- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum am putea circula cu metroul si autobuzul în Bucureşti după 15 mai. Cum se va evita aglomeraţia, în opinia Gabrielei Firea şi a lui Raed Arafat
- Gândul la relaxarea de pe 15 mai le dă fiori autorităţilor locale care vor da abia acum adevăratul test.
- Administraţia locală va trebui să reorganizeze cu totul transportul în comun, astfel încât să evite aglomerările umane de dinainte de epidemia de COVID-19.
- Arafat vorbeşte de o triere pe care şoferii de autobuze să o facă în cazul persoanelor care nu poartă mască.
- Firea spune că ar putea apela la controlorii STB şi poliţiştii locali care să urmărească câte persoane urcă în autobuz.
Cum am putea circula cu metroul si autobuzul în Bucureşti după 15 mai. Cum se va evita aglomeraţia, în opinia Gabrielei Firea şi a lui Raed Arafat
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit duminică la Digi24 despre cum ar putea fi respectate regulile de distanţare socială după data de 15 mai.
În ceea ce priveşte aglomeraţia din mijloacele în transport în comun, edilul a spus ce măsuri vor fi luate.
Firesc ar fi să fie călători pe scaune şi un rând picioare, dar nu mai mult, şi la distanţă, este opinia primarului Firea, care a avansat varianta ca cei care să urmărească întregul proces să fie controlorii şi poliţiştii locali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Este normal să nu se accepte aglomerarea şi este imperios necesar să se urmărească zonele şi rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune şi un rând picioare, dar nu mai mult, şi la distanţă.
Există controlorii care înainte de pandemie doar verificau dacă a fost taxat biletul, acum pot să facă acst lucru şi cu sprijinul colegilor de la Poliţia locală, fără să agreseze pe nimeni, fără să fie abuzuri, fără să fie o tonalitate care să deranjeze sau care să creeze o stare de disconfort pentru călători.
Pur şi simplu o informare că într-un tramvai, troleibuz sau autobuz trebuie să intre strict numărul de persoane astfel încât distanţa socială să fie păstrată.
Eu nu cred că cineva va fi supărat dacă i se va spune să aştepte următorul autobuz sau tramvai, pentru că este bine pentru propria persoană să nu stea foarte aproape de un alt călător”, a subliniat primarul Capitalei.
Raed Arafat, despre cum vom merge la serviciu după 15 mai şi cum se va evita aglomeraţia
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a exemplificat, duminică seară, la Digi24, câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viaţa după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului.
Acestea sunt:
- Mască obligatorie în transportul public. Raed Arafat a prezentat trei tipuri de măşti care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicală şi masca de tip FFP2.
- Şoferul va avea dreptul să nu permită sau să coboare persoanele fără mască la gură şi nas.
- În maşina personală dacă călătoresc cu persoane din familie, fără mască, dar dacă merg cu un coleg, pun masca
- Soluţiile pentru evitarea aglomeraţiei la metrou. Creşterea mijloacelor şi la suprafaţă. Întrebat dacă vom intra pe rând la metrou, el a spus că este „posibil”. Alte măsuri de relaxare a traficului date ca exemplu de Raed Arafat sunt: programul defazat, oamenii să vină în trei interale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parţial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.
- Scanarea temperaturii
„Cel puţin câteva luni va trebui să mergem aşa, să ne obişnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obişnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.
„Nu ştiu dacă la metrou va fi fezabilă, dar s-ar putea în anumite locuri publice, la muzeu. Este o măsură la care se gândeşte toată lumea. Noi le-am introdus, dacă ştiu că am febră, simptome nu mai ies din casă - acest lucru trebuie să fiu modul de comportament - dacă simţi că ai o problemă. Vezi pe un coleg care este răcit, trimite-l acasă sau la medic. Vine sezonul gripal, nu o să mai ştim cine e răcit şi cine nu este răcit. Ai febra, nu mai vii”, a declarat Raed Arafat.
Ce tip de mască recomandă Raed Arafat
Raed recomandă masca chirurgicală, care trebuie schimbată pe parcursul unei zile.
„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecţie mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măştile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuţi în ea trebuie să o schimbi”, a spus el.
„Sper că preţul lor va scădea la cel care a fost înainte, nu mai suntem obligatoriu dependenţi de alţii, se produc deja la noi”, a adăugat secretarul de stat.
El a spus că măştile de bumbac pot fi folosite, însă cu câteva condiţii: spălată şi călcată zilnic şi nu e suficient să ai doar una atunci când pleci de acasă.
Raed Arafat a atras atenţia şi ca oamenii să nu umble cu măştile dacă e posibil să aibă mâinile infectate.
El a vorbit şi despre distanţa de la locul de muncă: „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol”.
În ceea ce priveşte dezinfectantul, el a recomandat folosirea lui când simţim că este necesar, dar acolo unde nu se poate cumpărarea lui, atunci acele persoane trebuie să se spele pe mâini cu apă şi săpun, cel puţin 20-30 de secunde, cu prima ocazie cu care este posibil.
„Dacă ating suprafeţe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în maşină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este şi spălatul cu apă şi săpun, minim 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat”, a spus Arafat.
Secretarul de stat a spus că există soluţii şi pentru birourile de tip open-space.
„Se lucrează la INSP cu alţi colegi, deja avem câteva recomandări care vor fi validate, cum se se procedeze. Ne vom schima stilul nostru după ce încep măsurile de relaxare. Dar asta nu înseamnă că ne punem masca şi mergem peste tot”, a spus el.
„Să repetăm: nu este o gripă obişnuită, este o boală la care în acest moment nu avem tratament, nu avem vaccin”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO