- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.11.2010, 12:41)
- Claudiu PÂNDARU , , Claudiu PÂNDARU , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cu 5 zile înainte de răpirea jurnaliştilor, ambasada SUA a trimis o notă despre terorism
Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism, la 25 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei jurnaliştilor români luaţi ostatici în Irak, relatează "Gândul", citând documente publicate de Wikileaks.
Urmărește
18 afișări
Cu 5 zile înainte de răpirea jurnaliştilor, ambasada SUA a trimis o notă despre terorism
Note cu acest subiect au mai fost transmise în timpul crizei şi pe 23 mai 2005, a doua zi după eliberarea celor trei jurnalişti români, precizează "Gândul".
Totodată, cotidianul citat arată că telegramele trimise de Ambasada SUA la Bucureşti arată că România a intrat în sfera de interes constant a diplomaţiei americane abia la alegerile din 2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A uimit România şi a alarmat aliaţii săi”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1007. Pentagon: Nu există indicii că trupele nord-coreene se deplasează în Ucraina / Germania va livra 2 sisteme de apărare aeriană IRIS-T Ucrainei până la sfârşitul anului
-
Un sud-coreean a fost condamnat pentru că s-a îngrăşat în mod deliberat pentru a se sustrage din armată
Dinspre Bucureşti, înainte de luna decembrie 2004, au existat doar două comunicări ce se regăsesc în dosarul Wikileaks: una în iunie 1995, referitoare la securitate naţională şi afaceri interne şi alta în iulie 2000, referitoare la inundaţii şi cooperare militară.
În decembrie 2004 s-a produs, efectiv, o "explozie" de comunicate dinspre Ambasada SUA, în contextul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din România. Astfel, 13 telegrame confidenţiale au fost expediate începând cu data de 10 decembrie, recordul de 6 telegrame fiind consemnat în 15 decembrie, la trei zile de la alegeri, când rezultatele finale arătau că Traian Băsescu a ieşit preşedinte aproape "la fotografie". Una dintre telegramele din 15 decembrie se referea, surprinzător, la terorişti şi combaterea terorismului.
În sinteza telegramelor secrete realizată de jurnaliştii britanici de la "The Guardian" (una din cele patru publicaţii cărora Wikileaks le-au pus la dispoziţie întreaga documentaţie referitoare la comunicările secrete ale diplomaţiei americane), se arată că, în data de 20 decembrie 2004, Ambasada SUA a transmis o telegramă cu informaţii biografice - foarte probabil referitoare la preşedintele nou ales, care era mult mai puţin cunoscut, până atunci, peste ocean, prin comparaţie cu contracandidatul său, Adrian Năstase. În plus, toate sondajele anterioare scrutinului îl creditaseră pe fostul premier cu prima şansă în faţa fostului primar al Capitalei.
Comunicările au continuat, în ritm susţinut, în lunile următoare şi în anii următori, o nouă intensificare producându-se în preajma alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009, când au fost transmise 23 de comunicări.
În primele luni ale anului 2005, telegramele secrete s-au axat pe subiecte foarte importante, cum ar fi "Acorduri militare şi defensive", "Asistenţă militară şi vânzări de armament", "Inteligenţă militară".
Pe 23 martie 2005, cu 5 zile înainte de declanşarea crizei ostaticilor jurnalişti români în Irak, Ambasada SUA a trimis la Washington o nouă informare referitoare la terorism. Probabil este vorba despre ceva foarte important, întrucât în sinteza "The Guardian" este precizat atât indicativul pentru "Terorişti şi terorism" (PTER), cât şi cuvântul "terorism", spre deosebire de alte situaţii, în care este trecut doar indicativul PTER. Pe 28 martie au fost răpiţi jurnaliştii, dar o nouă informare cu indicativul PTER se transmite abia pe data de 8 aprilie, urmată de altele, în zilele de 27 aprilie, 12 mai, 13 mai, 23 mai (a doua zi după eliberarea jurnaliştilor) şi 26 mai. Ulterior, telegramele cu acest indicativ sunt transmise cu o frecvenţă mult scăzută, de 2-3 pe an.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj. Suveranism. Stimati oamenii de afaceri, onorabili CEO, profesori de finanţe, analişti economici, experţi in macroeconomie, bancheri, avocaţi de M&A, lobbişti, ce părere aveţi voi despre suveranism?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe