- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.11.2010, 12:41)
- Claudiu PÂNDARU , , Claudiu PÂNDARU , ,
Cu 5 zile înainte de răpirea jurnaliştilor, ambasada SUA a trimis o notă despre terorism
Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism, la 25 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei jurnaliştilor români luaţi ostatici în Irak, relatează "Gândul", citând documente publicate de Wikileaks.
Urmărește
19 afișări
Cu 5 zile înainte de răpirea jurnaliştilor, ambasada SUA a trimis o notă despre terorism
Note cu acest subiect au mai fost transmise în timpul crizei şi pe 23 mai 2005, a doua zi după eliberarea celor trei jurnalişti români, precizează "Gândul".
Totodată, cotidianul citat arată că telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucureşti arată că România a intrat în sfera de interes constant a diplomaţiei americane abia la alegerile din 2004.
Dinspre Bucureşti, înainte de luna decembrie 2004, au existat doar două comunicări ce se regăsesc în dosarul Wikileaks: una în iunie 1995, referitoare la securitate naţională şi afaceri interne şi alta în iulie 2000, referitoare la inundaţii şi cooperare militară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
În decembrie 2004 s-a produs, efectiv, o "explozie" de comunicate dinspre Ambasada SUA, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din România. Astfel, 13 telegrame confidenţiale au fost expediate începând cu data de 10 decembrie, recordul de 6 telegrame fiind consemnat în 15 decembrie, la trei zile de la alegeri, când rezultatele finale arătau că Traian Băsescu a ieşit preşedinte aproape "la fotografie". Una dintre telegramele din 15 decembrie se referea, surprinzător, la terorişti şi combaterea terorismului.
În sinteza telegramelor secrete realizată de jurnaliştii britanici de la "The Guardian" (una din cele patru publicaţii cărora Wikileaks le-au pus la dispoziţie întreaga documentaţie referitoare la comunicările secrete ale diplomaţiei americane), se arată că, în data de 20 decembrie 2004, Ambasada SUA a transmis o telegramă cu informaţii biografice - foarte probabil referitoare la preşedintele nou ales, care era mult mai puţin cunoscut, până atunci, peste ocean, prin comparaţie cu contracandidatul său, Adrian Năstase. În plus, toate sondajele anterioare scrutinului îl creditaseră pe fostul premier cu prima şansă în faţa fostului primar al Capitalei.
Comunicările au continuat, în ritm susţinut, în lunile următoare şi în anii următori, o nouă intensificare producându-se în preajma alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009, când au fost transmise 23 de comunicări.
În primele luni ale anului 2005, telegramele secrete s-au axat pe subiecte foarte importante, cum ar fi "Acorduri militare şi defensive", "Asistenţă militară şi vânzări de armament", "Inteligenţă militară".
Pe 23 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei ostaticilor jurnalişti români în Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o nouă informare referitoare la terorism. Probabil este vorba despre ceva foarte important, întrucât în sinteza "The Guardian" este precizat atât indicativul pentru "Terorişti şi terorism" (PTER), cât şi cuvântul "terorism", spre deosebire de alte situaţii, în care este trecut doar indicativul PTER. Pe 28 martie au fost răpiţi jurnaliştii, dar o nouă informare cu indicativul PTER se transmite abia pe data de 8 aprilie, urmată de altele, în zilele de 27 aprilie, 12 mai, 13 mai, 23 mai (a doua zi după eliberarea jurnaliştilor) şi 26 mai. Ulterior, telegramele cu acest indicativ sunt transmise cu o frecvenţă mult scăzută, de 2-3 pe an.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe