- Home
- Politic
- (26.09.2021, 21:27)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor: „Cu refacerea competenţei DNA pe anchetarea magistraţilor nu vom fi de acord”
- Despre refacerea coaliţiei de Guvernare, Csoma Botond, a declarat că trebuie găsită o soluţie de compromis.
- „Nu ştiu care va fi soarta coaliţiei. Nu există alternativă la această majoritate în acest moment. Nu cred că am putea forma o altă majoritate. Trebuie să găsim o soluţie de compromis ca să continuăm guvernarea. Este foarte important ca după congrese să refacem coaliţia. Nu ştiu dacă USR PLUS va renunţa la condiţia ca Florin Cîţu să plece din fruntea Guvernului. (...) România n-are nevoie de un scandal permanent. Au existat foarte multe probleme în coaliţie. Vă spun clar: nu din cauza SIIJ am ajuns aici!”
Urmărește
3708 afișări
FOTO udmr.ro
„Din cauza abuzurilor sistemice, n-am vrut să ne întoarcem la situaţia anterioară. Vrem desfiinţarea SIIJ, dar nu în varianta USR PLUS. Am propus ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General. (...) Aşa am putea avea judecători independenţi. Stelian Ion a avut aceeaşi retorică de anul trecut. Cred că domnul Stelian Ion a avut o abordare eminamente politică. A avut un slogan şi a spus că toată independenţa Justiţiei depinde de desfiinţarea SIIJ. Ceea ce este fals după părerea mea. Nu numai după părerea mea ci şi potrivit părerii multor colegi din UDMR. Această idee este falsă. Ministrul Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu magistraţii. Stelian Ion a vorbit în nişte termeni de Inspecţia Judiciară încât eu n-am crezut că un ministru al Justiţiei poate să spună asemenea chestiuni. Parcă Inspecţia Judiciară ar fi o bandă de hoţi sau o adunătură de corupţi. Aşa vorbea ministrul Justiţiei de multe ori de Inspecţia Judiciară care a făcut acel raport în 2019. (...) Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din Justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
(...) Am avut un dialog al surzilor, n-am făcut niciun pas înainte. Noi nu susţinem că deţinem adevărul absolut dar nimeni n-a venit cu o propunere mai bună decât a noastră. (...) Din acest motiv noi am propus prin acel amendament ca aceste dosare să meargă la Parchetul General. Pentru că nu dorim ca acele abuzuri să se repete. Cred că am avut o poziţie principială. Când i-am spus şi i-am amintit aceste chestiuni semnalate în raportul Inspecţiei parcă nici nu vrea să audă aceste argumente”, a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Botond: „Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiţie. Raportul CSM arată că foarte mulţi judecători nu au fost independenţi. (...) Putem discuta alte soluţii pe desfiinţarea SIIJ”
„Nu ştiu de ce nu au încredere în Parchetul General. Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiţie. Raportul CSM arată că foarte mulţi judecători nu au fost independenţi. Cu refacerea competenţei DNA nu vom fi de acord. Putem discuta alte soluţii pe desfiinţarea SIIJ. (...) PNL a fost la început aproape de poziţia USR PLUS. Apoi liberalii au fost de acord cu ce a susţinut UDMR. Liberalii sunt împărţiţi în privinţa desfiinţării SIIJ (...) SIIJ n-a avut o activitate bună, e criticabilă. Au fost unii interesaţi ca SIIJ să nu funcţioneze. SIIJ trebuia să facă mai mult ca să fie eficientă. Noi nu vrem ca magistraţii corupţi să nu fie anchetaţi. Noi nu vrem ca magistraţii să fie supuşi unor presiuni. Nu cred că marea corupţie din România este în magistratură. Stelian Ion spunea că lupta anticorupţie depindea de desfiinţarea SIIJ. Ce spunea Stelian Ion este o prostie. Marii corupţi nu sunt din rândul magistraţilor. Ce spunea Stelian Ion nu corespunde realităţii. (...) Raportul Inspecţiei Judiciare arată că foarte mulţi magistraţi au fost anchetaţi dar dosarele n-au fost trimise în instanţă. N-ar trebui să ajungem din nou la acest sistem de presiune”, a spus liderul UDMR.
Ce îi reproşează lui Stelian Ion
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor îi reproşează fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, lipsa de preocupare în privinţa adevăratelor probleme din Justiţiei:
„Pe legile Justiţiei, nu există proiectul. Ministrul Ion a venit doar cu un proiect pe avertizorul de integritate. Pe legile Justiţiei n-am avut nicio discuţie. Se vorbeşte doar la modul general de Legile Justiţiei. N-a venit nimeni cu propuneri punctuale pe Legile Justiţiei”.
„Domnul ministru Ion a spus ce a propus el ca ministru ca să rezolve aceste probleme cu degrevarea instanţelor? A fost ministru al Justiţiei 8 luni, a propus ceva? Nu e ridicol? Când era ministru, n-am discutat nimic de degrevarea instanţelor. Stelian Ion n-a venit cu nicio propunere. I-am propus lui Stelian Ion să ne ocupăm de degrevarea instanţelor. E ridicol să spui că este o problemă când tu ai fost ministru şi n-ai propus nicio soluţie”
„N-am discutat în coaliţie de această problemă. Legislativul n-a fost în stare să pună în acord legile cu deciziile CCR. Vedeţi câte probleme există în afară de desfiinţarea SIIJ? Nu, în coaliţie se discuta de agenda politică a USR PLUS! Se discuta şi agenda politică proprie a ministrului, nu agenda cetăţeanului.”
„Eu cred că ar trebui să ne consultăm cu CSM în problema schimbării modului de alegere a reprezentaţilor CSM. Domnul Stelian Ion s-a consultat cu CSM? Eu n-am văzut. Nu poţi ca ministru să proferezi atacuri la adresa Justiţiei. A fost un semnal important că CSM a aprobat raportul Inspecţiei Judiciare. Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu CSM. Alegătorii USR PLUS au crezut că succesul anticorupţiei chiar depinde de desfiinţarea SIIJ. USR PLUS n-a avut cum să bată în retragere la guvernare. 4 ani au avut acest discurs agresiv. Au spus că toţi suntem corupţi care nu suntem de acord cu ei. Că asta a susţinut USR PLUS: cei care nu sunt de acord cu ei sunt corupţi. Şi ei deţin adevărul absolut.”
În privinţa schimbării modului de numire a şefilor de Parchete, Csoma Botond, spune că în coaliţie nu s-a discutat această problemă: „Nu avem încă o poziţie în legătură cu acest subiect. N-am ajuns să discutăm cu USR PLUS această problemă. Politicul ar trebui să-şi păstreze un rol în numiri. Preşedintele României are cea mai mare legitimitate. Nu poţi să scoţi politicul total din această procedură. Pe avizul consultativ sau conform al Secţiei de Procurori din CSM nu avem încă o poziţie”
Trecerea Poliţiei Judiciare în subordinea Parchetelor a fost discutată pe scurt de liderii coaliţiei, însă liderul UDMR susţine că poliţiştii judiciari ar trebui să fie în subordinea parchetelor pentru a nu exista dubla comandă: „Este cumva logic ca Poliţia Judiciară să fie în acelaşi loc cu Parchetele. În coaliţie am discutat de 2 ori foarte scurt. Poliţia are această senzaţie că pierde competenţă. Dacă privim sistemic, cred că Poliţia Judiciară ar trebui să treacă la Parchete”
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Csoma Botond, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, că UDMR nu va fi de acord cu revenirea serviciilor secrete în cercetarea penală: „Nu cred că mai este posibil ca serviciile să se întoarcă în cercetarea penală, UDMR s-ar opune. În democraţie, urmărirea penală n-o fac serviciile de secrete. Sunt membru în comisia de control asupra SRI, am fost în Franţa şi în Italia, am discutat acolo cu şefii comisiilor şi cu şefii serviciilor de acolo. Când am întrebat dacă există o colaborare cu parchetele, s-au uitat la noi ca la felul 13. Prima oară nici n-au înţeles despre ce vorbim. Mai ales după decizia CCR, aşa ceva nu mai este posibil”
UDMR, spune liderul partidului, este de acord cu reformarea tuturor pensiilor speciale din România, însă partenerii de coaliţie nu spun adevărul în legătură cu intenţiile lor: „În coaliţie nu s-a luat nicio decizie. UDMR a spus de la început că trebuie tăiate toate pensiile speciale. Trebuie să existe o singură pensie: cea bazată pe contributivitate. Nu cred că este corect să abordăm selectiv problema. USR PLUS nu vrea să desfiinţeze toate pensiile speciale, a fost praf în ochi. USR PLUS a avut o abordare strict electorală. Cu tăierea pensiilor parlamentarilor, n-ai rezolvat absolut nimic. A dat bine, nu? Puteai să strângi voturi pe tema asta. UDMR în niciun caz nu blochează tăierea pensiilor speciale. ”
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe