- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.08.2023, 15:35)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CSM, reacţie la măsurile fiscal-bugetare: pot genera disfuncţionalităţi majore în sistemul judiciar
Unele propuneri cuprinse în proiectul de act normativ privind măsurile fiscal bugetare pot genera disfuncţionalităţi majore în activitatea sistemului judiciar, transmite, luni, CSM, care cere să se prevadă expres că acestea nu se aplică în cazul instituţiilor din sistemul judiciar.
Urmărește
619 afișări
CSM, reacţie la măsurile fiscal-bugetare: pot genera disfuncţionalităţi majore în sistemul judiciar
Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la proiectul Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) subliniază că unele propuneri cuprinse în acest proiect de act normativ „pot genera disfuncţionalităţi majore în activitatea sistemului judiciar, fiind necesar să se prevadă expres că acestea nu se aplică în cazul instituţiilor din sistemul judiciar”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Astfel, una dintre propunerile prevăzute în proiect se referă la „anularea” posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.
„Aplicarea acestor dispoziţii în cazul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor ar crea premisele unui blocaj în activitatea judiciară, cunoscute fiind dificultăţile cu care acestea se confruntă în prezent, cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii a atras în repetate rânduri atenţia atât puterii executive, cât şi celei legislative. Reamintim că, la nivelul instanţelor judecătoreşti sunt vacante în prezent 1.127 de posturi de judecător, dintr-un total de 5.065 de posturi, iar la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3.040 posturi. Prin urmare, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător şi 29,70% din posturile de procuror”, potrivit CSM.
CSM arată că adoptarea măsurilor preconizate va duce la „desfiinţarea unor instanţe sau parchete”, care în prezent funcţionează exclusiv prin delegarea unor judecători sau procurori, în timp ce altele vor funcţiona doar cu unul sau doi judecători ori procurori, „fiind imposibilă asigurarea activităţii acestora cu respectarea tuturor exigenţelor impuse de lege (celeritatea, repartizarea aleatorie etc.)”.
„Un alt efect al desfiinţării („anulării”) posturilor vacante de la nivelul instanţelor şi parchetelor va fi imposibilitatea repartizării mai multor generaţii de auditori de justiţie de la Institutul Naţional al Magistraturii, care în prezent urmează deja cursurile de formare iniţială specifice. În mod similar, „anularea” posturilor vacante de grefieri din cadrul instanţelor şi parchetelor va bloca repartizarea cursanţilor actuali ai Şcolii Naţionale de Grefieri. În egală măsură, la nivelul sistemului judiciar nu va mai fi posibilă organizarea concursurilor de promovare efectivă la instanţele şi parchetele superioare, fiind blocată ascensiunea firească în carieră a magistraţilor. De asemenea, „anularea” posturilor vacante face imposibilă exercitarea atribuţiilor legale ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor, precum şi cariera magistraţilor, nemaifiind posibile măsuri precum transferul, detaşarea, delegarea acestora. În acelaşi context, nu poate fi ignorată nici situaţia gravă a Inspecţiei Judiciare, unde numărul mare de posturi vacante de inspector judiciar creează deja dificultăţi majore, care în niciun caz nu ar putea fi permanentizate printr-o măsură legislativă de natura celei preconizate”, arată CSM într-un comunicat de presă.
Tot astfel, potrivit CSM, se va duce la afectarea, prin măsurile din proiect, a activităţii Institutului National al Magistraturii şi a Şcolii Naţionale de Grefieri ce se va repercuta asupra capacităţii acestor instituţii de a asigura derularea procesului de formare profesională a personalului din sistemul justiţiei la standardele de calitate pe care le reclamă desfăşurarea corespunzătoare a activităţii judiciare.
„Nu în ultimul rând, afectarea structurii de personal a Consiliului Superior al Magistraturii s-ar repercuta asupra capacităţii acestei autorităţi publice de a-şi îndeplini atribuţiile complexe în domeniul carierei judecătorilor şi procurorilor şi al organizării şi funcţionării instanţelor şi parchetelor, prevăzute de lege în considerarea rolului constituţional de garant al independenţei justiţiei. În considerarea tuturor celor de mai sus, atragem atenţia că posturile vacante în prezent în sistemul judiciar nu reprezintă un surplus dispensabil, ci constituie expresia unei situaţii de criză cu care sistemul judiciar se confruntă de mult timp, soluţia firească pentru atenuarea acestei situaţii fiind nu aceea de eliminare a posturilor vacante, ci, dimpotrivă, aceea de ocupare a lor în cel mai scurt timp, pentru a atenua gravele dificultăţi cu care autoritatea judecătorească se confruntă ca urmare a lipsei de personal”, potrivit documentului citat.
Astfel, CSM arată că, prin prisma tuturor acestor considerente, dată fiind situaţia concretă a autorităţii judecătoreşti şi pentru a evita producerea unor consecinţe devastatoare, pe termen lung, asupra activităţii instituţiilor din sistemul judiciar, „este absolut necesar ca actul normativ preconizat a fi adoptat în perioada următoare să prevadă exceptarea expresă a sistemului judiciar de la aplicarea măsurii de anulare a posturilor vacante”.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe