CSM respinge criticile lui Băsescu: Vulnerabilităţile din justiţie există, dar sunt cazuri punctuale

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 30 iunie.)

Urmărește
12 afișări

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) respinge criticile preşedintelui Traian Băsescu la adresa justiţiei şi a corpului magistraţilor şi face apel la respect faţă de magistraţi, recunoscând totodată existenţa unor "vulnerabilităţi" în sistem, care ar trebui tratate drept cazuri punctuale.

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat din nou, miercuri, într-o emisiune la care a participat, că nicio justiţie din Uniunea Europeană nu a făcut ţării sale atâta rău cât a făcut justiţia din România ţării noastre.

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte limitele criticii publice a justiţiei, aşa cum au fost ele menţionate în decizia Curţii Constituţionale 435 din 2006, când s-a subliniat că justiţia este o valoare fundamentală a statului de drept şi are nevoie de încrederea cetăţenilor; de aceea, e necesară protejarea ei împotriva unor atacuri distructive lipsite de fundament serios, mai ales că magistraţii sunt ţinuţi de obligaţia de rezervă care-i împiedică să reacţioneze într-o anumită situaţie. În mod evident, libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă democraţiei constituţionale, însă ea trebuie să fie respectuoasă, chiar şi atunci când exprimă o atitudine critică fermă. Întrucât independenţa autorităţii judecătoreşti este garantată prin Constituţie, este imperioasă o protejare efectivă, în sens constituţional, a magistraţilor împotriva atacurilor şi denigrărilor de orice natură ar fi ele, aceasta cu atât mai mult cu cât magistraţii, care sunt lipsiţi de orice drept de replică în legătură cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui să poată conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă", se arată într-un comunicat de joi al CSM.

Membrii forului consideră că afirmaţiile de acest gen pot afecta principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

"Consiliul, componentă a autorităţii judecătoreşti, solicită celorlalte puteri şi autorităţi ale statului să manifeste rezervă în etichetarea întregului corp al magistraţilor şi totodată atrage atenţia că declaraţiile nenuanţate la adresa justiţiei sunt de natură a compromite încrederea cetăţenilor în acest pilon fundamental al statului de drept şi a slăbi autoritatea judecătorilor şi procurorilor", scriu cei de la CSM în documentul citat.

Pe de altă parte, aceştia recunosc existenţa unor "vulnerabilităţi" în activitatea sistemului judiciar, dar consideră că aceste cazuri "sunt punctuale" şi "trebuie tratate ca atare".

În încheierea comunicatului, CSM îşi manifestă din nou disponibilitatea de a intra într-un dialog constructiv cu celelalte autorităţi ale statului, în cadru instituţional, "în scopul găsirii soluţiilor adecvate pentru a evita unele derapaje de natură să creeze daune interesului public", invitând celelalte puteri să contribuie la creşterea încrederii publice în justiţie şi la consolidarea statului de drept.

În aceeaşi emisiune TV de miercuri seară, şeful statului a apreciat că noul CSM a produs o "dezamăgire totală" şi a criticat faptul că doi judecători tineri din Consiliu au cerut "cu mânuţa lor" la CC să nu se elimine din Constituţie prevederea legată de prezumpţia privind averile.

"Pentru mine dezamăgirea a fost totală. Îmi pusesem mari speranţe în echipa asta tânără care a venit la CSM. Doi judecători, fără să consulte CSM, au dat în numele CSM… Doi judecători din ăştia tineri, în care ne puneam toţi speranţe, au plecat cei vechi, a venit noua generaţie, cea care ţipa pe la televizor împotriva doamnei Bărbulescu, împotriva vechiului CSM", a declarat Traian Băsescu, reluând, practic, acuzaţii lansate în ultima perioadă la adresa noului CSM.

El a mai spus că cei doi judecători, "cu mânuţa lor", au dat scris la Curtea Constituţională să nu se elimine prezumpţia privind caracterul licit al dobândirii averilor.

"Ei cu mânuţa lor! Judecători pe care toţi românii îi vedeau la televizor acuzând pe judecătorii vechi, din vremea lui Ceauşescu, care erau în CSM", a mai afirmat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici