„Odată alegerile terminate, cu toate comentariile îndreptăţite sau chiar critice îndreptăţite referitoare la legea electorală în vigoare în baza căreia toţi am fost aleşi, aş vrea să convenim, la startul acestei legislaturi, că toţi, indiferent de numărul de voturi, de procentul, de paragraful de lege în urma căruia am fost aleşi, avem ca senatori ai României egal demnitate politică şi parlamentară„, a spus Antonescu.
El a adăugat că, în politică, există partide mai mari, partide mai mici, există putere, există opoziţie, partide mari pot chiar să dispară, cele mici pot să crească, iar „partidele, ca şi actorii politici, sunt trecători, apar dispar, cresc, descresc, se schimbă”.
Crin Antonescu a arătat, în acest sens, că, dincolo de aceste variabile, trebuie să fie păstrate „constantele respectului pentru egala demnitate a calităţii de parlamentar, indiferent de mărimea partidului, indiferent de condiţiile legii electorale, de cine e la putere şi la opoziţie”.
Acesta a menţionat că există o bună tradiţie a Senatului, ca spaţiu al dialogului şi confruntării politice civilizate şi că, în legislatura trecută, dominată de conflicte politice intense, majore, această Cameră legislativă a fost un loc în care mereu s-a respectat „dreptul la dialog, dreptul la exprimare şi o atmosferă perfect civilizată”.
El i-a îndemnat pe senatori să păstreze această „distanţă democratică, civilizată, respectuoasă.
Preşedintele Senatului a subliniat că Parlamentul trebuie să fie în realitate epicentrul vieţii politice, organul reprezentativ suprem al poporului român şi să facă în realitate ceea ce scrie Constituţia, „să învestească şi să controleze activitatea guvernului”.
Potrivit afirmaţiilor sale, sunt paşi mari de făcut în acest sens, în condiţiile în care, de mai multe ori, Parlamentul „s-a comportat sau a fost redus la stadiul de anexă a Executivului”.