIJ (Secţia specială). Procuror, către judecătoarea Baltag: „E suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”

CSM nu a aprobat desfiinţarea SIIJ. Procuror către judecătoarea Baltag: „E suspectă preocuparea dvs. pentru DNA”

CSM a avizat negativ, azi, proiectul USR de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, cunoscută şi ca Secţia specială. Votul a fost: 10 membri „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul, potrivit unor surse din cadrul CSM.

Ca de obicei, dialogul dintre taberele opuse din CSM a fost unul acid.

Procuror Cristi Ban: Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii.

Judecătoarea Gabriela Baltag: E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică.

Cristi Ban: Vă rog să reţineţi suprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi.

Gabriela Baltag: O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?

Cristi Ban: Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA.

Judecătoarea Evelina Oprina: Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii.

Ulterior şedinţei, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a anunţat că va susţine proiectul de desfiinţare a SIIJ.”Voi susţine proiectul de desfiinţare a SIIJ. Declaraţie din Plenul CSM de astăzi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observaţii (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda şi data viitoare”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

Uniunea Salvati Romania (USR) a depus la inceputul acestei luni în Parlament doua proiecte de legi: unul pentru desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), şi unul de modificare a Legilor Justitiei astfel incat acestea sa fie puse in acord cu recomandarile Comisiei Europene, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia.

USR motivează că a depus acest nou proiect de lege pentru desfiinţarea Secţiei speciale, în condiţiile în care proiectul anterior depus a fost respins în Parlament de majoritatea controlată de PSD, iar "Guvernul PNL nu pare să se grăbească în demersul de desfiinţare a acestei structuri create la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida şi şantaja pe procurori şi judecători".

Ca reacţie la avizul negativ dat de CSM, deputatul USR Stelian Ion a spus că USR merge mai departe cu acest proiect în Parlament, întrucât votul CSM este consultativ. „Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea şi cine nu”, a comentat deputatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici